Jonge Catalaanse radicalen vandaliseren huurauto’s op Mallorca

Oeps ... foto ontbreekt!

Jonge Catalaanse radicalen vandaliseren huurauto’s op Mallorca

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Leden van de Catalaanse anarchistische ‘Arran’ groep hebben een video op internet geplaatst waarop te zien is hoe zij zich aan vandalisme schuldig maken door huurauto’s zwaar toe te takelen, te bekrassen, banden lek te prikken, te bestickeren en ruiten kapot te slaan. Volgens Arran zijn er te veel huurauto’s op het vakantie eiland en dus moet het allemaal kapot gemaakt worden.

Het is niet de eerste keer dat huurauto’s op het Balearen eiland het middelpunt zijn van aanvallende jongeren die niets liever willen dat er geen toeristen meer komen naar de Balearen. Volgens Arran zijn 100.000 huurauto’s te veel op de Balearen. In de video zijn opnames te zien van de logo’s van de verhuurbedrijven en diverse Arran-leden die in witte pakken en bewapend met allerlei spullen diverse auto’s toetakelen.

Dat alles doet de Arran groep onder de noemer #TurismMassiuVsVeïnes waarmee ze niet alleen de landelijke pers en televisie hebben gehaald maar ook de buitenlandse pers zoals in Nederland de Telegraaf die erover schrijft.

Wat is Arran

‘Arran’ omschrijft zichzelf in het Catalaans als ‘Organització juvenil de l’Esquerra Independentista. Independència, socialisme i feminisme’ ofwel ‘Links georiënteerde jeugdorganisatie voor onafhankelijkheid, socialisme en feminisme’. 

Ondanks dat de leden van deze groep al diverse anti-toeristen acties hebben uitgevoerd in Barcelona en Mallorca, kwamen ze twee jaar geleden pas echt in het nieuws toen vier gemaskerde ‘Arran’ leden een dubbeldeksbus vol met toeristen dwongen om te stoppen waarna de voorkant werd beklad met leuzen als ‘Toerisme doodt de wijken’ waarbij ook een band werd lekgeprikt.

Daags later werd er actie gevoerd in de haven van Mallorca waarbij diverse leden met grote spandoeken en anti toeristen leuzen voor diverse restaurants rook vuurwerk afstaken en er papier gegooid werd in een restaurant. 

Alle acties zijn tot nu toe bekritiseert door zowel de gemeentebesturen, autoriteiten, politici en toeristenorganisaties terwijl woordvoerders van ‘Arran’ zich verdedigen door aan te geven dat ze niets fouts of illegaals doen als het gaat om de verdediging van een wijk of stad, een simpele gedachte maar iets waar zij heilig in geloven.

Ga naar de inhoud