Jonge Catalaanse radicalen vandaliseren huurauto’s op Mallorca

Jonge Catalaanse radicalen vandaliseren huurauto’s op Mallorca
Beeld: YouTube

Jonge Catalaanse radicalen vandaliseren huurauto’s op Mallorca

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Leden van de Catalaanse anarchistische ‘Arran’ groep hebben een video op internet geplaatst waarop te zien is hoe zij zich aan vandalisme schuldig maken door huurauto’s zwaar toe te takelen, te bekrassen, banden lek te prikken, te bestickeren en ruiten kapot te slaan. Volgens Arran zijn er te veel huurauto’s op het vakantie eiland en dus moet het allemaal kapot gemaakt worden.

Het is niet de eerste keer dat huurauto’s op het Balearen eiland het middelpunt zijn van aanvallende jongeren die niets liever willen dat er geen toeristen meer komen naar de Balearen. Volgens Arran zijn 100.000 huurauto’s te veel op de Balearen. In de video zijn opnames te zien van de logo’s van de verhuurbedrijven en diverse Arran-leden die in witte pakken en bewapend met allerlei spullen diverse auto’s toetakelen.

Dat alles doet de Arran groep onder de noemer #TurismMassiuVsVeïnes waarmee ze niet alleen de landelijke pers en televisie hebben gehaald maar ook de buitenlandse pers zoals in Nederland de Telegraaf die erover schrijft.

Wat is Arran

‘Arran’ omschrijft zichzelf in het Catalaans als ‘Organització juvenil de l’Esquerra Independentista. Independència, socialisme i feminisme’ ofwel ‘Links georiënteerde jeugdorganisatie voor onafhankelijkheid, socialisme en feminisme’. 

Ondanks dat de leden van deze groep al diverse anti-toeristen acties hebben uitgevoerd in Barcelona en Mallorca, kwamen ze twee jaar geleden pas echt in het nieuws toen vier gemaskerde ‘Arran’ leden een dubbeldeksbus vol met toeristen dwongen om te stoppen waarna de voorkant werd beklad met leuzen als ‘Toerisme doodt de wijken’ waarbij ook een band werd lekgeprikt.

Daags later werd er actie gevoerd in de haven van Mallorca waarbij diverse leden met grote spandoeken en anti toeristen leuzen voor diverse restaurants rook vuurwerk afstaken en er papier gegooid werd in een restaurant. 

Alle acties zijn tot nu toe bekritiseert door zowel de gemeentebesturen, autoriteiten, politici en toeristenorganisaties terwijl woordvoerders van ‘Arran’ zich verdedigen door aan te geven dat ze niets fouts of illegaals doen als het gaat om de verdediging van een wijk of stad, een simpele gedachte maar iets waar zij heilig in geloven.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.