skip to Main Content
Jonge Catalaanse radicalen vandaliseren huurauto’s op Mallorca
YouTube

Jonge Catalaanse radicalen vandaliseren huurauto’s op Mallorca

PALMA – Leden van de Catalaanse anarchistische ‘Arran’ groep hebben een video op internet geplaatst waarop te zien is hoe zij zich aan vandalisme schuldig maken door huurauto’s zwaar toe te takelen, te bekrassen, banden lek te prikken, te bestickeren en ruiten kapot te slaan. Volgens Arran zijn er te veel huurauto’s op het vakantie eiland en dus moet het allemaal kapot gemaakt worden.

Het is niet de eerste keer dat huurauto’s op het Balearen eiland het middelpunt zijn van aanvallende jongeren die niets liever willen dat er geen toeristen meer komen naar de Balearen. Volgens Arran zijn 100.000 huurauto’s te veel op de Balearen. In de video zijn opnames te zien van de logo’s van de verhuurbedrijven en diverse Arran-leden die in witte pakken en bewapend met allerlei spullen diverse auto’s toetakelen.

Dat alles doet de Arran groep onder de noemer #TurismMassiuVsVeïnes waarmee ze niet alleen de landelijke pers en televisie hebben gehaald maar ook de buitenlandse pers zoals in Nederland de Telegraaf die erover schrijft.

Wat is Arran

‘Arran’ omschrijft zichzelf in het Catalaans als ‘Organització juvenil de l’Esquerra Independentista. Independència, socialisme i feminisme’ ofwel ‘Links georiënteerde jeugdorganisatie voor onafhankelijkheid, socialisme en feminisme’. 

Ondanks dat de leden van deze groep al diverse anti-toeristen acties hebben uitgevoerd in Barcelona en Mallorca, kwamen ze twee jaar geleden pas echt in het nieuws toen vier gemaskerde ‘Arran’ leden een dubbeldeksbus vol met toeristen dwongen om te stoppen waarna de voorkant werd beklad met leuzen als ‘Toerisme doodt de wijken’ waarbij ook een band werd lekgeprikt.

Daags later werd er actie gevoerd in de haven van Mallorca waarbij diverse leden met grote spandoeken en anti toeristen leuzen voor diverse restaurants rook vuurwerk afstaken en er papier gegooid werd in een restaurant. 

Alle acties zijn tot nu toe bekritiseert door zowel de gemeentebesturen, autoriteiten, politici en toeristenorganisaties terwijl woordvoerders van ‘Arran’ zich verdedigen door aan te geven dat ze niets fouts of illegaals doen als het gaat om de verdediging van een wijk of stad, een simpele gedachte maar iets waar zij heilig in geloven.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. De vernielingen zijn natuurlijk niet goed te praten maar er spelen natuurlijk meerdere factoren mee die hieraan ten grondslag liggen.Het is natuurlijk te zot voor woorden dat iedere toerist hier op het eiland gelijk maar wil beschikken over een huurauto om deze vervolgens zo dicht mogelijk bij de ingang van het hotel neer te zetten en daarbij totaal geen rekening te houden met eventuele leveranciers en personeelsvoertuigen die er toch allen voor zorgen dat de gasten een prettig verblijf krijgen. Verder trekken de meeste gasten zich geen bliksem aan van parkeerverboden of iets dergelijks. De meesten hebben ook de mond vol over het milieu maar schromen niet om overal waar het maar kan een auto neer te zetten tot in beschermde natuurgebieden aan toe en het liefst bij vertrek ook nog even het afval ter plaatse achter te laten.Kortom’ de meesten zijn te beroerd om een stukje te lopen en zijn teveel verwend. Bij wijze van spreken plaatsen ze het liefst ook nog hun bolide naast hun ligbedje op het strand. Dus ja laat men eens de hand in eigen boezem steken en zich afvragen’ is dit nu de juiste manier van vakantie vieren?

