Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (20)

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (20)
Beeld: Casa Rodriquillo

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (20)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In oktober 2020 kopen Tom en Danielle van Leeuwen in Rodriguillo, Alicante een prachtig oud herenhuis met twee bodega’s en een flinke tuin van meer dan 250 jaar oud. Voordat ze er kunnen wonen, heeft het huis eerst een grondige renovatie nodig. Casa Rodriquillo wordt een B&B met in één van de bodegas een curiosawinkel, genaamd La Bodega de los Recuerdos. Volg de belevenissen van dit stel in hun Spaanse leven, in tekst en video (onderaan artikel).

Feest in Pinoso!! Wat een heerlijke gezelligheid. Officieel was de start van de feesten op 1 augustus. Er waren al wel wat activiteiten in het weekend ervoor gepland, maar het zou op maandag beginnen. Maar de inwoners van Pinoso hadden zo uitgekeken naar deze feesten dat ze niet konden wachten tot maandag. Het was in de voorgaande dagen al flink druk in het dorp en overal gonsde het van de gezelligheid. Allerlei kraampjes en eettentjes waren al helemaal opgebouwd en werden goed bezocht.

Op vrijdagavond hadden we afgesproken met vrienden om tapas te gaan eten bij een barretje. We waren helemaal vergeten dat daar ook de kermis werd opgebouwd. Geen probleem dachten wij nog, het begint toch allemaal pas maandag. We kwamen aangelopen en op dat moment werd de muziek installatie van de botsautootjes getest. Het was al luid, maar we konden elkaar nog verstaan. Totdat we gingen zitten en de volumeknop op de hoogste stand werd gezet. We hebben maar een barretje wat verder van de kermis opgezocht. Het is toch wel gezellig als je elkaar kan verstaan.

De maar liefst 3 openluchtdiscotheken konden ook niet wachten tot maandag en opende in het weekend alvast de deuren. Deze tijdelijke discotheken tijdens feesten noemen ze in Spanje barracas. De meeste gaan pas om 1 á 2 uur in de nacht open en dat gaat dan door tot een uur of 7 in de vroege ochtend… Madre Mia, we kwamen een Spaanse vriend een aantal dagen na het eerste weekend tegen en die was er nog zichtbaar brak van. 

Op dinsdagavond was het tijd voor de zeepkistenrace, Autos Locos. Vanaf het hoogste punt in het dorp rollen ze op eigen kracht via een parcour naar beneden, halverwege een schansje en vlak voor het einde nog een mooie bocht. De karretjes mochten helemaal naar eigen inzicht worden gebouwd. Alleen was het verplicht om vier wielen, een stuur en een werkende rem te hebben. Het was erg grappig te zien hoe sommige zich flink hadden uitgeleefd om er grappig uit te zien en andere gingen zichtbaar voor snelheid. Tom had graag dit jaar mee willen doen, maar door tijdgebrek kwam hij er niet aan toe om een kar te bouwen. Dus hopelijk organiseren ze deze Autos Locos volgend jaar weer… 

We zijn ook even uit nieuwsgierigheid naar het vermaak met de stieren geweest. Het zijn geen echte stierengevechten waarbij de stieren worden doodgestoken, want dat is in deze provincie (Alicante) verboden. Er is een grote arena waar inwoners uit het dorp in gaan staan en dan worden er stieren in deze arena losgelaten. De stier rent achter de daredevils aan, welke zich verstoppen achter autobanden of in een hek springen. Het is misschien een traditie waar vraagtekens bij gezet kunnen worden, maar zo heeft elk land gebruiken waar andere landen vreemd naar kijken en waarvan we kunnen afvragen of het dat wel zo nodig is.

Vrijdagmiddag hebben we samen met vrienden genoten van de paella gigante. Dat is echt een hele grote paella voor veel, heel veel mensen. Het was onze eerste keer dat we meededen met een paella gigante in Pinoso. Het is de bedoeling dat je je eigen tafel en stoelen meeneemt en dan op straat samen paella eten. In de geval kosten dit hele festijn €2 ten behoeve van een goed doel en werd er gratis bier geschonken. Supergezellig! Aan het einde van de maaltijd was het volgens traditie tijd om met water te spelen.

De komende dagen hebben we nog een aantal activiteiten in het verschiet die we graag willen zien. Zo is er op zaterdagavond een parade met, door de inwoners van Pinoso, versierde karren. We gaan dit weekend natuurlijk ergens wat drinken en wat dansen. Op maandagavond is de afsluiting met een groot vuurwerk. De dagen na 8 augustus hebben de meeste inwoners nog wel een aantal dagen nodig om bij te komen van al het feesten.

Tom, Danielle en Donja verbouwen sinds 2018 een oud herenhuis met bodega in de provincie Alicante tot een B&B met curiosawinkel en vertellen hier elke week hun avonturen maar ook op hun eigen website Casa Rodriguillo is veel informatie te vinden terwijl op het YouTube kanaal tientallen leuke en informatieve video’s te bekijken zijn of bezoek eens de Antiek & Vintage shop als je in de buurt bent.

Ga naar de inhoud