Huisdieren Spanje bijna geen ‘dingen’ meer maar ‘levende wezens met gevoelens’

Huisdieren Spanje bijna geen ‘dingen’ meer maar ‘levende wezens met gevoelens’
Beeld: Freepik

Huisdieren Spanje bijna geen ‘dingen’ meer maar ‘levende wezens met gevoelens’

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ongelooflijk maar waar … huisdieren worden volgens de Spaanse wet nog steeds gezien als ‘dingen’ (cosas) en niet als ‘levende wezens met gevoelens’. In april dit jaar werd door het Spaanse Congres een wetsvoorstel aangenomen nadat alle politieke partijen, behalve het extreemrechtse VOX, instemden met de wetswijzigingen. Deze dinsdag is het wetsvoorstel door het Congres van Afgevaardigden definitief aangenomen met een meerderheid van stemmen van alle politieke partijen op het conservatieve PP en extreemrechts VOX na.

Het wetsvoorstel dat in het Congres is aangenomen en nu naar de Senaat gaat voor goedkeuring moet het mogelijk maken om het burgerlijk wetboek te veranderen. Daarbij gaat het om aanpassingen zodat huisdieren niet in beslag kunnen worden genomen bij een scheiding (artikel 605). Ook moet de hypotheekwet worden aangepast om te voorkomen dat een hypotheek wordt verstrekt aan huisdieren of die van een vee-, industriële of recreatieve boerderij (artikel 111) en de wet op burgerlijke rechtsvordering.

Met name in het geval van de ‘Código Civil’ zou het tweede deel van het burgerlijk wetboek niet meer ‘De los bienes, de la propiedad y de sus modificaciones’ gaan heten maar ‘De los animales, los bienes, de la propiedad y de sus modificaciones’ ofwel het deel dieren (animales) zou in de titel worden opgenomen. In het eerste artikel (333) staat tevens vermeld staat dat huisdieren/dieren ‘seres vivos dotados de sensibilidad’ ofwel ‘levende wezens met gevoelens’ zijn.

Het is in Spanje een grote stap voorwaarts in de wereld van het welzijn van dieren in het land waardoor het mogelijk wordt dat huisdieren niet meer in beslag genomen kunnen worden in geval van scheiding en er eventueel nieuwe wetten kunnen komen tegen dierenmishandeling.

In Spanje worden jaarlijks circa 150.000 huisdieren in de steek gelaten als spreekt de Fundación Affinity over jaarlijks 306.000 honden en katten die in de steek worden gelaten. Daarbij gaat het om 183.103 honden en 123.403 katten. Overigens gaat het bij het totaal om een schatting.

Ga naar de inhoud