Het publiek keert terug bij de voetbalwedstrijden in Spanje

Het publiek keert terug bij de voetbalwedstrijden in Spanje
Beeld: Freepik

Het publiek keert terug bij de voetbalwedstrijden in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VOETBAL – Het Ministerie van Volksgezondheid heeft ondanks de slechte corona-cijfers toch besloten dat het publiek gedeeltelijk weer mag terugkeren bij voetbal- en basketbal wedstrijden in Spanje. De nieuwe maatregelen gaan in op 13 augustus wanneer de La Liga voetbalcompetitie begint in Spanje.

Vanaf 13 augustus mag er weer publiek aanwezig zijn bij voetbalwedstrijden in de Spaanse voetbalstadions. Maar helaas is ondanks het stijgend aantal gevaccineerden de corona-pandemie nog niet voorbij en dus gelden speciale maatregelen of beperkingen. Op 29 augustus wordt dan weer gekeken of er versoepelingen of juist aangescherpte maatregelen kunnen of moeten komen.

De stadions mogen voor maximaal 40 procent aan publiek ontvangen. De aanwezige mensen in het publiek moeten verplicht een mondkapje dragen en de anderhalve meter afstand van niet-samenwonenden houden. Daarnaast is het niet toegestaan om te eten en/of om te drinken voor, tijdens en na de wedstrijden. 

Het gaat om algemene regels die door alle regionale overheden (op het Baskenland na) zijn aangenomen en gelden als richtlijn voor de regionale overheden en voor de La Liga de Fútbol en de La Liga de Baloncesto. De regionale overheden mogen nog diverse aanpassingen doen indien gewenst maar mogen niet teveel afwijken voor de regels die voor heel Spanje gelden.

In eerste instantie wilde het Ministerie van Volksgezondheid alleen dat geabonneerde leden van voetbal- en basketbalclubs naar binnen zouden mogen maar dat werd door de regionale overheden niet geaccepteerd. Het Ministerie raadt wel aan alleen lokale bevolking toe te laten om verdere besmettingen van buitenaf te voorkomen.

Voor basketbalwedstrijden gelden in principe dezelfde corona-regels met uitzondering van het aantal toegestane aantal mensen in het publiek. Dat is bij basketbal maximaal 30 procent omdat deze wedstrijden meestal in een afgesloten ruimte plaatsvinden.

Ga naar de inhoud