Jongeren tot 35 jaar kunnen 250 euro huursubsidie krijgen in Spanje

Jongeren tot 35 jaar kunnen 250 euro huursubsidie krijgen in Spanje
Beeld: 123rf

Jongeren tot 35 jaar kunnen 250 euro huursubsidie krijgen in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na een overeenkomst op het laatste moment tussen beide coalitieregering partijen PSOE en Unidas-Podemos over de nieuwe huisvestingswet in Spanje, heeft de premier van Spanje Pedro Sánchez bekend gemaakt dat jongeren tot 35 jaar een speciale ‘huursubsidie’ kunnen krijgen. Het gaat om een zogenaamde ‘bono joven’ voor ‘ayuda al alquiler’ van 250 euro per maand.

Naast een batterij van aanpassingen van de huidige ‘Ley de Vivienda’ ofwel huisvestingswet om het huren in Spanje goedkoper te maken, heeft de Spaanse premier ook een speciale financiële hulp voor jongeren tussen 18 en 35 jaar aangekondigd. Het gaat daarbij om 250 euro per maand voor die personen onder de 35 jaar die jaarlijks minder dan 23.725 euro bruto verdienen en een huur moeten betalen van minimaal 600 euro. De bedoeling is dat jongeren eerder zelfstandig gaan wonen, iets wat nu vaak moeilijk is omdat de huren zo hoog zijn.

Naast de jongeren die dus 250 euro per maand kunnen krijgen, zullen er ook speciale subsidies of verlagende maatregelen tot wel 40% van de huren komen voor kwetsbare families. Verder komen er ook financiële vergoedingen en belastingvoordelen voor het opknappen van woningen.

De nieuwe ‘Ley de Vivienda’ die overeengekomen is tussen de twee coalitieregering partijen PSOE en Unidas-Podemos komt na meer dan een jaar discussiëren en aanpassen van de wensen van beide partijen. Maar uiteindelijk moet de huidige huisvestingswet in Spanje aangepast worden om met name het huren goedkoper te maken.

In die nieuwe huisvestingswet staat onder meer een huurprijsregulering voor zogenaamde grote eigenaren (grandes tenedores), die personen die meer dan 10 woningen in de verhuur hebben. Volgens de huisvestingswet moeten de huren omlaag in gespannen marktgebieden. De regionale overheden van de autonome regio’s zullen bepalen wat die ‘mercados de alquiler tensionados’ precies zijn. Deze grote eigenaren krijgen belastingvoordelen wanneer ze hun huren verlagen.

Personen die hun woning leeg hebben en laten staan krijgen een speciale toeslag op de onroerendgoedbelasting (IBI) tot wel 150%, een zogenaamde ‘impuesto a la vivienda vacía’. Bij de onderhandelingen tussen de PSOE en Unidas-Podemos wilde deze laatste partij een toeslag van 200% terwijl de PSOE een toeslag wilde van 75%. Uiteindelijk zijn beide partijen tot 150% gekomen. Het zijn de gemeenten die deze extra IBI voor leegstaande woningen zullen heffen.

Ga naar de inhoud