Tot 40 graden in het eerste weekend van de herfstmaand oktober in Spanje

Tot 40 graden in het eerste weekend van de herfstmaand oktober in Spanje
Beeld: via canva.com

Tot 40 graden in het eerste weekend van de herfstmaand oktober in Spanje

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De afgelopen maand september was extreem warm, niet alleen in Spanje, maar wereldwijd met een gemiddelde temperatuur van 16,4 graden, de hoogste ooit gemeten. Net zoals in Spanje was het in Nederland en België uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. In de eerste week van oktober werden in Spanje tientallen nieuwe temperatuurrecords gevestigd, en het einde lijkt nog niet in zicht.

Het weer in Spanje dit weekend zal warm en zonnig zijn, met weinig tot geen regen. De temperaturen zullen in veel delen van het land boven de 25 graden liggen en stijgen tot zelfs 40 graden in het zuiden. Dit zal een gevoel geven van zomer, zelfs al is het oktober en dus herfst.

Betekenen deze temperaturen dat Spanje in een hittegolf zit in oktober? Het is waar dat Spanje nog steeds te maken heeft met zeer hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, maar hoewel er records zijn gevestigd voor maximum temperaturen in een maand oktober en dit scenario voorlopig aanhoudt, spreken de weerexperts niet over een hittegolf in Spanje, aangezien voor een ‘ola de calor’ andere criteria gelden.

Weekend

Het weer in Spanje op zaterdag 7 oktober 2023 zal vergelijkbaar zijn met dat van vrijdag 6 oktober. De temperaturen zullen in het zuiden en zuidoosten van het land nog steeds hoog zijn, met maxima van 37 of 38 graden met uitschieters naar 40 graden in Andalusië. In het noorden en noordoosten van het land zullen de temperaturen iets lager zijn, met maxima van 32 tot 35 graden in Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland. Aan de Middellandse Zeekust, in Catalonië, de Valencia regio, Murcia en de Balearen, zullen de temperaturen niet hoger zijn dan 30 graden, wat nog steeds veel is voor oktober.

Het weer in Spanje op zondag 8 oktober 2023 zal vergelijkbaar zijn met dat van zaterdag 7 oktober. De temperaturen zullen in het algemeen licht dalen, maar zullen nog steeds hoog zijn in het zuiden en zuidoosten van het land, met maxima van 36 graden in Andalusië. In het noorden en noordoosten van het land zullen de temperaturen ook hoog blijven, met maxima van 30 graden aan de Middellandse Zeekust.

Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden hebben te maken met een periode van extreme hitte. De temperaturen zijn zo hoog dat zelfs oranje waarschuwingen zijn afgegeven voor maximumwaarden die al records hebben gebroken.

De Canarische Eilanden zullen ook dit weekend te maken krijgen met extreme hitte. De temperaturen zullen in het zuiden en westen van de eilanden, evenals aan de westkant van Tenerife en het noorden van Gran Canaria, boven de 34 graden blijven.

Naast de hoge temperaturen zal er ook stof in de lucht komen (calima), wat vooral de oostelijke eilanden vanaf het middaguur zal treffen. Hoewel de temperaturen behoorlijk hoog zullen zijn, vooral in de buurt van de kust, kan ook hier niet gesproken worden van een hittegolf op de Canarische Eilanden.

Ga naar de inhoud