skip to Main Content
Zamora is eerste Spaanse gemeente met een hondenbelasting
123rf

Zamora is eerste Spaanse gemeente met een hondenbelasting

ZAMORA – De gemeenteraad van de stad Zamora in de regio Castilla y León heeft als eerste gemeente in Spanje besloten een hondenbelasting in te voeren. Eigenaren van honden die hun huisdieren hebben ingeschreven bij de gemeente moeten negen euro per jaar betalen om een bijdrage te leveren aan o.a. de schoonmaakkosten.

Ondanks dat het in feite maar om negen euro per jaar gaat is de discussie over de hondenbelasting begonnen in Spanje. Het is de stad Zamora die besloten heeft als eerste in het land de 9.800 hondeneigenaren die hun geliefde huisdier bij de gemeente hebben ingeschreven een bijdrage te gaan vragen voor het dragen van de hoge kosten die huisdieren met zich meebrengen voor de stad.

De hondeneigenaren zullen op jaarbasis 9 euro moeten gaan betalen wat jaarlijks tussen de 50.000 en 90.000 euro op zal leveren. Dat is een kleine fractie van de ruim 200.000 euro die de gemeente elk jaar kwijt is aan voorzieningen voor honden en het schoonhouden van straten. 

Volgens de gemeente gaat het echter niet zo zeer om de opbrengsten die de stad zal ontvangen vanwege de hondenbelasting maar meer om de hondeneigenaren te confronteren met het feit dat ook de gemeente veel kosten heeft omdat veel eigenaren hun honden hun behoeftes laten doen zonder deze op te ruimen en vragen om meer voorzieningen.

Volgens de gemeente geeft men jaarlijks meer dan 200.000 euro uit aan o.a. speciale schoonmaakdiensten, signalering van honden losloop gebieden, pipi-cans, poepzakjes-zuilen en het onderhoud daarvan, het schoonhouden van openbare parken en tuinen en de trottoirs en het organiseren van een speciale hondendag met de daarbij horende bewustwordingscampagnes.

Traditie

Terwijl de hondenbelasting iets nieuws is voor Spanje en Zamora de primeur heeft is deze vorm van belasten van de hondeneigenaren een norm in landen als Nederland en Duitsland, zoals deze krant schrijft. Deze hondenbelastingen zijn in bv. Nederland vele malen hoger dan de 9 euro die men per jaar in Zamora wil vragen.

Recent plaatste RTL Nieuws een artikel over de te betalen bedragen in Nederland die uiteen lopen van de 125 euro maximaal naar 0 euro. Gemiddeld gaat het om een jaarlijkse belasting van 76 euro waarbij dit 124,80 euro is in Groningen maar in heel veel gemeenten ook 0 euro is. Deze belasting geldt dan voor de eerste hond want als men meer honden heeft wordt het duurder.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Volgens mij zijn er al meerdere gemeentes waar je hondenbelasting moet betalen, dat stond vorig jaar al in het nieuws. Het begon met verplicht inschrijven van je huisdieren en daarna kwam er belasting op. Maar in plaats de honden eigenaren aan te vallen laat ze eerst eens wat geld spanderen aan het enorme dierenleed wat Spanje kent en niet de mensen straffen die goed voor dieren zijn. Mensen laten meer rotzooi achter als honden en zijn verschrikkelijk smerig als het erop aankomt, onder gescheten toiletten met de schijt zelfs aan de muur, het zeiken tegen muren in de stad met een ongelovelijke stank als gevolg. De smerige stinkende kots die de tegenkomt na een fiesta en de enorme afval die ze achterlaten wat de dag erna door legio mensen moet worden opgeruimd. En hier lag ook altijd veel hondenpoep maar sinds de gemeente extra vuilnis emmers heeft geplaats is het nu met 80% verminderd, je wilt ook niet continu met volle poepzakjes rondlopen die moet je ergens kwijt. Ik weet zeker dat de buurt hier hun hondenpoep opruimt en dat het de vakantiegangers zijn die het laten liggen, altans dat heb ik al aantal keer gezien en ook wat van gezegd. Ik zelf heb meerdere honden en aan elke lijn hangt een kluifje gevuld met poepzakjes, dus als er 1 leeg raakt heb ik altijd de andere.

  1. Koos mensen betalen al voor het opruimen van hun afval. En Fiesta´s plaatsen betalen voor een vergunning , daar zit schoonmaak bij in.
   Alleen gratis parkeer plaatsen bij stranden laten hun vuil gratis achter . zowel op de parkeerplaats en op de stranden. Nog even de baby een schone luier en vuile onder de auto.

   1. Wat heeft dat te maken met het feit dat een mens tig keer viezer is dan een huisdier? Je moet de troep op straat eens zien achter gelaten door mensen dat kan een hond nooit veroorzaken dus het is meer dan logish dat daar voor betaald moet worden maar ik ziet nergens een feestganger extra betalen doormiddel van feestganger belasting. Het is dus onzin deze dan voor een hond wel in te voeren.

    1. Je hebt gelijk, Koos, sommige mensen zijn viezer dan hun huisdieren. Die stomme beesten beseffen immers niet dat niet-baasjes drollen vies vinden. Die baasjes weten dat uiteraard wel, maar die vinden het helemaal geen probleem dat hun hartedief een flinke portie op de stoep deponeert. Ze geven die lieve schat zelfs een zoentje op zijn stinkende snoet nadat hij zijn aars heeft afgelikt. Zelf zijn ze niet zo lenig natuurlijk. Geef toe, Koos, 9€/jaar is echt niet duur voor zoveel genot ! Bah, ik mag er niet aan denken dat mijn vrouw zo een stinkdier in huis zou halen !

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken