skip to Main Content
Dierenrechtenactivisten eisen einde van het “la gata negra” ofwel zwarte kat feest in Cantabrië
Pixabay

Dierenrechtenactivisten eisen einde van het “la gata negra” ofwel zwarte kat feest in Cantabrië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Einde aan "Gata negra" fesst gevraagd

Pixabay

SANTANDER – De dierenrechten vereniging ARCA heeft een actie op Change.org opgezet om zo genoeg handtekeningen te verzamelen om zo een einde te eisen van het “la gata negra” feest in de gemeente Carasa in de deelstaat Cantabrië. Bij dit feest wordt een zwarte kat in een gesloten zak vervoerd, losgelaten en tussen het publiek gegooid waarna tientallen deelnemers de bange en gedesoriënteerde kat moeten vangen waarbij soms met stenen naar het dier wordt gegooid.

Volgens de Acción Para el Respeto Animal (ARCA) heeft een feest met dit soort aspecten geen plaats meer in een samenleving in de XXI eeuw. Daarnaast schenden deze festiviteiten de rechten op de bescherming van dieren. Het ergste is daarbij ook nog eens dat het feest van hoge toeristische waarde is en de titel Fiesta de Interés Turístico Regional heeft gekregen. Het feest vindt plaats op 16 augustus en heeft haar oorsprong in het jaar 1477.

Bij dit feest van “La suelta de la Gata Negra” wordt een zwarte kat in een juten zak door middel van een ezel met kar een podium op gereden. Eenmaal daar aangekomen wordt de zak geopend en wordt de angstige kat vrijgelaten die dan verdwaast op het podium staat of er vanaf springt.

Terwijl de zwarte kat gedesoriënteerd tussen het publiek loopt probeert de kat te vluchten maar wordt deze achterna gezeten door tientallen feest deelnemers die proberen de kat te vangen waarbij soms stenen worden gegooid of men stokken gebruikt. Wat uiteindelijk de bedoeling is mag joost weten maar de kat beleefd angstige momenten waarbij zij ook gewond kan raken.

Met de actie Change.org van ARCA probeert men nu een einde te maken aan dit verouderde feest wat eigenlijk geen plaats meer heeft in de 21e eeuw. Tot nu toe zijn meer dan 192.000 handtekeningen verzameld maar men wil de 200.000 bereiken waarna deze aan de autoriteiten gepresenteerd zullen worden.

Het “la gata negra” feest is slechts een van de vele feesten die nog plaatsvinden in Spanje waarbij dieren betrokken zijn. De verschillende organisaties die opkomen voor de rechten van de dieren schrijven over minstens 60.000 dieren die mishandeld of gedood worden tijdens feesten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. We hebben zelf twee zwerfkatjes in huis genomen. Laat ik volstaan met te zeggen dat ik de petitie heb getekend. Een heel volk uitschelden vind ik nogal kort door de bocht en niet chic t.o. de mensen in het land waar je woont…gewoon tekenen dus.

 2. Dit gruwel feest moet onmiddellijk stoppen
  En de organisatie en wie die dieren zo mishandelen moeten zwaar gestraft worden

 3. “La no violencia lleva a la más alta ética,lo cual es la meta de la evaluación. Hasta que no cesemos de dañar a otros seres vivos,somos aún salvajes” Te triest voor woorden wat de Spanjaarden verzinnen om een feestje te bouwen .Af en toe denk dat ik dat dit land grotendeels uit 1- celligen bestaat .Ik ben inmiddels lid van de PACMA om een einde te maken aan deze wreedheden en zij krijgt (godzijdank)meer en meer medestanders. Doen jullie mee ?

 4. Ongelooflijk, sinds 6 1/2 jaar wonen we nu in Spanje maar dit is het meest stompzinnig wat ik gehoord hebt. Een katje op laten jagen door een stel randdebielen omdat het feest is. Waar zitten bij deze figuren de hersens? In hun kleine teentje? Gooi je eigen kind eens in een menigte en dan kijken of dit kind het leuk vindt. Behandel een huisdier als een kind en het dier is je eeuwig dankbaar. Stelletje idioten. Ik ga steeds meer van dieren houden dan dan mensen. Wie zijn nu eigenlijk de beesten, juist deze idioten. Een katje op jagen, stelletje lafaards.

 5. La Suelta de la Gata Negra :
  “Deze geschiedenis gaat terug tot het jaar 1477 volgens officiële historische documenten, jaar waarin de viering ontstond. Dat jaar verwoestte een droogte het gebied en bedreigde het de gewassen in de stad. Volgens de legende bracht de burgemeester van die tijd, Manuel Otero, een zwarte kat mee in een processie, waarvan bekend was dat ze krachten had. Toen de kat werd vrijgelaten, ging de kat naar de oogst en verbeterden de gewassen als een wonder.

  Aan het einde van de ceremonie wordt de zwarte kat vanaf een balkon gegooid van twee meter hoog. Eenmaal op de grond vlucht de kat bang weg tussen de menigte. De traditie zegt dat als de kat naar de oogst gaat, de oogst dat jaar goed zal zijn. Aan de andere kant, als ze naar de berg trekt, zal de oogst slecht zijn.”
  Vrije vertaling van https://es.wikipedia.org/wiki/Suelta_de_la_Gata_Negra

  Dus het vangen van de kat hoort niet bij de traditie.

 6. Ik heb lang in Spanje gewoond, maar dit “event” is mij volkomen vreemd.
  Wat een walgelijke, overbodige aktie van een stel no-go cosmopolieten. Neem in plaats daarvan een plüsche beest of ga thuis zuipen…..

 7. Ik zou hongerige leeuwen en tijgers die enkele dagen geen eten hebben gehad , los laten op de menigte……dan piepen die bastaards wel anders! wat een klote volk! snap niet dat de politiek dit laat gebeuren! die zgn mensen komen KARMA nog wel tegen…ba…ba…

 8. Ik kan er niet bij dat je zo wreed kan zijn want een dier is je trouwste vriend.
  Heb van bij de wieg diertjes gehad en heb nu nog een Brits Korthaar katinnetje dat als een prinsesje wordt behandeld. Je krijgt er zoveel voor terug dat ik gruwel van barbaarse handelingen jegens een dier.
  Wat een opvoeding voor hun kinderen !!!!!!!!

 9. Ik kan er niet bij dat je zo wreed kan zijn want een dier is je trouwste vriend.
  Heb van bij de wieg diertjes gehad en heb nu nog een Brits Korthaar katinnetje dat als een prinsesje wordt behandeld. Je krijgt er zoveel voor terug dat ik gruwel van barbaarse handelingen jegens een dier.
  Wat een opvoeding voor hun kinderen !!!!!!!!!??????

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken