Einde van zonbelasting en bureaucratie wat betreft zonnepanelen Spanje

Pixabay
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De huidige socialistische regering van premier Pedro Sánchez heeft per direct via een Koninklijk decreet een einde gemaakt aan de zogenaamde zonbeslasting en bureacratische tegenwerkingen wat betreft zonnepanelen voor eigen gebruik. Dit houdt dus in dat er een einde is gekomen aan de beruchte “impuesto al sol” wat een stimulans zal zijn voor de Spanjaarden om over te schakelen op eigen zonnepanelen.

Deze vrijdag heeft de Spaanse regering aan de hand van het Ministerie van Ecologische Overgang via een Koninklijk decreet in de Ministerraad besloten dat er een eind komt aan de zonbelasting voor zonnepaneel gebruikers die niet meer dan 100 kWh produceren.

Daarnaast worden de administratieve en technische handelingen vereenvoudigd en komt er een einde aan het tegenwerken van de installatie van zonnepanelen. Ook erkent de Spaanse regering vanaf nu het recht op eigen gebruik voor persoonlijk of meerdere gebruikers (zoals in een appartementencomplex). Men heeft dus het recht om zelf elektriciteit op te wekken en te gebruiken zonder dat daar een tol of kosten voor betaald dient te worden.

Aan de hand van de veranderingen in de wetten op het zonnepanelen gebruik moet het voor de consument makkelijker worden om alternatieve energiebronnen te kunnen hebben in plaats van de traditionele manieren die door de elektriciteitsmaatschappijen worden aangeboden.

Dat zorgt ervoor dat niet alleen de kosten voor de gebruikers omlaag kunnen gaan maar ook dat er minder gevraagd wordt van het elektriciteitsnet, er meer energie onafhankelijkheid komt en de gasuitstoot zal verminderen wat weer ten goede komt aan het milieu. Daarnaast zal het gebruik van zonnepanelen banen creëren zoals de productie, installatie en onderhoud van de installaties, aldus de regering.

Het is een hele mijlpaal omdat nadat de “impuesto del sol” in 2015 door de toenmalige conservatieve regering van de Partido Popular en premier Rajoy werd ingesteld dit ervoor zorgde dat Spanje van toonaangevend land op het gebied van groene energie wegzakte naar een land dat de schone energie tegenwerkte.

Afgelopen maart werd er door de PP in het congres (waar deze partij de meerderheid heeft) nog een veto uitgesproken tegen de afschaffing van de zonbelasting terwijl dit door alle andere politieke partijen gesteund werd. Volgens de PP zou het opheffen van de zonbelasting inhouden dat de staatskas 162 miljoen euro minder zou binnenhalen.

Wat is zonbelasting

Volgens die wet (die nu wordt afgeschaft) moeten degenen die gebruik maken van zonnepanelen extra belasting betalen, de zogenaamde “impuesto al sol”. Deze moet betaald worden over elke kWh die geproduceerd wordt door de eigen installatie.

Dit wordt gerechtvaardigd door het feit dat de elektriciteitsmaatschappijen geen stroom leveren aan de gebruikers van eigen zonnepanelen en dus inkomsten mislopen terwijl men wel kosten maakt voor de infrastructuur.

Het is een belasting die bijna de helft is van de kWh-prijs die de consument betaalde aan het stroombedrijf. “Solidariteit met de andere consumenten”, noemde de regering dat in 2015 toen deze wet werd aangenomen.

Uitzonderingen

In principe zouden alle eigenaren die zonnepanelen of een fotovoltaïsche productiesysteem hebben geïnstalleerd in hun huis of eigendom de zonbelasting moeten betalen. Er zijn echter enkele uitzonderingen waarbij men vrijgesteld is van de extra belasting zoals bij installaties met minder dan 10 kWh stroom en gebruikers van zonnepanelen op de Canarische Eilanden, Ceuta en Melilla. Ook gebruikers op de Balearen genieten van een vermindering van de zonbelasting.

Eigenaren van zonnepanelen die niet op het gewone stroomnetwerk zijn aangesloten, zoals als men in de natuur woont of op een boot, hoeven de zonbelasting ook niet te betalen want zij maken immers geen gebruik van het vaste netwerk en zorgen dus ook niet voor kosten bij de energieleveranciers.

