skip to Main Content
Hittegolf en terral vanaf dinsdag in Spanje
123rf

Hittegolf en terral vanaf dinsdag in Spanje

MADRID – Vanaf deze dinsdag gaat het warmer worden in grote delen van het land waarbij de ene krant in Spanje spreekt over een ‘ola de calor’ ofwel hittegolf en de andere kant over de verhoging van de temperaturen vanwege de ‘terral’ ofwel de warme luchtstroom in de Málaga regio.

Voor diegene die in de provincie Málaga woont is het een fenomeen dat elk jaar wel een, twee of meerdere keren voorkomt maar voor andere lezers is het wellicht iets nieuws. De ‘terral’ is een warme wind die kan zorgen voor ondraaglijke temperaturen.

Volgens de regionale media zal de ‘terral’ vanaf dinsdag opnieuw in de provincie Málaga aanwezig zijn waardoor het kwik naar 38 graden of meer zal stijgen de komende dagen terwijl de gevoelstemperatuur hoger zal liggen omdat er praktisch geen luchtvochtigheid zal zijn op sommige plaatsen in de provincie.

De krant schrijft dat de temperatuur extra hoog zijn op dinsdag en woensdag terwijl dit op donderdag en vrijdag wat aangenamer zal zijn om daarna in het weekend weer te stijgen naar de 38 graden of meer. ‘s nachts zal het kwik op veel plaatsen de komende dagen ook niet onder de 24 graden komen dus men kan ook spreken van ‘tropennachten’.

Alicante

Vanwege de hoge luchtvochtigheidsgraad de komende dagen in de regio Alicante moeten inwoners en bezoekers rekening houden met hoge gevoelstemperaturen terwijl de temperaturen zullen stijgen tot de 38 graden in het binnenland en tot de 33 graden langs de kust van de provincie Alicante.

Er wordt gesproken over een gevoel van ‘bochorno’ (een intense, vochtige en zinderende hitte) waarbij het net zoals in de provincie Málaga niet alleen overdag warm zal zijn maar ook tijdens de nachtelijke uren. De Spaanse weerdienst Aemet spreekt echter ook over wind die door de regio waait maar omdat het warm is zal deze wind ook warm zijn.

Verder wordt er gesproken over een nieuwe ‘ola de calor’ ofwel hittegolf maar die term wil de Spaanse weerdienst Aemet nog niet gebruiken (maar hittegolf wordt vaak te snel gebruikt om een warme periode aan te geven).

LEESTIP: De Ale-Hop winkels in Spanje

Catalonië en Balearen

Terwijl de regio’s Málaga en Alicante gele weeralarmen hebben en het ook extreem warm zal worden in de regio Aragón, Madrid, Navarra en diverse andere steden in Andalusië en Murcia, heeft de autonome regio Catalonië niet te maken met extreem weer wat niet wil zeggen dat het niet warm is (maar dat is normaal in de maand augustus). 

Ook op de Balearen eilanden zijn er gele weeralarmen voor het noorden van het eiland Mallorca en de eilanden Ibiza/Formentera en Menorca waarbij gesproken wordt van extreem hoge temperaturen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Voor de zoveelste keer een miskleun van Remco.
  Het lijkt wel of deze man helemaal geen algemene kennis heeft.
  Hoe kun je nu schrijven: “terwijl de gevoelstemperatuur hoger zal liggen omdat er praktisch geen luchtvochtigheid zal zijn”
  Bij weinig luchtvochtigheid wordt de gevoelstemperatuur juist lager.
  Daarom is de temperatuur in de sauna van 90°C goed te verdragen omdat de luchtvochtigheid maar 15% is. Bovendien staat dat ook helemaal niet in de krant waarvan hij een link plaatste.

  1. Ja Dr., heel belangrijk. Dat jij niet snapt wat daar wordt uitgelegd is iets anders. Maar Ned heeft het bij het rechte eind.

 2. Wanneer er nauwelijks vocht in de lucht zit zou de gevoelstemperatuur juist lager moeten zijn. Doordat zweet de huid makkelijker kan koelen door middel van verdamping.
  Met koud weer is een hoge luchtvochtigheid kil en een lage luchtvochtigheid fijner. Bij warm weer is een hoge luchtvochtigheid benauwend en een lage luchtvochtigheid beter.

 3. Niet alleen in Allicante is het zo warm. Ook hier in Oliva Valencia was vannacht weer 28 gr en overdag 38…. maar volgens mij komen jullie niet verder dan de grens Alicante/ Valencia. Terwijl hier vaak warmer en in de
  Wintermaanden droger is…

  1. Zoals je kunt weten, bericht Remco in principe alleen over wat er in de diverse kranten wordt geschreven, dus gaat het in dit geval “tot bepaalde grenzen” niet op.
   Feit is wel dat wij hier in Montroy – Valencia qua temperaturen dezelfde ervaring hebben.
   Mijn (geijkte) temperatuurmeter die in het open veld 1 meter boven het gras staat, gaf gisterenmiddag om 16.00 39.1°c aan en in de nacht halen we ook de 28°

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by