Antivirus bedenker McAfee bij vliegveld Barcelona gearresteerd

Archiefbeeld
Beeld: Archiefbeeld

Antivirus bedenker McAfee bij vliegveld Barcelona gearresteerd

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Amerikaan John McAfee die het bekende gelijknamige antivirus computerprogramma heeft bedacht is bij het vliegveld Barcelona-El Prat door de Nationale Politie gearresteerd. De Amerikaan wordt door de Amerikaanse justitie gezocht voor fraude en belastingontduiking. De arrestatie vond afgelopen 3 oktober plaats.

John McAfee stond op het punt om samen met twee andere personen een vlucht van Barcelona naar Istanbul in Turkije te nemen. McAfee had geen Amerikaans maar een Brits paspoort bij zich maar werd rond 9 uur ‘s morgens op 3 oktober toch door Interpol herkend en meteen aangehouden door de Policía Nacional. Hij wordt vastgehouden in afwachting van uitlevering, liet het Spaanse Ministerie van Justitie weten.

De 75-jarige John McAfee, miljardair, bitcoin (BTC) bull en voormalig eigenaar van het gelijknamige antivirusbedrijf wordt door de Amerikaanse autoriteiten gezocht voor fraude en belastingontduiking. McAfee wordt ervan beschuldigd dat hij tussen 2014 en 2018 geen belastingaangiften heeft ingediend en dat hij bezittingen heeft achtergehouden, waaronder vastgoed, een jacht en een auto.

Volgens de Amerikaanse aanklagers heeft de antivirus bedenker miljoenen dollars verdiend met het promoten van bitcoin en andere cryptomunten. maar ook voor het houden van lezingen en de verkoop van de rechten voor zijn levensverhaal. Daarover schijnt McAfee geen belasting te hebben betaald, iets waarvoor hij eventueel maximaal vijf jaar de gevangenis in voor kan gaan als hij wordt veroordeeld.

Ga naar de inhoud