Slecht weer op komst langs de Middellandse Zeekust en op de Balearen

Slecht weer op komst langs de Middellandse Zeekust en op de Balearen
Beeld: 123rf

Slecht weer op komst langs de Middellandse Zeekust en op de Balearen

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse weerdienst Aemet voorspelt dat er slecht weer op komst is langs de Middellandse Zeekust en op de Balearen eilanden. Er wordt zoals zo vaak gesproken over een ‘DANA’ ofwel een gota fría met hevige regenval vanaf zondag en op maandag in Catalonië, Valencia regio en Murcia maar hoofdzakelijk de Balearen eilanden.

Volgens de Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) zullen delen van Spanje langs de Middellandse Zeekust te maken krijgen met de gevolgen van een ‘Depresión Aislada en Niveles Altos’ in het kort DANA wat voorheen ‘gota fría’ heette. 

Het weerverschijnsel gaat gepaard met zeer hevige regenval en storm, vaak met windsnelheden tussen de 100 en 200 km/u. Door de grote hoeveelheid regen en in dit geval ook sneeuw neemt ook de temperatuur af. Een DANA is normaal gesproken van korte duur maar is wel kort maar krachtig.

In dit geval wordt er door de Aemet gesproken over hevige storm, veel wind en 30 tot 40 liter per m2 in één uur tijd op met name de Balearen eilanden. Op zondag zal de storm al te merken zijn in Catalonië maar ook de Valencia regio, Murcia, de provincie Almería (Andalusië), Castilla-La Mancha en Aragón kunnen te maken krijgen met de gevolgen van de DANA.

Ga naar de inhoud