Spaanse filmproducent verdacht van het verbergen van 400 miljoen euro in het buitenland

Spaanse filmproducent verdacht van het verbergen van 400 miljoen euro in het buitenland
Beeld: Europa Press

Spaanse filmproducent verdacht van het verbergen van 400 miljoen euro in het buitenland

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De bekende Spaanse filmproducent en buikspreker José Luis Moreno werd vrijgesteld op borg als verdachte in een oplichtingszaak. Volgens het TV-programma ‘Todo es Verdad’ (alles is waarheid) zou de bekende Spanjaard tussen de 400 en 900 miljoen euro in het buitenland verborgen houden. 

José Luis Moreno veroverde Spanje aanvankelijk als buikspreker. Hij werd er een nationale bekendheid dankzij zijn poppetjes Monchito, Macario en de cuervo Rockefeller (de kraai Rockefeller). Vanaf de jaren ’90 liet hij het buikspreken links liggen om zich volledig aan de productie van televisieprogramma’s te wijden.

Toen de Spaanse grond Luis Moreno te heet onder zijn voeten werd, verkocht hij snel alles wat hij in Spanje bezat en vluchtte hij het land uit. Via een afgeluisterd telefoongesprek kwamen de speurders te weten dat de buikspreker zijn fortuin niet terug naar Spanje wenste te brengen. Luis Moreno zou ondertussen twee uitvalsplekken hebben: eentje in Los Angeles en eentje in Londen. Verder zou hij ook bezig zijn aan de bouw van een hotel op de Falkland eilanden (Las Maldivas).

De speurders beschrijven één van de personen die door Luis Moreno werden opgelicht. Het gaat om Alejandro Roemeers, die 30 miljoen zou hebben geïnvesteerd in een televisieserie die er uiteindelijk nooit kwam. Luis Moreno zou, opnieuw volgens het afgeluisterde telefoongesprek, 16 van die 32 miljoen euro eigen hebben gemaakt.

Op dit moment bevindt Luis Moreno zich al sinds 1 juli in voorwaardelijke vrijheid. Hij wordt beschuldigd van oplichting, vervalsing in geschriften, witwas en misdrijf tegen de Spaanse belastingdienst (Hacienda Pública). Hij wordt er ook van beschuldigd 50 miljoen euro te verduisteren via de creatie van een bedrijf dat 700 verschillende koopwaren verhandelde. Het bedrijf diende voor het witwassen van zwart geld afkomstig van drugssmokkel.

Tijdens het onderzoek werd ook een wagen gevonden met meer dan een miljoen euro in een dubbele bodem. Verschillende wagens van dezelfde makelij vervoerden op die manier drugsgeld door het hele land. Terwijl de speurders hun werk verderzetten, volgt de Spaanse bevolking het proces met argusogen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.