Madrid lanceert smartphone app die kwaliteit van de lucht laat zien

Madrid lanceert smartphone app die kwaliteit van de lucht laat zien
Beeld: Madrid.org / web

Madrid lanceert smartphone app die kwaliteit van de lucht laat zien

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De gemeente Madrid heeft dinsdag een app gepresenteerd die de kwaliteit van de lucht laat zien aan zijn gebruikers. De app kan overal in de provincie gebruikt worden en geeft al vanaf 48 uur van tevoren informatie.

Dat heeft het raadslid van milieu, leefbaarheid en landbouw, Paloma Martín  aangekondigd. Dit deed  ze in San Sebastián de los Reyes, waar de apparatuur nog getest werd. De app is sinds dinsdag beschikbaar op apparaten met Android en zal later in de week ook voor iOS gebruikers gaan werken. 

‘We proberen transparant te zijn over de data, die al te zien waren op de website. Op deze manier zullen ze nog meer verspreid worden en zal de informatie gemakkelijk te vinden zijn’, aldus Martían. Deze nieuwe app Calidad Aire Comunidad de Madrid (kwaliteit lucht provincie Madrid), is ontwikkeld door een samenwerking met het Spaanse Meteorologisch instituut AEMET. Het is de snelste en de gemakkelijkste manier om de informatie te vinden. 

Eén van de belangrijkste doelen van het raadslid is dat alle gebruikers van dit gereedschap hun dagelijkse activiteiten beter kunnen plannen, zoals sporten in de buitenlucht of voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen die op de beste momenten  van de dag naar buiten kunnen gaan. De nieuwe app is een verlengstuk van de website madrid.org, waar de informatie ook live te zien is. 

Daarnaast is er een groot metingsstation in San Sebastián de los Reyes. Daarvan zullen er nog drie bijkomen in Pozuelo de Alarcón, Las Rozas en Parla. ‘Al deze stations zullen de nieuwste apparatuur hebben die de data naar het verwerkingscentrum van het ministerie van milieu, leefbaarheid en landbouw kunnen sturen. 

De nieuwe stations zullen toegevoegd worden aan een netwerk van 24 al bestaande stations in de provincie Madrid. Deze zijn verdeeld over drie wijken in de stad,(Corredor del Henares, Urbana Sur en Urbana Noroeste) en drie wijken op het platteland (Cuenca del Tajuña, del Alberche en Sierra Norte).

De begroting voor het project is bijna 700.000 euro. De stations zouden moeten gaan werken in het begin van 2023 om het controle netwerk aan te vullen in alle plaatsen van de provincie. Het raadslid zegt dat ‘Madrid ver boven de norm van de wet functioneert  als het gaat om de hoeveelheid stations en de beschikbare data. Deze data zijn erg consistent en de lange termijn gegevens zijn ook beschikbaar om eventuele politieke beslissingen te kunnen beïnvloeden.’

Aan de andere kant geeft Martín ook aan dat Madrid ook een protocol aan het ontwikkelen is tegen de luchtvervuiling met stikstofdioxide. ‘Met dit gereedschap kunnen de gemeenten waar we al maanden mee aan het werken zijn, zones van lage uitstoot instellen. Deze zones zullen verplicht zijn vanaf 2023. 

Het initiatief is goed ontvangen door de gemeenten die er mee te maken zullen hebben. Op dit moment zijn de maatregelen alleen verplicht voor gemeenten met een inwonertal van meer van 75.000, maar men vindt het nodig om de normen uit te breiden, om de duur, de intensiteit en de effecten van de uitstoot op de gezondheid en het milieu te minimaliseren. ‘Het is voorzienbaar dat later de maatregelen nog verder uitgebreid zullen worden naar andere plekken waar het inwonertal stijgt’, besluit Martín.

Ga naar de inhoud