Hittegolf en terral vanaf dinsdag in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Hittegolf en terral vanaf dinsdag in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf deze dinsdag gaat het warmer worden in grote delen van het land waarbij de ene krant in Spanje spreekt over een ‘ola de calor’ ofwel hittegolf en de andere kant over de verhoging van de temperaturen vanwege de ‘terral’ ofwel de warme luchtstroom in de Málaga regio.

Voor diegene die in de provincie Málaga woont is het een fenomeen dat elk jaar wel een, twee of meerdere keren voorkomt maar voor andere lezers is het wellicht iets nieuws. De ‘terral’ is een warme wind die kan zorgen voor ondraaglijke temperaturen.

Volgens de regionale media zal de ‘terral’ vanaf dinsdag opnieuw in de provincie Málaga aanwezig zijn waardoor het kwik naar 38 graden of meer zal stijgen de komende dagen terwijl de gevoelstemperatuur hoger zal liggen omdat er praktisch geen luchtvochtigheid zal zijn op sommige plaatsen in de provincie.

De krant schrijft dat de temperatuur extra hoog zijn op dinsdag en woensdag terwijl dit op donderdag en vrijdag wat aangenamer zal zijn om daarna in het weekend weer te stijgen naar de 38 graden of meer. ‘s nachts zal het kwik op veel plaatsen de komende dagen ook niet onder de 24 graden komen dus men kan ook spreken van ‘tropennachten’.

Alicante

Vanwege de hoge luchtvochtigheidsgraad de komende dagen in de regio Alicante moeten inwoners en bezoekers rekening houden met hoge gevoelstemperaturen terwijl de temperaturen zullen stijgen tot de 38 graden in het binnenland en tot de 33 graden langs de kust van de provincie Alicante.

Er wordt gesproken over een gevoel van ‘bochorno’ (een intense, vochtige en zinderende hitte) waarbij het net zoals in de provincie Málaga niet alleen overdag warm zal zijn maar ook tijdens de nachtelijke uren. De Spaanse weerdienst Aemet spreekt echter ook over wind die door de regio waait maar omdat het warm is zal deze wind ook warm zijn.

Verder wordt er gesproken over een nieuwe ‘ola de calor’ ofwel hittegolf maar die term wil de Spaanse weerdienst Aemet nog niet gebruiken (maar hittegolf wordt vaak te snel gebruikt om een warme periode aan te geven).

Catalonië en Balearen

Terwijl de regio’s Málaga en Alicante gele weeralarmen hebben en het ook extreem warm zal worden in de regio Aragón, Madrid, Navarra en diverse andere steden in Andalusië en Murcia, heeft de autonome regio Catalonië niet te maken met extreem weer wat niet wil zeggen dat het niet warm is (maar dat is normaal in de maand augustus). 

Ook op de Balearen eilanden zijn er gele weeralarmen voor het noorden van het eiland Mallorca en de eilanden Ibiza/Formentera en Menorca waarbij gesproken wordt van extreem hoge temperaturen.

Ga naar de inhoud