Praktijk

In de praktijk is echter gebleken dat niemand deze zonbelasting ooit betaald heeft in Spanje maar alleen het feit dat deze bestaat heeft er bij de Spanjaarden voor gezorgd dat men besloot niet over te stappen op zonnepanelen. Zo zouden er ook boetes gegeven kunnen worden tussen de 6.000 en 60 miljoen euro.

Al met al leek het dus een storm in een groot glas water en was de zonbelasting iets om mensen bang te maken. Het is echter wel een bangmakerij die de Spaanse regering graag warm hield omdat ze nu eenmaal zwaar beïnvloed werd/wordt door de energiesector in het land (denk aan draaideuren politiek etc.).

Hoe meer potentiële zonne-energie gebruikers denken dat er extra belastingen gelden, de administratie en aanvraag moeilijk is, de kosten hoog zijn en er hoge boetes gelden als je niet aan de regels voldoet, hoe meer mensen van het gebruik van zonnepanelen afzien.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

30
Reageer op dit artikel

18 Comment threads
12 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
22 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
D

Als je ook batterijen aansluit kun je je overige energie ook opslaan en heb je altijd genoeg. Wij zijn niet aangesloten op het netwerk en werken met 10 panelen waarvan en 4 vast op het dak liggen en 6 die draaien op palen met de zon mee. En we hebben 24 batterijen. En een stroomgenerator als nood voor een donkere dag in de winter

Rudy Puister

De zgnde ‘belasting op de zon’ die mag nu wel zijn weggevallen, en die werd overigens al nog nooit geheven, het is nu nog niet meteen zo dat het meteen lucratief is om je huis met panelen uit te rusten. De opbrengs van panelen loopt sterk terug bij temperaturen van het paneel van boven de 20 graden. En in Spanje zijn ze dat al gauw over het hele jaar. Zelfs als het buiten maar net boven nul is kan het paneel, als de zon erop schijnt al tegen de 20 graden lopen. Kan je nagaan als het buiten 20, 30… Lees verder »

Joost

Wij hebben in juni dit jaar 16 zonnepanelen laten plaatsen in Olivella, Catalunia. De opbrengst is in de zomer ongeveer 27kW per dag. Onze electra rekening is van €210 per maand naar €50 gegaan, en daarvan is ca €28 vastrecht en btw. Dat rendament een bankrekening je niet geven en geeft je een goed gevoel. Je moet even anders gaan denken. Zwembadpomp draait gedurende de dag. De airco’s staan overdag aan en maken de slaapkamers in een soort koelkast die ‘s avonds nog steeds koel zijn als de airco’s inmiddels uitstaan. Vaatwasser overdag laten draaien ipv ‘s nachts. Fantastisch en… Lees verder »

De Blaere Jan

Eindelijk worden zonnepanelen – installaties erkend door overheid. Wil u een erkend bedrijf die bij u komt installeren? http://www.im-guardemar.es – 0034 965 04 06 11

Hein

This site can’t be reached

Richard

Goedemorgen,

Wilt u informatie over de producten welke nodig zijn voor Solar installaties, kijk dan op onze site http://www.victronenergy.com voor uitgebreide handleidingen, datasheets, certificeringen, etc, etc..

Victron Energy is een Nederlands bedrijf met distributie punten door heel Spanje, Balearen en Canarische eilanden.

Informatie waar onze producten in Spanje te koop zijn vindt u via deze link: https://www.victronenergy.com.es/where-to-buy

Richard.

Roland

Gesporen moet gesproken zijn, maar dat was jullie al opgevallen.

Anton74

De Spaanse overheid heeft de heffing zoveel mogelijk gerekt, ten gunste van de energiebedrijven. Zonder Europese druk zou het nog steeds hebben bestaan, Spanje is niets voor niks koploper als ontvanger van europese boetes.

Ruud

Ik ben al een procedure begonnen om zonnepanelen (electro voltaic) te laten plaatsen, moet eerst aan Iberdrola toestemming vragen. Denk niet dat er een vergoeding voor teruglevering in de planning zit, maar wellicht komt dat nog.
Heb dit jaar al zonnecollectoren (warm water) laten plaatsen.
Ben dik tevreden over de installateur TecnovalSol uit Cocentaina.
Hij regelt nu ook de zonnepanelen (electriciteit) voor ons.

