Spaanse bevolking heeft deze warme zomer ozon vervuilde lucht ingeademd

Spaanse bevolking heeft deze warme zomer ozon vervuilde lucht ingeademd
Beeld: Ecologistas en Acción / web

Spaanse bevolking heeft deze warme zomer ozon vervuilde lucht ingeademd

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In 2023 heeft bijna de hele Spaanse bevolking lucht ingeademd met meer ozon dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbeveelt. In het bijzonder heeft 96% van de Spanjaarden ozon vervuilde lucht ingeademd, vooral tijdens de hete zomer die het land dit jaar heeft meegemaakt.

Ecologistas en Acción heeft een rapport gepubliceerd over ozonvervuiling in Spanje. Het rapport is gebaseerd op gegevens van bijna 500 meetstations, verzameld tussen 1 januari en 30 september 2023. Het rapport toont aan dat ozonvervuiling een groot probleem is in Spanje, en dat het vooral tijdens de zomer is toegenomen.

Ozon is een vervuilende stof die niet rechtstreeks door mensen wordt uitgestoten. Het vormt zich in de atmosfeer door de reactie van andere vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen, met zonlicht. Deze vervuilende stoffen worden uitgestoten door verkeer, industrie en landbouw.

In 2023 is de ozonconcentratie in de lucht in Spanje toegenomen als gevolg van de warme lente en zomer van 2023. De zomer was de derde warmste sinds 1961, met talloze warme periodes en vier intense hittegolven.

In het rapport wordt geconcludeerd dat de frequentie van overschrijdingen van de ozon-normen in Spanje in 2023 lager was dan in de jaren voor de pandemie. Toch was 2023 het jaar met de meeste overschrijdingen sinds 2015. Deze overschrijdingen kwamen vooral voor tijdens de warme periodes van eind juni, juli en augustus.

In 2023 was de ozonconcentratie het hoogst in Andalusië, Castilla-La Mancha, Extremadura, Madrid en Murcia. De ozonconcentratie is ook toegenomen in Asturië en het noorden van Galicië. De ozonconcentratie is echter gedaald aan de Middellandse Zeekust, het Ebro-bekken, het noordwesten van Spanje en op de Canarische Eilanden.

Ga naar de inhoud