Inflatie van de consumentenprijzen zorgt voor hogere supermarktprijzen in Spanje

Inflatie van de consumentenprijzen zorgt voor hogere supermarktprijzen in Spanje
Beeld: 123rf

Inflatie van de consumentenprijzen zorgt voor hogere supermarktprijzen in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl Eurostat verwacht dat de inflatie in de eurozone in augustus op 3 procent uit zal komen wat dus hoger is dan de inflatie van 2,2 in de maand juli, is volgens het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) de inflatie in Spanje gestegen naar 3,3 procent. Volgens de cijfers van Eurostat is de inflatie in Nederland 2,7 procent maar is dat in België zelfs 4,7 procent.

De inflatie van de consumentenprijzen in Spanje (ook wel consumentenprijsindex of CPI genoemd) is in augustus in Spanje met 0,4 procent gestegen naar 3,3 procent. In Spanje heeft deze consumentenprijsindex de naam ‘Indice de precios de consumo’ of IPC. Deze worden maandelijks door het ‘Instituto Nacional de Estadística’ of INE geplaatst.

Wat op de Spaanse lijst meteen opvalt is de enorme stijging van de elektriciteitsprijzen waardoor de inflatie ook meer gestegen is dan normaal. En dan heeft men het eigenlijk over de energieprijzen wat dus elektriciteit, gas en brandstof zijn. Transportkosten zijn met 7,9 procent gestegen in de eerste zeven maanden dit jaar terwijl de huisvestingskosten stegen met 7,3 procent.

De prijzen voor voedingsmiddelen en niet alcoholische dranken stegen met 1,5 procent. De prijzen die echter het meest zijn gestegen zijn die van oliën en vetten (20%) , gevolgd door mineraalwater, frisdranken en sappen (7,4%), fruit (4,6%), eieren (3%) en gevogeltevlees (3%). Daarentegen zijn peulvruchten en groenten met 1,3% gedaald en vis met 1,2%.

Ga naar de inhoud