Welke kuststrook in Spanje heeft nu eigenlijk de meeste toegankelijke stranden?

Welke kuststrook in Spanje heeft nu eigenlijk de meeste toegankelijke stranden?
Beeld: via canva.com

Welke kuststrook in Spanje heeft nu eigenlijk de meeste toegankelijke stranden?

Bijna iedereen kent de Spaanse Costa del Sol of de Costa Brava. Maar iedereen is even mobiel en raakt even makkelijk op het strand. In Spanje zijn er 639 stranden die het kwaliteitslabel voor toegankelijkheid van het internationale programma Bandera Azul (blauwe vlag) bezitten. Maar aan welke kuststrook vind je nu de meeste toegankelijke stranden?

Nerea is 39 jaar oud en komt uit Málaga aan de Costa del Sol. Het plan bij uitstek hier in de zomer is naar het strand afzakken met een watermeloen en wat zonnebloemzaadjes, om de hele dag te genieten van de zon en het verfrissende water. Sinds ze in 2015 echter een zeldzame ziekte opliep, kwam Nerea terecht in de realiteit van mensen met een beperkte mobiliteit. Nu ze 75% invalide is, ziet een uitje naar het strand er helemaal anders uit.

Bandera Azul is een organisatie die sinds 1987 onder meer de toegankelijkheid van stranden opvolgt. Volgens de institutie is Spanje internationaal het land met de meeste toegankelijke stranden voor mensen met een beperking. In totaal zijn er 747 stranden, havens en andere plekken die de blauwe vlag van toegankelijkheid toegekend kregen. 15% van alle blauwe vlaggen wereldwijd liggen zo in Spanje.

De Blauwe Vlag is echter nog steeds de enige norm die in Spanje actief is. Zoals vaker volgt de wet met een beetje achterstand. Het zijn de gemeentes die de toegankelijkheid moeten waarborgen met stoelen, speciale krukken, hellende vlakken voor rolstoelen of speciale parkings. En dat gebeurt lang nog niet overal.

Ook natuurlijke obstakels als kliffen of kleine baaitjes bemoeilijken soms de toegang tot een strand. En toch zijn er veel stranden in het ruige Noorden die goed toegankelijk zijn. Galicië leidt namelijk de ranking met 593 stranden met een goed aangepaste toegang. 185 van die stranden zijn eenvoudig te voet bereikbaar. Daarna volgen de Canarische eilanden met 238 stranden die voorzien zijn voor mensen met een beperking. Op de derde plaats komen de Balearen met 251 stranden.

Ga naar de inhoud