Nederlandse en Belgische brouwerijen maken bier voor Spaanse huismerken

Nederlandse en Belgische brouwerijen maken bier voor Spaanse huismerken
Beeld: via canva.com

Nederlandse en Belgische brouwerijen maken bier voor Spaanse huismerken

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Huismerken zijn in Spanje steeds populairder geworden, omdat de voedselprijzen stijgen. Spanje is de tweede bierproducent in de EU, na Duitsland. Maar wist je dat Nederlandse en Belgische brouwers bier maken voor huismerken van verschillende Spaanse supermarkten?

De Spaanse bierproductie is in 2022 met 7,9% gestegen tot 41,1 miljoen hectoliter. Het bierverbruik is ook met 32% gestegen, tot 58 liter per persoon. Dit is acht liter meer dan in 2021. Naast de bekende biermerken zijn er ook huismerken die in supermarkten worden verkocht. Sommige van deze huismerken worden gebrouwen in Nederland.

Carrefour (Holandesa)

De naam van het huismerk bier van de Carrefour zegt eigenlijk al genoeg: Holandesa. Carrefour werkt met vijf brouwers voor zijn huismerk bier. De Nederlandse variant van dit bier wordt gebrouwen door H.West in Maarssen. Andere brouwers waarmee Carrefour samenwerkt zijn het Nederlandse Bavaria NV, het Spaanse Font Salem, het Franse Brasserie de Saint-Omer en Sasu Brasserie Licorne. Een blikje Carrefour-bier Holandesa kost 0,30 euro.

Alcampo (Holbrand)

Het huismerk bier Holbrand van de supermarktketen Alcampo wordt niet door Auchan gebrouwen, maar door het Nederlandse bedrijf Bavaria NV. Een blikje van 33 centiliter kost 0,31 euro.

Mercadona (Steinburg)

Steinburg is een huismerk van Mercadona. Het wordt gebrouwen door Font Salem in Valencia, een dochteronderneming van Grupo Damm. Er zijn ook andere bieren met de naam Steinburg, waaronder twee die in België worden gemaakt. Het gaat om Steinburg Suave die door de Belgische brouwerij Martens geproduceerd wordt. Het gaat om een pack van 12 blikjes voor 3 euro, wat 0,29 euro per blikje is.

Maar Brouwerij Martens produceert ook ander Steinburg bier voor Mercadona, te weten ‘Cerveza Shandy sabor limón’. Daarbij komt ook nog het huismerk Falke, bier zonder alcohol en de versie 0,0%, die door Heineken gemaakt wordt, maar niet in Nederland, maar in de brouwerij in Sevilla.

Andere ketens

Diverse andere supermarktketens in Spanje zoals de Lidl, Aldi, Día, Eroski en ook de El Corte Inglés laten hun bier van het huismerk maken bij het Spaanse Font Salem, een dochteronderneming van Grupo Damm uit Barcelona.

Ga naar de inhoud