Jonge Catalaanse radicalen vandaliseren huurauto’s op Mallorca

Jonge Catalaanse radicalen vandaliseren huurauto’s op Mallorca
Beeld: YouTube

PALMA – Leden van de Catalaanse anarchistische ‘Arran’ groep hebben een video op internet geplaatst waarop te zien is hoe zij zich aan vandalisme schuldig maken door huurauto’s zwaar toe te takelen, te bekrassen, banden lek te prikken, te bestickeren en ruiten kapot te slaan. Volgens Arran zijn er te veel huurauto’s op het vakantie eiland en dus moet het allemaal kapot gemaakt worden.

Het is niet de eerste keer dat huurauto’s op het Balearen eiland het middelpunt zijn van aanvallende jongeren die niets liever willen dat er geen toeristen meer komen naar de Balearen. Volgens Arran zijn 100.000 huurauto’s te veel op de Balearen. In de video zijn opnames te zien van de logo’s van de verhuurbedrijven en diverse Arran-leden die in witte pakken en bewapend met allerlei spullen diverse auto’s toetakelen.

Dat alles doet de Arran groep onder de noemer #TurismMassiuVsVeïnes waarmee ze niet alleen de landelijke pers en televisie hebben gehaald maar ook de buitenlandse pers zoals in Nederland de Telegraaf die erover schrijft.

Wat is Arran

‘Arran’ omschrijft zichzelf in het Catalaans als ‘Organització juvenil de l’Esquerra Independentista. Independència, socialisme i feminisme’ ofwel ‘Links georiënteerde jeugdorganisatie voor onafhankelijkheid, socialisme en feminisme’. 

Ondanks dat de leden van deze groep al diverse anti-toeristen acties hebben uitgevoerd in Barcelona en Mallorca, kwamen ze twee jaar geleden pas echt in het nieuws toen vier gemaskerde ‘Arran’ leden een dubbeldeksbus vol met toeristen dwongen om te stoppen waarna de voorkant werd beklad met leuzen als ‘Toerisme doodt de wijken’ waarbij ook een band werd lekgeprikt.

Daags later werd er actie gevoerd in de haven van Mallorca waarbij diverse leden met grote spandoeken en anti toeristen leuzen voor diverse restaurants rook vuurwerk afstaken en er papier gegooid werd in een restaurant. 

Alle acties zijn tot nu toe bekritiseert door zowel de gemeentebesturen, autoriteiten, politici en toeristenorganisaties terwijl woordvoerders van ‘Arran’ zich verdedigen door aan te geven dat ze niets fouts of illegaals doen als het gaat om de verdediging van een wijk of stad, een simpele gedachte maar iets waar zij heilig in geloven.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
15 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

De vernielingen zijn natuurlijk niet goed te praten maar er spelen natuurlijk meerdere factoren mee die hieraan ten grondslag liggen.Het is natuurlijk te zot voor woorden dat iedere toerist hier op het eiland gelijk maar wil beschikken over een huurauto om deze vervolgens zo dicht mogelijk bij de ingang van het hotel neer te zetten en daarbij totaal geen rekening te houden met eventuele leveranciers en personeelsvoertuigen die er toch allen voor zorgen dat de gasten een prettig verblijf krijgen. Verder trekken de meeste gasten zich geen bliksem aan van parkeerverboden of iets dergelijks. De meesten hebben ook de mond… Lees verder »

“….Voor de lezers die nu gaan roepen “Maar Spanje verdient heel veel geld met de toeristen dus je moet niet zeuren” moet je eens denken dat als in jouw rustige woonwijk plots alle woningen verhuurt worden aan vakantiegangers die de buurt op stelten zetten waardoor je geen oog meer dicht doet terwijl jij niets met toeristen te maken wilt hebben. Dat vindt toch niemand leuk? Zijn daarmee de protesten van de “Arran” leden goed te praten? Nee absoluut niet en in de tijden waarin we leven is dialoog en samen tot een oplossing komen altijd beter…” (SpanjeVandaag enige tijd geleden).… Lees verder »

Sommigen zien in de omschrijving ‘Catalaanse radicalen’ blijkbaar een verwijzing naar het separatisme en het is dus goed dat de redactie onderlijnt dat die link et niet is.
Zoals SpanjeVandaag zelf schrijft is dialoog en samen tot een oplossing komen altijd beter. Iedereen in de politiek gaat dus in de fout door een dialoog te weigeren ? OK, ook daarover zijn we het dus eens.

Que hijos de ….sin verquenzas maar wat denken die gasten dan wel niet?! ga werken met je luie reet. Als het niet aan de toeristen lag was Mallorca niet zo groot geworden. Een groot deel van de bevolking dankt zijn boterham aan de toeristen. Het klopt de Balearen worden overspoelt door “fout” toerisme maar pak dat aan door de prijzen niet zo achterlijk laag te houden. 5 jaar op dit prachtige eiland mogen werken en leven met mooie lieve Mallorcanen en niet met dit schorem. Als je echt wat wil uitmaken dan zoek je naar oplossingen voor een beter toerisme… Lees verder »

Bij de wasdom van deze jeugdigen moet toch veel mis zijn (gegaan), gelukkig bestaat er nog iets als “heropvoeden” zodat ze later kunnen zeggen “ik was dom”.

Als het niet tegen het toerisme is dan zullen deze idioten wel tegen iets anders betogen.Ze willen gewoon oproer !

Laffe daden, vroeg of laat worden die gepakt.

Ik vind ook dat er teveel toeristen op o.a.
de Balearen zijn, maar op deze manier
kun je het heft niet in eigen handen nemen.

Tsja, leefde Franco nog maar, die zette elke Catalaan tegen de muur.

Volgens mij snap je er niet zoveel van met je antwoord. Dom dom dom…

Ik snap het Catalaanse gedachtegoed, maar dit gaat echt nergens over. Dit zijn slechts enkele jongeren die acties uitten die niets van doen hebben met de geschiedenis of toekomst van Spanje en Catalonië en die alleen maar in het nadeel werken van wat ze (zeggen) te willen bereiken.

Dat catalinisme of separatisme is slecht voor Spanje. Daar zou de regering tegen moeten optreden.

Mira en cada país o región hay cerdos sin capacidad de pensar. Amansar el turismo de lo cual atribuye más de 50% a la economía de las islas Baleares es una sin vergüenza de adolocentes que nunca han trabajado para ganarse su vida ni pero se ni por pareja con hijos.
En Bélgica ellis6 pueden reunirse con ese loco Puigdemont.

min 10 jaar bak en alles laten terug betalen indien daar al toerisme verdwijnt waar gaan ze dan nog van leven schandalig en het is weer jeugd

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.