90 procent van de inwoners van Spanje wil blijven betalen met contant geld

90 procent van de inwoners van Spanje wil blijven betalen met contant geld
Beeld: Freepik

90 procent van de inwoners van Spanje wil blijven betalen met contant geld

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Uit een enquête van onderzoeksbureau GAD3 voor het platform ter bevordering van het contant geld in Spanje Plataforma Denaria blijkt dat 90% van de deelnemers het volledig afschaffen van contant geld afwijst. Met name 65-plussers, inwoners van het Spaanse platteland en kleine ondernemers verdedigen het gebruik van contant geld of ‘dinero en efectivo’.

Vanwege de corona-pandemie is het gebruik van contactloos betalen met de bankkaart en de krediet/debetkaart betalingen enorm gestegen in Spanje. Ook de Spaanse regering heeft al vaker laten weten dat ze, net zoals de Europese Unie, af willen van het contant geld. Dat zou dan betekenen dat er alleen nog digitaal betaald zou kunnen worden, iets waar 90% van de inwoners van Spanje het niet mee eens is, zo blijkt uit de GAD3-enquête in opdracht van Plataforma Denaria.

72% van de inwoners van Spanje is van mening dat contant betalen het veiligst is, 70% benadrukt dat het altijd werkt en 78% zegt dat het de enige betaalmethode is die de privacy garandeert. Voor het overgrote merendeel van de deelnemers is contant geld een fundamentele betaalmethode. 68% van de inwoners van Spanje heeft dagelijks contant geld op zak voor de kleine betalingen.

Het contant geld is relevant bij 79% van de 65-plussers in Spanje en 74% van de inwoners van gemeenten met minder dan 10.000 inwoners gebruikt dagelijks contant geld. De ondernemers hebben volgens de enquête geen speciale voorkeur voor digitale of contante betalingen maar geven wel aan dat klanten de vrijheid moeten blijven houden om hun betaalmethode te kiezen.

95% van de inwoners van Spanje maakt gebruik van een krediet- of debetkaart voor betalingen maar 91% geeft aan toch ook contant te blijven betalen, met name de kleine betalingen zoals in de bar, kiosk en wijkwinkels. 77% betaalt online via diensten zoals PayPal of met de smartphone via bijvoorbeeld Bizum. 37% schrijft geld via de bank over terwijl slechts 2% nog cheques gebruikt om te betalen.

De reden om met de bankkaart of krediet/debetkaart te betalen is het gemak (55%), de veiligheid (40%) en de snelheid (39%). Degene die online betalingen uitvoeren zeggen dat veiligheid (64%) en de snelheid (53%) doorslaggevend zijn. Maar daarnaast zegt 41% van de personen die contant betalen dat dit juist voor de veiligheid is terwijl 38% zegt zo een betere controle te hebben op de uitgaven.

De contant-geld betalers zeggen dat ze met name in bars en restaurants met contant geld betalen (84%) en daarnaast ook in de wijkwinkels en kleine winkels (76%). In de supermarkt wordt doorgaans meer met bankkaarten betaald (38%) en ook in restaurants kiest men voor betalingen met de kaart (26%), net als in winkels in winkelcentra (15%) en tankstations (13%).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.