 2. “….Voor de lezers die nu gaan roepen “Maar Spanje verdient heel veel geld met de toeristen dus je moet niet zeuren” moet je eens denken dat als in jouw rustige woonwijk plots alle woningen verhuurt worden aan vakantiegangers die de buurt op stelten zetten waardoor je geen oog meer dicht doet terwijl jij niets met toeristen te maken wilt hebben. Dat vindt toch niemand leuk?
  Zijn daarmee de protesten van de “Arran” leden goed te praten? Nee absoluut niet en in de tijden waarin we leven is dialoog en samen tot een oplossing komen altijd beter…” (SpanjeVandaag enige tijd geleden).
  Twee niet onbelangrijke vragen (waarop de redactie misschien het antwoord weet ):
  – Is die dialoog er intussen geweest ?
  – Wat hebben deze acties met het separatisme in Catalunya te maken ?

  1. Die acties hebben niets met het separatisme in Catalonië te maken maar ARRAN is een jeugdorganisatie van de CUP en die heeft alles met het separatisme te maken. Wij doen daar overigens ook helemaal geen melding van maar alleen de melding dat Arran voor o.a. ‘Organització juvenil de l’Esquerra Independentista’ staat.
   Nee er is geen dialoog geweest want iedereen in de politiek (behalve de CUP) wil niets met Arran te maken hebben en alle politieke partijen hebben de acties veroordeeld. Met deze jeugd valt niet te praten meent men.

   1. Sommigen zien in de omschrijving ‘Catalaanse radicalen’ blijkbaar een verwijzing naar het separatisme en het is dus goed dat de redactie onderlijnt dat die link et niet is.
    Zoals SpanjeVandaag zelf schrijft is dialoog en samen tot een oplossing komen altijd beter. Iedereen in de politiek gaat dus in de fout door een dialoog te weigeren ? OK, ook daarover zijn we het dus eens.

 3. Que hijos de ….sin verquenzas maar wat denken die gasten dan wel niet?! ga werken met je luie reet. Als het niet aan de toeristen lag was Mallorca niet zo groot geworden. Een groot deel van de bevolking dankt zijn boterham aan de toeristen. Het klopt de Balearen worden overspoelt door “fout” toerisme maar pak dat aan door de prijzen niet zo achterlijk laag te houden. 5 jaar op dit prachtige eiland mogen werken en leven met mooie lieve Mallorcanen en niet met dit schorem.
  Als je echt wat wil uitmaken dan zoek je naar oplossingen voor een beter toerisme en niet door het vernielen van andermans spullen (waar waarschijnlijk ook een verdwaalde auto tussen zat van mensen die er keihard voor hebben moeten werken).

 4. Bij de wasdom van deze jeugdigen moet toch veel mis zijn (gegaan), gelukkig bestaat er nog iets als “heropvoeden” zodat ze later kunnen zeggen “ik was dom”.

 5. Als het niet tegen het toerisme is dan zullen deze idioten wel tegen iets anders betogen.Ze willen gewoon oproer !

 6. Ik vind ook dat er teveel toeristen op o.a.
  de Balearen zijn, maar op deze manier
  kun je het heft niet in eigen handen nemen.

 7. Ik snap het Catalaanse gedachtegoed, maar dit gaat echt nergens over. Dit zijn slechts enkele jongeren die acties uitten die niets van doen hebben met de geschiedenis of toekomst van Spanje en Catalonië en die alleen maar in het nadeel werken van wat ze (zeggen) te willen bereiken.

 8. Mira en cada país o región hay cerdos sin capacidad de pensar. Amansar el turismo de lo cual atribuye más de 50% a la economía de las islas Baleares es una sin vergüenza de adolocentes que nunca han trabajado para ganarse su vida ni pero se ni por pareja con hijos.
  En Bélgica ellis6 pueden reunirse con ese loco Puigdemont.

 9. min 10 jaar bak en alles laten terug betalen indien daar al toerisme verdwijnt waar gaan ze dan nog van leven schandalig en het is weer jeugd

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by