6 augustus is gemiddeld de warmste dag in heel Spanje

6 augustus is gemiddeld de warmste dag in heel Spanje
Beeld: Canva

6 augustus is gemiddeld de warmste dag in heel Spanje

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Als men naar de gemiddelde cijfers kijkt wat betreft de temperaturen van de meer dan 150 meetstations van de Spaanse weerdienst AEMET tussen 1991 en 2020, dan blijkt dat 6 augustus de warmste dag van het jaar is in Spanje. Daarbij hebben we het over heel Spanje, van het in de zomer zeer warme Andalusië naar het koelere Cantabrië in Noord-Spanje.

6 augustus is in heel Spanje gemiddeld de warmste dag van het jaar met als gemiddelde minimumtemperatuur 24,3 graden en met als gemiddelde maximumtemperatuur 30,7 graden. Daarbij gaat het om de gemiddelde geregistreerde temperaturen bij meetstations in de afgelopen 30 jaar tussen 1991 en 2020. Alles wijst er echter op dat in 2022 de voorspelling van warmste dag van het jaar niet zal uitkomen, aangezien er al veel warme dagen zijn geweest tijdens de eerste, tweede en nu derde hittegolf.

Uiteraard gaat het hier om een landelijk gemiddelde dat sterk verschilt per autonome regio, provincie en zelfs gemeente. Zo is de gemiddelde temperatuur van de afgelopen 30 jaar in Sevilla op 6 augustus 29,8 graden terwijl dit in Vigo in Galicië op 14 juli 21 graden is en de gemiddelde warmste dag op Lanzarote (Canarische Eilanden) pas eind augustus wordt geregistreerd. Daarmee wil de website ElTiempo aangeven dat de gemiddelde maximum temperaturen erg verschillen per deel van het land.

In 2023 is de gemiddelde warmste dag van het jaar tot nu toe geregistreerd in de tweede week van juli toen het gemiddeld 30,1 graden werd in heel Spanje. Wat betreft de minimumtemperatuur was dat 17,6 graden voor heel Spanje. Maar ook hier zijn grote verschillen want de hoogst geregistreerde temperatuur dit jaar is tot nu toe 45,1 graden in de provincie Girona.

Ga naar de inhoud