Komt er een maximumprijs voor essentiële en basisproducten in Spanje?

Komt er een maximumprijs voor essentiële en basisproducten in Spanje?
Beeld: Canva

Komt er een maximumprijs voor essentiële en basisproducten in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De tweede vicepremier en minister van Arbeid en Sociale Economie Yolanda Diaz heeft samen met de minister van Consumptie Alberto Garzón, beiden van de politieke partij Unidas-Podemos, een voorstel op tafel liggen om voor essentiële voedingsproducten een maximumprijs vast te stellen. Voorlopig gaat het echter om een voorstel en zijn er geen politieke partijen die deze plannen steunen waarbij ook wordt getwijfeld aan de wettigheid van het plan.

Yolanda Diaz meent dat er 20 tot 30 basisproducten en artikelen in de winkels een maximumprijs kunnen krijgen om de gevolgen van de inflatie en prijsstijgingen tegen te gaan. Daarbij moet je denken aan brood, melk, eieren, aardappelen, rijst, groente en fruit. Dat zou echter niet per wet moeten gebeuren maar na een akkoord met de detailhandelaren en producenten. 

Volgens de tweede vicepremier maken veel bedrijven misbruik van de Oekraïne-oorlog situatie en de inflatie door hoge winsten te boeken en prijzen te verhogen. Zoals altijd is de gewone burger daarvan de dupe en heeft men het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen of financieel het einde van de maand te halen.

Daarom stellen de twee Unidas-Podemos ministers voor om de prijzen voor basisvoedsel te reguleren om ervoor te zorgen dat deze niet boven een maximum stijgen, net zoals is gebeurd bij elektriciteit en gas. Het zou volgens de ministers om 20 tot 30 basisproducten gaan.

Er is echter geen enkele politieke partij, zelfs niet de eigen Unidas-Podemos partij en coalitiepartner PSOE, die deze plannen steunt. Het grootste probleem daarbij is de wettigheid want Spanje is een vrije markt waarbij de overheid niet zomaar alle prijzen kan reguleren. De partij Unidas-Podemos ziet echter liever dat kwetsbare gezinnen geholpen worden in plaats van een maximumprijs voor basisproducten waar ook de gezinnen die het goed hebben profijt van hebben. Voorlopig blijft het dus bij een voorstel waar (nog) geen politieke steun voor is.

Ga naar de inhoud