Roland

In het artikel wordt gesporen over gebruikers die niet meer dan 100 kWh produceren. moet dit niet 100 kW zijn vermogen. Een 300 watt paneel produceerd in spanje onder gunstige omstandigheden 450 kwh, waar dat in Nederland een 300 kWh is. Een vraag is wat is de teruglever vergoeding van de leverancier of krijg je niets.

Rudy

Roland; Een paneel van 300 Watt levert in Nederland hetzelfde als in Spanje per uur dat de zon er op een bepaalde hoek op schijnt bij een bepaalde temperatuur. Het vermogen van een paneel zoals het staat aangegeven is namelijk het maximale vermogen dat het paneel kan leveren bij een zon die loodrecht op het paneel schijnt bij een temperatuur van 20º Celsius (paneel temperatuur!) Bij elke 10 graden temperatuur stijging van het paneel (dus niet van de lucht!) gaat de opbrengst ook met iets van van 5 tot 10% achteruit. Als je dan nagaat dat een paneel die bij… Lees verder »

Jan

Endesa heeft zover ik kan zien de afgelopen paar jaar alle meters vervangen door zog. “slimme ” meters die niet terug kunnen leveren. zo hebben ze toch de kans gehad om de zaak te traineren en hun eigen belang zeker te stellen.

Bernarda Scholten

Ik ben een leek maar 100 Kwh lijkt mij niet hoog,
over hoeveel pannelen hebben we het dan?
En wat als je meer zou willen?

Boesmans Jos

Die 100 kwh is heel veel en is wellicht voor appartementsblokken . In België kan je als particulier gaan tot 10 kwh. Het betreft hier huizen met bvb. elektrische verwarming. ik heb een installatie van 4,8 kwh. Met de slimme meters kan je in Spanje wellicht geen overtollige stroom op het net plaatsen dus die ben je kwijt. Dus als de zon niet schijnt, zit je toch op het gewone net en moet je betalen voor het verbruik.

Victor

Te verkrijgen bij Silvasol te Javea

Ed Bontekoe

Eindelijk deze onredelijke belasting weg !!
Solarama kan iedereen op weg helpen zowel off/ongrid.
Voor meer informatie
http://Www.solarama.nl
Of een mailtje aan info@solarama.nl

maclaren0@gmail.com

Eindelijk eens 1goed punt van de regering maar denk wel eerder op de vingers getikt door Europa wij hebben onze installatie al 6jaar off grid

Willem

Koop alleen panelen met testpapieren van fabriek, er zijn een hoop panelen van twijfelachtige kwaliteit.Zelfs die van IKEA staan niet erg hoog aangeschreven.Kunt u nazien op internet.
Prettig weekend iedereen

Frank

misschien is informeren bij Ikea, die verkopen ook volledige installaties

vanderweijden@hotmail.com

Dus alleen de dreiging van een boete heeft tot gevolg gehad dat niet op grote schaal werd overgegaan op zonne-energie? En nooit een boete gegeven? En wat te zeggen van de macht van de electriciteitcentrales?!

Son

Inderdaad
En hopelijk niet zoals in België ( nu al ) en Nederland ( gaat ook gebeuren)
Als iedereen( bijna) overstapt naar zonnepannelen een extra belasting ( geen boete) omdat je dan feitelijk ondernemer bent
Want je krijgt niks gratis
Voor niks gaat de zon op maar voor dit niet

Joan

Nou beste mensen, u kunt bij mij uw zonnepanelen bestellen. Ik werk nu in de panelen ruim en jaar, ( welles waar in NL, wonend in Spanje,..) de beste Duitse glas op glas panelen.

Foubert Patrick

Kan je mij inlichtingen geven omtrent het plaatsen van zonnepanelen en wat de kostprijs is

Joan

Hi Patrick, ik kan u wat info toezenden per mail

Mady

Ik ben woonachtig in Orihuela Costa.
Ook graag een prijsindicatie aub

jim

nou wil al heel lang zonnepanelen maar hier niemand die ze verkoopt
Jim

info@masia-lapineda.com

joan

wat is je adresvoor info over de panelen ,we hebben een masia en willen deze aanleggen met batterij opslag ( als iemand anders een goed adres weet in Spanje horen we dit ook graag )
Harry

Joan

Hi Harry, ik kan u wat info toezenden per mail. Mijn email jsspeel@gmail.com

Tordeur

Peter Wolff costa blanca sud cerca Torrevieja

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.