skip to Main Content
Spanje heeft vanaf 15 augustus geen blauw Júzcar smurfendorp meer

Spanje heeft vanaf 15 augustus geen blauw Júzcar smurfendorp meer

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – Binnenkort zal het doek vallen voor het Spaanse smurfendorp Júzcar omdat de gemeente en inwoners geen overeenkomst hebben kunnen bereiken met de eigenaren van de Smurfen. Dat klinkt raar maar de erfgenamen van de Smurfen (Pitufos in het Spaans) willen geld zien voor het gebruik van de Smurfen zoals de naam en de figuren die door de Belgische Pierre Culliford bedacht en ontwerpen zijn. Er werd door de gemeente en de erfgenamen over gesproken maar op de een of andere manier is men er niet uitgekomen waarna de drastische beslissing werd genomen te stoppen met het Smurfendorp.

Op 15 augustus 2017 zal er een einde komen aan het Smurfendorp zoals vele duizenden toeristen reeds hebben leren kennen. Sinds 2011 is Júzcar, een slaperig dorpje met slechts 240 inwoners in de Sierra de Ronda, officieel het Smurfendorp in Spanje toen als promotie van de Smurfs 3D bioscoopfilm het hele dorp blauw werd geverfd. De film bleek zo’n succes dat in 2013 er een deel 2 van de bioscoopfilm uitkwam die opnieuw gepresenteerd werd in Júzcar. Sinds 2011 is het dorp dan ook helemaal Smurf en niets anders dan Smurfen, in het Spaans Los Pitufos.

Enkele jaren ging het goed en kwamen er dankzij de smurfen ook steeds meer toeristen en bezoekers naar het dorp waar dan ook bars, restaurants en souvenirwinkels goede zaken deden. Daar kwam begin dit jaar echter plots verandering in toen de Belgische erfgenamen zich via het bedrijf welke de rechten regelt in contact stelden met de gemeente van het Spaanse dorp en hen mededeelden dat als ze door zouden gaan men tenminste 12% van alle opbrengsten van verkochte artikelen en activiteiten die met de Smurfen te maken hebben wilden ontvangen. Tot op de dag van vandaag en sinds het jaar 2011 heeft de gemeente en hebben de inwoners die geld verdienen aan de Smurfen nooit voor die rechten betaald.

Op 2 augustus van dit jaar plaatste de gemeente Júzcar op haar website nog dat er een belangrijke mededeling aan zat te komen voor de toeristen en dat er een deal was gesloten. Nu blijkt echter dat er bij de onderhandelingen iets is misgegaan want vanaf 15 augustus dit jaar zal er in het hele dorp geen beeld, foto’s posters, poppetjes of iets wat met de Smurfen te maken hebben te vinden zijn. De precieze reden voor deze beslissing is niet bekend gemaakt maar er stond wel bij dat niemand interviews zal geven of vragen zal beantwoorden waardoor het dus een groot vraagteken blijft.

Een ding blijft wel hetzelfde, de blauw geverfde kerk, gemeentehuis en huizen blijven blauw gekleurde en ongetwijfeld zal men een andere reden verzinnen om het aantrekkelijk te maken het dorp te bezoeken. Smurfen zullen daar vanaf 15 augustus echter niet meer te vinden zijn. Wil je dus nog het dorp Júzcar zien mét de Pitufos dan dien je snel te zijn want na 15 augustus zal dat niet meer mogelijk zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Het is toch waar Eugenia, dat ze daarmee stoppen, lezen en reageren ok maar het mag niet te ver gaan.
  Hoop dat ze het allemaal gelezen hebben, de reactie van u en van mij en dat ze vanaf nu hun manieren zullen houden. Een mening is een mening en die kunnen verschillen tot daar nog aan toe maar altijd met respect naar elkaar toe.
  Dat iedereen nog verder mag genieten van de mooie artikelen van Spanje Vandaag.
  Nog veel leesplezier.
  mvg. Chris

 2. Best Ad,
  Heb ik hier niet ergens gelezen dat het beter is om commentaar te geven op het artikel en niet op mensen?
  Dat er mensen beter een beleefdheidscursus volgen?
  Zou geld enkel typisch zijn voor “de belgen”‘
  Jullie nederlanders kunnen er anders ook iets van.
  Zijn er daar geen families die zich ook moeten schamen?
  Wil er hier zeker geen wedstrijd holland-belgie van maken maar zorg er dan ook mede voor dat het voor iedereen gelijk is op de site.
  mvg. Chris

 3. Ja, Piet en Ad, ze hebben nooit genoeg en dat is de nagel op de kop : typisch Belgisch!

  1. Nee hoor, business is business. Het dorp en haar inwoners verdienen geld met iets wat ooit door een ander bedacht is. Dan is het ook logisch dat je daarvoor moet betalen. Heeft niets met Belgen te maken, gewoon zakelijk

 4. Altijd hetzelfde…. geld geld geld!!!
  Die familie moest zich schamen! Proberen uit alles een slaatje te slaan. Typisch Belgische mentaliteit!!!

  1. Heeft niets met Belgen te maken maar met de rechten, waar ze recht op hebben en waar het dorp en inwoners ook voor dient te betalen

  2. Ze hebben al bijna 6 jaar gebruik gemaakt van eigendom waar ze geen rechten op hadden. Het lijkt me logische dat ze mogen betalen voor die rechten te gebruiken.

 5. Beter een overeenkomst bereiken,is normaal dat het stelen van een ontwerp
  waarin veel tijd –energie en geld is gestoken , moet betaald worden . En zeker indien het op zulke grote schaal wordt uitgebuit .

 6. Met 12 % af te staan kan het dorp blijven bestaan zoals het nu is
  Een redelijke deal
  Nu moeten ze iets anders verzinnen

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken