De ongelooflijke vallei in de Pyreneeën die alleen via trein bereikbaar is

De ongelooflijke vallei in de Pyreneeën die alleen via trein bereikbaar is
Beeld: Canva

De ongelooflijke vallei in de Pyreneeën die alleen via trein bereikbaar is

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GIRONA – Spanje is zo groot dat het niet hoeft te verbazen dat er echte pareltjes te ontdekken zijn. Goed verborgen in de Oostelijke Pyreneeën is er bijvoorbeeld de vallei van Núria. Een ongelooflijke omgeving die bovendien niet zo eenvoudig te bereiken valt.

In de provincie Girona in Catalonië moet je zijn als je de bekende vallei van Núria wil bezoeken. Een spectaculaire omgeving, omringd door pieken van bijna 3.000 meter hoog. De geschiedenis van de vallei is nauw verweven met haar geografische ligging. Dankzij de hoogte zijn er veel graslanden, die historisch gezien een ruilmiddel vormden tussen graafschappen en kloosters. In 1659 werd de vallei ook een militair strategisch punt na het tekenen van de akkoorden van de Pyreneeën. 

Pas in de 20e eeuw werd de vallei van Núria een bekende trekpleister voor winter- en bergsporten. Mensen komen er van over heel Europa om te wandelen. Er zijn uitzichtpunten, grotten, watervallen en uitgestrekte bossen te ontdekken. In de lente kan je er het meer verkennen per kano, of van op de rug van een paard genieten van de zuivere lucht. Wie van wintersport houdt, heeft er 7,6 kilometer skipistes ter beschikking. 

Het bijzondere aan de vallei van Núria is echter dat de enige toegang die te voet of via een tandradtrein is. De trein houdt halt in de dorpen Ribes de Freser en Queralb en stijgt zo een 1.000 meter over een traject van 12,5 kilometer. Voor een ticket heen- en terug betaal je als volwassene 31 Euro. Als je dat ticket combineert met een skipas kan het echter goedkoper. HIER vind je alle informatie (Engels) voor een bezoek nog eens op een rijtje.

  • vall de nuria1
  • vall de nuria2
  • vall de nuria3
  • vall de nuria4
  • vall de nuria5
  • vall de nuria6
Ga naar de inhoud