Vrouw zet eigen ontvoering in scène en vraagt 50.000 euro losgeld aan moeder op Tenerife

Vrouw zet eigen ontvoering in scène en vraagt 50.000 euro losgeld aan moeder op Tenerife
Beeld: YouTube / screenshot

Vrouw zet eigen ontvoering in scène en vraagt 50.000 euro losgeld aan moeder op Tenerife

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – De Guardia Civil politie heeft een vrouw en vijf familieleden aangehouden op Tenerife voor het afpersen van de moeder van de vrouw. Voor het afpersen was de ontvoering van de vrouw in scène gezet. Deze rekende op de medewerking van de moeder. Onderaan dit artikel is een video te zien.

Na het ontvangen van een video waarin de jonge vrouw te zien was met gesnoerde mond en met een mes tegen haar nek, haalde het slachtoffer (de moeder) 50.000 euro van de bank om haar dochter vrij te kopen, legt de woordvoerder van de Guardia Civil uit. 

In de video is de jonge vrouw te zien met vlekken van nepbloed op haar gezicht en waarin ze het losgeld eist in cash. Dit geld moest dan op een door de ontvoerders bepaalde plek worden afgegeven. De jonge vrouw is waarschijnlijk de bedenker van het plan. Daarnaast heeft de politie ontdekt dat het slachtoffer al ten minste drie keer eerder was bedrogen. In totaal heeft ze al 45.000 euro betaald na het ontvangen van drie verschillende brieven met dreigementen tegen het leven van haar dochter. 

Om verschillende motieven focusten de agenten hun onderzoek voornamelijk op de jonge vrouw die vermoedelijk ontvoerd was. Ze ontdekten dat de familie van haar partner ook mee leek te werken aan het plan.

Toen de eerste informatie eenmaal geanalyseerd was, werd het protocol van ontvoering geactiveerd. Hierbij worden ook specialisten van de Unidad Central Operativa (Operatieve centrale eenheid) ingezet. Daarnaast werd ook een speciale eenheid voor beveiliging (GRS-8) ingezet die alert bleef voor het geval hun tussenkomst nodig was om de ontvoerde te bevrijden. 

Toen de agenten ontdekten dat de jonge vrouw zich in perfecte staat bevond en niet beroofd was van haar bewegingsvrijheid, ging de eenheid over tot de detentie van de vijf personen voor de strafbare feiten van misdaad simulatie en afpersing. Op het moment van de aanhouding bevonden de ‘ontvoerde’ en de familie van haar partner zich in een casino. 

De agenten hadden de zaak in minder dan 24 uur opgelost. In het huis van de jonge vrouw vond de politie de gebruikte attributen voor de simulatie van de ontvoering; een groot mes, de doek waarmee haar mond gesnoerd was en een fles met nepbloed.

Ga naar de inhoud