Search
menu
Search

Nieuwe vreemde Spaanse film op Netflix: Rainbow

Nieuwe vreemde Spaanse film op Netflix: Rainbow
Beeld: Netflix

Nieuwe vreemde Spaanse film op Netflix: Rainbow

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Gooi de Wizard of Oz in de blender met films van Pedro Almodóvar en je hebt Rainbow, de nieuwe film van de Spaanse acteur en regisseur Paco León. De Netflix-film zit ook vol verwijzingen naar rockmusicals als Pink Floyd: The Wall, magisch-realistische fantasieën, roadtripsaga’s en surrealistisch drama. Het lijkt een riskant experiment voor regisseur/co-schrijver Paco León om zo’n succesvolle musical een nieuwe impuls te geven. Maar hij slaagt er wonderwel in in deze film die sinds eind september 2022 op Netflix en in de Spaanse bioscoop te zien is. Het glossy Spanje magazine ESPANJE! heeft een recensie geschreven. Onderaan dit artikel is de trailer te zien.

Dat de film een genot is om naar te kijken is mede te danken aan het geweldige acteerwerk van een van de oude muzes van Almodóvar, de inmiddels 77-jarige Spaanse actrice Carmen Maura. Ook Carmen Machi, die we eerder in 2022 al in de Netflix-komedie ‘Amor de madre’ zagen is lekker op dreef. Maar het draait allemaal om Dora, magistraal gespeeld door de piepjonge 18-jarige actrice en zangeres Dora Postigo.

¡LEUK! Neem nu een abonnement op ESPANJE! dat vier keer per jaar een 100 pagina’s tellend glossy magazine uitbrengt. Voor slechts € 26,95 krijg je met € 13 of 30% korting (normaal € 39,75) de huidige editie en de vier komende edities. KLIK HIER en meld je aan om meteen ESPANJE! te lezen (ook leuk als cadeau natuurlijk).

In de film viert Dora haar 16e verjaardag. Ze eet taart met haar vader, die haar in zijn eentje heeft opgevoed terwijl de storm om hun huis raast. Als ze vraagt naar haar moeder en begrijpt dat ze nog leeft, loopt ze samen met haar hondje Toto weg van huis terwijl de tornado alles lijkt te verzwelgen. Het lot brengt Dora bij Coco (Carmen Maura), een vervelende vrouw wiens man een mode-imperium leidt, en haar zus Maribel (Carmen Machi), die beweert Dora’s grootmoeder van moederskant te zijn. De oude man sterft en een pistool wordt afgevuurd, of misschien niet in die volgorde, want wat is waarheid? 

Coco wijst meteen Dora aan als de moordenaar om zelf niet de bak in te draaien en om de erfenis veilig te stellen. Het is natuurlijk een leugen. Maar Dora slaat toch op de vlucht. Onderweg ontmoet ze de dwaze en onnozele Muñeco (briljant gespeeld door Ayax Pedrosa) die geketend op een schroothoop werkt. Ze bevrijdt hem en ze trekken samen verder. Dan ontmoeten ze José Luis (Luis Bermejo) die aan de rand van een klif op het punt staat zelfmoord te plegen. Ook hij sluit zich bij hen aan. Samen treffen ze Akin (Wekafore Jibril) op een wild feestje. Nadat hij is aangevallen door zijn eigen broer omdat hij homoseksueel is besluit ook hij mee te gaan op de magische roadtrip van Dora en haar vrienden.

In alles zie je The Wizard of Oz terug. Maar hoe zat dat ook alweer? In 1900 verscheen The Wonderful Wizard of Oz, een boek van de Amerikaanse schrijver Frank L. Baum. Het verhaal werd wereldberoemd toen het in 1939 werd verfilmd. The Wizard of Oz, met Judy Garland in de hoofdrol zat vol hits als Over the Rainbow, waar ook de titel van deze Netflixfilm naar verwijst. Het boek van Baum is eindeloos vaak gekopieerd, geïmiteerd en gepersifleerd. De bekendste versie is waarschijnlijk The Wiz, met Diana Ross en Michael Jackson uit 1978. Dat Netflix hier opnieuw naar grijpt is niet bijster origineel, maar de film zelf is dat wel. Er zitten veel verwijzingen aan naar de eerdere versies. We zien de leeuw terug en zelfs Michael Jackson komt langs op een wolk. Ook de vogelverschrikker zonder hersenen en de tinnen man zonder hart zijn gemakkelijk te herkennen.

Hoewel Rainbow geen musical is speelt muziek wel een grote rol in de film zoals je ook ziet aan deze soundtrack. Er zijn veel muzikale intermezzo’s en freaky dansscènes. De momenten van extase bieden Dora en haar vrienden die gebukt gaan onder de oordelen van anderen een uitweg uit het harde dagelijkse bestaan. Uiteindelijk lijkt het lot Dora gunstig gezind, maar wellicht is ze te verzot op het leven wat ze had met haar nieuwe vrienden of kiest ze voor een andere waarheid. Een heerlijke film voor een lange herfst- of winteravond. En Dora zou zo maar eens de nieuwe Carmen Maura kunnen worden. Wat een talent!

ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl

Ga naar de inhoud