Vanaf 2023 moeten honden en katten wellicht een identiteitskaart hebben in Spanje

Vanaf 2023 moeten honden en katten wellicht een identiteitskaart hebben in Spanje
beeld: 123rf & Canva
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals het er nu naar uitziet zullen de eigenaren van honden en katten vanaf 2023 een identiteitskaart moeten aanvragen voor hun geliefde huisdieren. In de nieuwe dierenwelzijnswet ofwel ‘Ley de Protección, Derechos y Bienestar de los animales’ staat bij artikel 10 dat er een systeem moet komen om identiteitsbewijzen voor honden en katten mogelijk te maken. Dat nieuwe systeem zal naar alle waarschijnlijkheid in de loop van 2023 in werking treden.

Een ‘DNI-animal’ ofwel een dieren-ID is een digitaal document met toegang tot een landelijk register (iets wat nu ontbreekt) waar de gegevens van de huisdieren bekend zijn, ongeacht de autonome regio. Informatie zal onder andere de naam van het dier, de eigenaar en telefoonnummer van de hond of kat en de vaccinaties kunnen zijn. Deze dieren-ID zal volledig gratis zijn dus zonder extra kosten en zal automatisch voor de honden- en katteneigenaren beschikbaar zijn na registratie van hun huisdier in het desbetreffende dieren register en het implanteren van de verplichte identificatiechip.

Volgens een schatting van de Spaanse regering leven er in Spanje 26 miljoen huisdieren, een aantal dat veel hoger kan zijn. Ongeveer de helft daarvan staat netjes geregistreerd en heeft een identificatiechip maar de andere helft dus niet. Volgens cijfers van de Real Sociedad Canina de España (RSCE) en de Fundación Affinity, wordt elke vier minuten een hond zonder ‘microchip’ in de steek gelaten. Het nieuwe DNI-Animal moet een hulpmiddel zijn tegen de ‘abandono animal’ in Spanje.

De nieuwe DNI-Animal is compatibel met de nu al verplichte identificatiechip voor honden die ook na invoering van een DNI-Animal verplicht blijft (en raadzaam voor katten). Maar daarnaast moeten alle honden en katten dus ook een eigen ID-kaart krijgen met daarin alle informatie over het dier maar belangrijker nog, over hun baasjes. Want in geval van het in de steek laten kunnen de eigenaren sneller geïdentificeerd worden en dus ook sneller beboet of veroordeeld worden.

Het idee daarachter is goed en het zou kunnen werken maar volgens dierenrechtenorganisaties en de Partij voor de Dieren (PACMA) gaat het niet ver genoeg. Want iemand die geen identificatiechip plaatst in zijn/haar hond of kat zal ook geen ID-kaart aanvragen, zeker niet als daarvoor betaald moet worden. Het is onbekend of het om een papieren bewijs of een digitale ID gaat. Verder zal deze door de regionale overheden verspreid worden maar ook daar is nog niet veel over bekend gemaakt.

hondkat
285.000 in de steek gelaten honden en katten in Spanje in 2021
Volgens Fundación Affinity zijn er in in Spanje in 2021 in totaal 285.000 huisdieren in de steek gelaten waaronder 168.000 honden en 118.000 katten, 0,2 procent minder dan in in 2020.
icoon2022www.spanjevandaag.com