Juli derde warmste julimaand sinds 1965 in Spanje

Juli derde warmste julimaand sinds 1965 in Spanje
Beeld: 123rf

Juli derde warmste julimaand sinds 1965 in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De maand juli 2020 was de op twee na warmste maand sinds 1965. Alleen in 2006 en 2015 was het in een julimaand warmer dan dit jaar. Gemiddeld was de temperatuur in Spanje 26 graden wat 2 graden meer is dan wat gemiddeld normaal is voor een julimaand (tussen 1981 en 2010).

Het was in juli de eerste keer in vijf jaar tijd dat sinds 2015 de temperaturen hoger waren dan andere julimaanden. Dit jaar was de gemiddelde temperatuur met 2 graden gestegen naar 26 graden. Alleen in 2015 en 2006 was het sinds 1965, het jaar waarin men met het bijhouden van de temperaturen begon, warmer.

Terwijl juli 2020 een gemiddelde temperatuur had van 26 graden was dat in juli 2015 26,5 graden (+2,5 graden) en steeg het kwik in juli 2006 bijna naar gemiddeld 27 graden, aldus het persbericht van het Ministerio para la Transición Ecológica wat gebaseerd is op de gegevens van de Spaanse weerdienst Agencia Estatal de Meteorología (Aemet).

Juli was extreem heet (extremadamente cálido) in het zuidwestelijke kwadrant van het schiereiland, in het westen en zuiden van Castilië en León en in gebieden in centraal en zuidelijk Galicië. In de rest van het vasteland van Spanje was het erg warm (muy cálido), behalve in sommige delen van de Cantabrische Zee, de Ebro-vallei, Catalonië, Valencia en Murcia, waar het warm (cálido,) was en normaal was in sommige delen van het binnenland van Baskenland en Navarra. Op de Balearen was het over het algemeen warm, terwijl het op de Canarische Eilanden erg warm was en in hoge gebieden extreem warm werd.

De hoogste temperaturen van juli 2020 werden gemeten tegen het einde van de maand vanaf 25 juli tijdens de hittegolf (ola de calor) die tot 2 augustus doorging. Speciale melding krijgt de hoogste temperatuur van juli bij het vliegveld van Córdoba met 43,9 graden en de 43,3 graden bij het vliegveld van Granada, de 42,7 graden in Morón de la Frontera (Sevilla) en 42,5 graden in Toledo (Castilla-La Mancha).

Beeld: Ministerio para la Transición Ecológica
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.