Search
menu
Search

Politie ontmantelt grootste jihadistische organisatie in Spanje

Politie ontmantelt grootste jihadistische organisatie in Spanje
Beeld: via canva.com

Politie ontmantelt grootste jihadistische organisatie in Spanje

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In een persbericht liet de Guardia Civil weten dat met de opsluiting van twee mannen op vrijdag 4 augustus de grootste jihadistische organisatie in Spanje, bekend om het rekruteren van jongeren en minderjarigen, met succes is ontmanteld. De twee individuen die werden gearresteerd in Benavente (Zamora) en Cullera (Valencia) voor het indoctrineren van jongeren en minderjarigen met jihadistische overtuigingen, ronselden leden via sociale media en beheerden een privégroep met tientallen deelnemers afkomstig uit meer dan tien provincies in Spanje.

De aanhoudingen zijn uitgevoerd als onderdeel van een onderzoek dat halverwege 2022 gestart werd en werd uitgevoerd in samenwerking tussen de Informatiedienst van de Guardia Civil en de Marokkaanse Direction Générale de la Surveillance du Territoire (DGST).

In het kader van vroegtijdige opsporing van potentiële terroristische bedreigingen voor de Nationale Veiligheid, startte de Guardia Civil een onderzoek naar twee individuen. Hoewel deze personen zich in verschillende provincies bevonden, werkten ze samen en coördineerden ze hun acties in de virtuele wereld om andere sociale media-gebruikers te rekruteren en te indoctrineren in de ideologie van het jihadistisch terrorisme.

De arrestanten produceerden en deelden publiekelijk terroristische content, waardoor ze gebruikers konden identificeren en selecteren die het meest geneigd waren tot radicalisering. Deze jongeren werden daarna opgenomen in een privégroep, beheerd door de twee arrestanten, waarin tot op heden tientallen gebruikers uit meer dan tien verschillende provincies in Spanje zijn geïdentificeerd.

De doelgroep waarop de verdachten hun terroristische indoctrinatie-activiteiten focusten, bestond voornamelijk uit 18-jarigen en minderjarigen. Dit toont een duidelijke intentie om een publiek te bereiken dat uitzonderlijk ontvankelijk is voor radicalisering. Ze gebruikten hiervoor een multiplatformstrategie, die bestond uit een gecombineerd gebruik van de belangrijkste sociale media netwerken die populair zijn binnen deze leeftijdsgroep.

De tientallen leden van de privégroep, die door beide verdachten werd beheerd, ontvingen audiovisueel materiaal, berichten en slogans die specifiek ontworpen waren om nieuwe volgelingen voor de terroristische beweging te rekruteren en te radicaliseren.

Ga naar de inhoud