Zestig aangiftes van ‘needle spiking’ in Spanje maar wat of wie zit achter dit prikfenomeen en waarom?

Zestig aangiftes van 'needle spiking' in Spanje maar wat of wie zit achter dit prikfenomeen en waarom?
Beeld: 123rf

Zestig aangiftes van ‘needle spiking’ in Spanje maar wat of wie zit achter dit prikfenomeen en waarom?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft in een tv-interview gezegd dat op het moment van schrijven dat er 60 aangiftes van het zogenaamde ‘needle spiking’ zijn gedaan in Spanje. Dit is op zich al een strafbaar feit met tot zes maanden celstraf. Maar wat zit achter deze naaldprikken in het Spaanse nachtleven?

Er zijn volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken twee redenen mogelijk voor het naaldprikken van hoofdzakelijk vrouwen in het nachtleven. Aan de ene kant wordt onderzocht of de vrouwen in kwestie een naald in hun been of arm kregen met een stof die het centrale zenuwstelsel onderdrukt, het bewustzijnsniveau verandert en het slachtoffer zonder wil en zonder het vermogen om te reageren achterlaat.

Aan de andere kant wordt onderzocht of het gaat om een geval van sociale onrust creëren en angst te genereren bij vrouwen in met name het nachtleven. Tot nu toe zijn er bij enkele slachtoffers hele kleine chemische resten gevonden maar moeten deze nog onderzocht worden.

Hoewel er in Spanje geen aanranding of verkrachting na een prikincident is bevestigd, geeft het Instituto Nacional de Toxicología aan dat een op de drie verkrachtingen wordt uitgevoerd onder chemische onderwerping en dat in de afgelopen vijf jaar 33% van de slachtoffers van mishandeling of verkrachting positief testte op drugs, alcohol, anxiolytica of kalmerende middelen.

Volgens experts zijn de gebruikte middelen niet onbekend en Dr. Luisa García, van het ziekenhuis Clínic de Barcelona legt uit dat “er geen date rape drug bestaat”. Meestal wordt elke stof die het centrale zenuwstelsel onderdrukt, het bewustzijnsniveau verandert en het slachtoffer zonder wil en zonder het vermogen om te reageren achterlaat gebruikt. Het zijn veelal middelen “die snel werken, van korte duur zijn, in lage doses toegediend kunnen worden, gemakkelijk te verkrijgen en toe te dienen zijn en die de gewenste effecten produceren: geheugenverlies, sedatie, hallucinaties en ontremming.”

Ga naar de inhoud