Zwarte week van geweld tegen vrouwen in Catalonië met drie moorden

Zwarte week van geweld tegen vrouwen in Catalonië met drie moorden
Beeld: Gemeente Cambrils

Zwarte week van geweld tegen vrouwen in Catalonië met drie moorden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – In minder dan 7 dagen werden in Catalonië drie vrouwen vermoord. De Generalitat (Catalaanse regering) belooft de middelen op te trekken in de strijd tegen vrouwengeweld. In Catalonië zijn sinds het begin van dit jaar inmiddels alweer 8 (en mogelijk 10) vrouwen om het leven gebracht. Dat aantal is in heel Spanje alweer gestegen naar 29 gedode vrouwen. 

Afgelopen woensdag bevestigde de delegatie tegen het gendergeweld dat de moord van een vrouw in Cambrils afgelopen vrijdag machista (seksistisch geïnspireerd) was. Dat brengt het totaal van vrouwenmoorden op 8 in de regio sinds begin dit jaar. Als de moord van vorige week vrijdag in Sant Vicenç de Castellet (afgelopen vrijdag) en die in Sabadell (afgelopen dinsdag) ook seksistisch geïnspireerd blijken, stijgt het aantal zelfs tot tien.

De raadgeefster van Gelijkheid en Feminisme, Tania Verge, benadrukte dat het om “een politieke kwestie van groot belang gaat” en beloofde de middelen op te drijven om dit soort misdaden te voorkomen.

Pamela Salgado, 25 jaar, was in de fleur van haar leven toen haar ex in Cambrils afgelopen vrijdag een einde aan haar leven maakte. De man, zelf 53 jaar oud, bevindt zich ondertussen in voorhechtenis in de gevangenis. Volgens de eerste berichten zou hij haar gewurgd hebben nadat hij uren rond haar huis cirkelde.

In Sant Vicenç de Castellet was de moord extra brutal omdat die voor de ogen van de dochter van de vrouw gebeurde. De dader pleegde daarna zelfmoord en liet het meisje van slechts 2 jaar achter naast zijn brandende wagen. Het meisje bracht het er levend maar met brandwonden vanaf. De vrouw in kwestie had haar man al in April aangeklaagd voor verbaal geweld. Het koppel was bezig aan de scheiding. 

Het laatste slachtoffer in Sabadell werd alleen aangetroffen in haar woning met duidelijke sporen van geweld. Het parket wacht haar identificatie af.

“We spreken van een vorm van geweld van mannen op vrouwen, enkel en alleen omdat zij vrouwen zijn.”, benadrukte Verge op de persconferentie. In Sabadell en Cambrils hield men een minuut stilte voor het gemeentehuis. In Baix Camp verscheen woensdag een affiche met de boodschap “Tarragona roept seksistisch geweld een halt toe”.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.