573 hectare natuur verwoest tijdens de nu gestabiliseerde bosbrand aan de Costa Brava

573 hectare natuur verwoest tijdens de nu gestabiliseerde bosbrand aan de Costa Brava
Beeld: @bomberscat / twitter

573 hectare natuur verwoest tijdens de nu gestabiliseerde bosbrand aan de Costa Brava

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Catalaanse brandweer heeft de natuur- en bosbrand, die vrijdag in Portbou aan de Costa Brava begon, zaterdagmiddag onder controle gekregen en ze hopen deze zondag volledig te stabiliseren. Zaterdagmiddag is het evacuatieadvies voor Colera, Portbou en de betrokken delen van Llançà met beperkingen opgeheven. De natuur- en bosbrand heeft volgens de eerste schattingen 573 hectare natuur verwoest, waarvan 550 hectare bosgebieden, 16 agrarische gronden en 6 hectare binnen de bebouwde kom. 387 hectare behoord tot de gemeente Colera en 185 hectare bij de gemeente Portbou.

Op zondag heeft de tramontana wind met snelheden tot 100 km/uur er echter toch voor gezorgd dat er kleine brandhaarden ontstonden die door de nog aanwezige brandweerlieden meteen werden geblust. Toch is de brand door de brandweer als ‘gestabiliseerd’ omschreven waardoor de geëvacueerde bewoners en toeristen weer terug konden keren naar hun woningen.

Vanwege de hoge windsnelheden, de droogte en de hoge temperaturen blijft het blussen een moeilijk karwei, aldus de regionale brandweer. In eerste instantie kon vrijdag vanwege de weersomstandigheden geen gebruikgemaakt worden van blushelikopters en -vliegtuigen, maar op zaterdag werden deze toch ingezet wat het bluswerk heeft versneld.

In de nacht van zaterdag op zondag hebben nog steeds 70 brandweerlieden met 15 bluswagens gewerkt in het getroffen gebied. De N-260 weg is op sommige delen nog steeds gesloten om het werk van de brandweer makkelijker te maken.

Ga naar de inhoud