Search
menu
Search

Selfie maken met de Guernica in Reina Sofia museum in Madrid weer toegestaan

Selfie maken met de Guernica in Reina Sofia museum in Madrid weer toegestaan
Beeld: via 123rf & canva.com

Selfie maken met de Guernica in Reina Sofia museum in Madrid weer toegestaan

Sinds 1 september (2023) mogen bezoekers van het Reina Sofía museum weer foto’s maken van het Guernica. Deze beslissing is een van de eerste acties van Manuel Segade, die in juni tot directeur is benoemd. Het schilderij, gemaakt door Pablo Picasso in 1937, is onderdeel van de vaste collectie van het museum. Voorheen was het niet toegestaan om foto’s te maken in de zaal waar het hangt. Het enige wat nog steeds niet mag, is het gebruik van flitslicht.

Het Museo Reina Sofía heeft besloten om bezoekers foto’s te laten maken van Guernica. Dit is gedaan om de ervaring van de bezoekers te verbeteren en omdat het in bijna alle andere musea ter wereld mogelijk is om foto’s te maken van kunstwerken. Het Museo del Prado dat een strengere regelgeving over het maken van foto’s heeft, is hierop een uitzondering.

Het Reina Sofía museum heeft de regelgeving voor het maken van foto’s van Guernica veranderd, maar heeft daar niets over openbaar gemaakt. Bezoekers mogen nu foto’s maken van het schilderij, maar de veiligheidsmaatregelen in de zaal zijn niet aangepast. Dit kan leiden tot drukte en opstoppingen, en het kan ook de rest van de kunstwerken in de zaal beschadigen.

Het Museo Reina Sofía heeft het verbod op foto’s van Guernica opgeheven, maar de veiligheidsmaatregelen in de ruimte waar het schilderij hangt, zijn niet aangepast. Het museum vindt dit voorlopig niet nodig, omdat het aantal bezoekers al was gereguleerd. Vijf dagen na de invoering van de nieuwe maatregel is er geen toename van het aantal bezoekers in de ruimte. Deze ruimte was al een van de drukst bezochte ruimtes in het museum.

Ga naar de inhoud