Search
menu
Search

Steeds meer taxi’s in Spanje hebben blauwe kentekenplaten

Oeps ... foto ontbreekt!

Steeds meer taxi’s in Spanje hebben blauwe kentekenplaten

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ondanks dat de taxichauffeurs en Uber- en Cabify rijders tot het einde van dit jaar hebben zijn de nieuwe verplichte blauwe kentekenplaten steeds vaker te zien op straat in Spanje. Vanaf 1 januari moet deze vervoerssector aan de achterkant een blauwe kentekenplaat hebben en aan de voorkant de normale witte kentekenplaat.

De chauffeurs van taxi’s en soortgelijke zogenaamde VTC-rijders voor Uber en Cabify moeten nog voor het einde van het jaar hun witte met zwarte letters kentekenplaten vervangen voor blauwe met witte letters kentekenplaten. Het systeem is vergelijkbaar met de blauwe kentekenplaten die sinds het jaar 2000 gelden in Nederland.

Het verschil met Nederland is echter dat in Spanje alleen de kentekenplaat aan de achterkant blauw gekleurd moet zijn terwijl de voorste kentekenplaat gewoon wit zal zijn. Daarnaast zijn de Nederlandse taxikentekenplaten blauw gekleurd met zwarte letters en is dat in Spanje een blauwe achtergrond met witte letters.

Sinds 1 augustus dit jaar is er een verandering geweest in het Reglamento General de Vehículos waarin vermeld staat dat de taxi en VTC voertuigen blauwe kentekenplaten moeten hebben in plaats van de traditionele witte platen. Langzaamaan is in Spanje te zien dat men de blauwe kentekenplaat begint te plaatsen. De nummers en letters van de kentekenplaten zijn zowel voor alsook achter hetzelfde.

Nu is het in de meeste steden vrij makkelijk om een taxi te herkennen omdat deze dezelfde kleuren hebben zoals de bekende zwart-gele taxi’s in Barcelona of de witte met rode streep taxi’s in Madrid. Voor het einde van dit jaar moeten deze taxi’s dus blauwe kentekenplaten hebben.

Naast de reguliere taxi’s zijn er ook vaak elegante zwarte auto’s te zien die een blauwe kentekenplaat hebben. Het gaat in dit geval om chauffeurs van de zogenaamde VTC-voertuigen die onder andere ingezet worden voor Uber en Cabify.

Ga naar de inhoud