51.000 handtekeningen voor 75-jarige lerares die ontslagen is, omdat ze ‘te oud’ is

51.000 handtekeningen voor 75-jarige lerares die ontslagen is, omdat ze ‘te oud’ is
Beeld: via canva.com

51.000 handtekeningen voor 75-jarige lerares die ontslagen is, omdat ze ‘te oud’ is

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De 81-jarige leerling José Luis Martín, heeft een petitie gestart om het ontslag van een 75-jarige professor aan de UNED te voorkomen. De universiteit besloot de professor te ontslaan vanwege haar leeftijd. De lerares in kwestie is nog niet opnieuw aangesteld, maar een van de doelen is bereikt: landelijke aandacht in de pers als protest tegen leeftijdsdiscriminatie.

Je kunt HIER jouw handtekeningen plaatsen op de speciale pagina van Change.org. Het doel is om 75.000 handtekeningen te verzamelen om zo Pilar aan het werk te houden. Het gaat echter niet alleen om Pilar, het is meer een protest tegen de leeftijdsdiscriminatie, nu is het de bijna 75-jarige Pilar, volgende keer is het iemand anders die ‘te oud’ is.

In werkelijkheid is Pilar al vier jaar met pensioen want ze ging in 2019 met pensioen toen ze 70 jaar oud werd. Op dat moment stelde ze de universiteit een twee uur per week durende workshop ‘creatief schrijven’ voor. Het gaat om een activiteit die deel uitmaakt van de UNED-Senior, een programma voor vorming gericht op mensen ouder dan 55 jaar, ongeacht hun academische opleiding.

Pilar heeft de afgelopen vier jaar deze ‘workshop creatief’ schrijven gegeven aan mensen ouder dan 55 jaar. José Luis, een van de leerlingen, is al anderhalf jaar bij de workshop en wil graag doorgaan. Hij vindt dat een universiteit een voorbeeld moet zijn voor haar studenten en dat ouderen ook een belangrijke rol kunnen spelen in de samenleving.

Jose Luis en 14 andere gepensioneerden komen twee uur per week bijeen in het UNED-centrum in Pozuelo de Alarcón (Madrid) om deel te nemen aan de workshop ‘creatief schrijven’. De workshop heeft als doel ouderen kennis te laten maken met de kunst van het schrijven.

Ondanks haar wens om de workshop voort te zetten, heeft de UNED Pilar Ruiz, die 75 jaar oud is geworden, per e-mail laten weten dat ze niet langer op haar kan rekenen. De directeur van het UNED-centrum in Madrid heeft besloten om de functies van docenten niet te verlengen nadat ze 70 jaar zijn geworden. Daarom moet de workshop worden geannuleerd.

José Luis en zijn medestudenten begonnen meteen actie te ondernemen nadat ze hoorden dat hun lerares Pilar Ruiz was ontslagen. Ze belden, stuurden e-mails en brieven om steun te verzamelen. Zo verzamelden ze bijna 51.000 handtekeningen en leverden ze deze af bij het hoofdkantoor van de UNED. Tot hun grote spijt heeft de universiteit nog geen antwoord gegeven, maar José Luis hoopt dat ze de petitie zullen overwegen.

Pilar daarentegen is geëmotioneerd dat haar leerlingen zoveel voor haar doen, vooral omdat zij als lerares weet dat haar workshop meer is dan alleen ‘creatief schrijven’, het is ook een sociale ontmoetingsplek. Pilar en José Luis zijn hoopvol dat de houding van organisaties tegenover ouderen zal veranderen. Ze vinden het oneerlijk dat Pilar, die met 70 jaar werd aangenomen, met 75 jaar weer wordt ontslagen. Ze vinden dat ouderen meer waardering verdienen en dat ze de kans krijgen om te blijven werken als ze dat willen. Ben jij het daarmee eens, teken dan ook HIER de petitie op Change.org (alleen in het Spaans te lezen)

Ga naar de inhoud