Search
menu
Search

Spanje heeft vanaf 15 augustus geen blauw Júzcar smurfendorp meer

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje heeft vanaf 15 augustus geen blauw Júzcar smurfendorp meer

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Binnenkort zal het doek vallen voor het Spaanse smurfendorp Júzcar omdat de gemeente en inwoners geen overeenkomst hebben kunnen bereiken met de eigenaren van de Smurfen. Dat klinkt raar maar de erfgenamen van de Smurfen (Pitufos in het Spaans) willen geld zien voor het gebruik van de Smurfen zoals de naam en de figuren die door de Belgische Pierre Culliford bedacht en ontwerpen zijn. Er werd door de gemeente en de erfgenamen over gesproken maar op de een of andere manier is men er niet uitgekomen waarna de drastische beslissing werd genomen te stoppen met het Smurfendorp.

Op 15 augustus 2017 zal er een einde komen aan het Smurfendorp zoals vele duizenden toeristen reeds hebben leren kennen. Sinds 2011 is Júzcar, een slaperig dorpje met slechts 240 inwoners in de Sierra de Ronda, officieel het Smurfendorp in Spanje toen als promotie van de Smurfs 3D bioscoopfilm het hele dorp blauw werd geverfd. De film bleek zo’n succes dat in 2013 er een deel 2 van de bioscoopfilm uitkwam die opnieuw gepresenteerd werd in Júzcar. Sinds 2011 is het dorp dan ook helemaal Smurf en niets anders dan Smurfen, in het Spaans Los Pitufos.

Enkele jaren ging het goed en kwamen er dankzij de smurfen ook steeds meer toeristen en bezoekers naar het dorp waar dan ook bars, restaurants en souvenirwinkels goede zaken deden. Daar kwam begin dit jaar echter plots verandering in toen de Belgische erfgenamen zich via het bedrijf welke de rechten regelt in contact stelden met de gemeente van het Spaanse dorp en hen mededeelden dat als ze door zouden gaan men tenminste 12% van alle opbrengsten van verkochte artikelen en activiteiten die met de Smurfen te maken hebben wilden ontvangen. Tot op de dag van vandaag en sinds het jaar 2011 heeft de gemeente en hebben de inwoners die geld verdienen aan de Smurfen nooit voor die rechten betaald.

Op 2 augustus van dit jaar plaatste de gemeente Júzcar op haar website nog dat er een belangrijke mededeling aan zat te komen voor de toeristen en dat er een deal was gesloten. Nu blijkt echter dat er bij de onderhandelingen iets is misgegaan want vanaf 15 augustus dit jaar zal er in het hele dorp geen beeld, foto’s posters, poppetjes of iets wat met de Smurfen te maken hebben te vinden zijn. De precieze reden voor deze beslissing is niet bekend gemaakt maar er stond wel bij dat niemand interviews zal geven of vragen zal beantwoorden waardoor het dus een groot vraagteken blijft.

Een ding blijft wel hetzelfde, de blauw geverfde kerk, gemeentehuis en huizen blijven blauw gekleurde en ongetwijfeld zal men een andere reden verzinnen om het aantrekkelijk te maken het dorp te bezoeken. Smurfen zullen daar vanaf 15 augustus echter niet meer te vinden zijn. Wil je dus nog het dorp Júzcar zien mét de Pitufos dan dien je snel te zijn want na 15 augustus zal dat niet meer mogelijk zijn.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?