Dierenrechtenactivisten eisen einde van het ‘la gata negra’ feest in Cantabrië

Oeps ... foto ontbreekt!

Dierenrechtenactivisten eisen einde van het ‘la gata negra’ feest in Cantabrië

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTANDER – De dierenrechten vereniging ARCA heeft een actie op Change.org opgezet om zo genoeg handtekeningen te verzamelen om zo een einde te eisen van het “la gata negra” feest in de gemeente Carasa in de deelstaat Cantabrië. Bij dit feest wordt een zwarte kat in een gesloten zak vervoerd, losgelaten en tussen het publiek gegooid waarna tientallen deelnemers de bange en gedesoriënteerde kat moeten vangen waarbij soms met stenen naar het dier wordt gegooid.

Volgens de Acción Para el Respeto Animal (ARCA) heeft een feest met dit soort aspecten geen plaats meer in een samenleving in de XXI eeuw. Daarnaast schenden deze festiviteiten de rechten op de bescherming van dieren. Het ergste is daarbij ook nog eens dat het feest van hoge toeristische waarde is en de titel Fiesta de Interés Turístico Regional heeft gekregen. Het feest vindt plaats op 16 augustus en heeft haar oorsprong in het jaar 1477.

Bij dit feest van “La suelta de la Gata Negra” wordt een zwarte kat in een juten zak door middel van een ezel met kar een podium op gereden. Eenmaal daar aangekomen wordt de zak geopend en wordt de angstige kat vrijgelaten die dan verdwaast op het podium staat of er vanaf springt.

Terwijl de zwarte kat gedesoriënteerd tussen het publiek loopt probeert de kat te vluchten maar wordt deze achterna gezeten door tientallen feest deelnemers die proberen de kat te vangen waarbij soms stenen worden gegooid of men stokken gebruikt. Wat uiteindelijk de bedoeling is mag joost weten maar de kat beleefd angstige momenten waarbij zij ook gewond kan raken.

Met de actie Change.org van ARCA probeert men nu een einde te maken aan dit verouderde feest wat eigenlijk geen plaats meer heeft in de 21e eeuw. Tot nu toe zijn meer dan 192.000 handtekeningen verzameld maar men wil de 200.000 bereiken waarna deze aan de autoriteiten gepresenteerd zullen worden.

Het “la gata negra” feest is slechts een van de vele feesten die nog plaatsvinden in Spanje waarbij dieren betrokken zijn. De verschillende organisaties die opkomen voor de rechten van de dieren schrijven over minstens 60.000 dieren die mishandeld of gedood worden tijdens feesten.

Ga naar de inhoud