Search
menu
Search

Zamora is eerste Spaanse gemeente met een hondenbelasting

Oeps ... foto ontbreekt!

Zamora is eerste Spaanse gemeente met een hondenbelasting

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZAMORA – De gemeenteraad van de stad Zamora in de regio Castilla y León heeft als eerste gemeente in Spanje besloten een hondenbelasting in te voeren. Eigenaren van honden die hun huisdieren hebben ingeschreven bij de gemeente moeten negen euro per jaar betalen om een bijdrage te leveren aan o.a. de schoonmaakkosten.

Ondanks dat het in feite maar om negen euro per jaar gaat is de discussie over de hondenbelasting begonnen in Spanje. Het is de stad Zamora die besloten heeft als eerste in het land de 9.800 hondeneigenaren die hun geliefde huisdier bij de gemeente hebben ingeschreven een bijdrage te gaan vragen voor het dragen van de hoge kosten die huisdieren met zich meebrengen voor de stad.

De hondeneigenaren zullen op jaarbasis 9 euro moeten gaan betalen wat jaarlijks tussen de 50.000 en 90.000 euro op zal leveren. Dat is een kleine fractie van de ruim 200.000 euro die de gemeente elk jaar kwijt is aan voorzieningen voor honden en het schoonhouden van straten. 

Volgens de gemeente gaat het echter niet zo zeer om de opbrengsten die de stad zal ontvangen vanwege de hondenbelasting maar meer om de hondeneigenaren te confronteren met het feit dat ook de gemeente veel kosten heeft omdat veel eigenaren hun honden hun behoeftes laten doen zonder deze op te ruimen en vragen om meer voorzieningen.

Volgens de gemeente geeft men jaarlijks meer dan 200.000 euro uit aan o.a. speciale schoonmaakdiensten, signalering van honden losloop gebieden, pipi-cans, poepzakjes-zuilen en het onderhoud daarvan, het schoonhouden van openbare parken en tuinen en de trottoirs en het organiseren van een speciale hondendag met de daarbij horende bewustwordingscampagnes.

Traditie

Terwijl de hondenbelasting iets nieuws is voor Spanje en Zamora de primeur heeft is deze vorm van belasten van de hondeneigenaren een norm in landen als Nederland en Duitsland, zoals deze krant schrijft. Deze hondenbelastingen zijn in bv. Nederland vele malen hoger dan de 9 euro die men per jaar in Zamora wil vragen.

Recent plaatste RTL Nieuws een artikel over de te betalen bedragen in Nederland die uiteen lopen van de 125 euro maximaal naar 0 euro. Gemiddeld gaat het om een jaarlijkse belasting van 76 euro waarbij dit 124,80 euro is in Groningen maar in heel veel gemeenten ook 0 euro is. Deze belasting geldt dan voor de eerste hond want als men meer honden heeft wordt het duurder.

Ga naar de inhoud