Steeds meer taxi’s in Spanje hebben blauwe kentekenplaten

Steeds meer taxi's in Spanje hebben blauwe kentekenplaten
Beeld: Archieffoto

Steeds meer taxi’s in Spanje hebben blauwe kentekenplaten

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ondanks dat de taxichauffeurs en Uber- en Cabify rijders tot het einde van dit jaar hebben zijn de nieuwe verplichte blauwe kentekenplaten steeds vaker te zien op straat in Spanje. Vanaf 1 januari moet deze vervoerssector aan de achterkant een blauwe kentekenplaat hebben en aan de voorkant de normale witte kentekenplaat.

De chauffeurs van taxi’s en soortgelijke zogenaamde VTC-rijders voor Uber en Cabify moeten nog voor het einde van het jaar hun witte met zwarte letters kentekenplaten vervangen voor blauwe met witte letters kentekenplaten. Het systeem is vergelijkbaar met de blauwe kentekenplaten die sinds het jaar 2000 gelden in Nederland.

Het verschil met Nederland is echter dat in Spanje alleen de kentekenplaat aan de achterkant blauw gekleurd moet zijn terwijl de voorste kentekenplaat gewoon wit zal zijn. Daarnaast zijn de Nederlandse taxikentekenplaten blauw gekleurd met zwarte letters en is dat in Spanje een blauwe achtergrond met witte letters.

Sinds 1 augustus dit jaar is er een verandering geweest in het Reglamento General de Vehículos waarin vermeld staat dat de taxi en VTC voertuigen blauwe kentekenplaten moeten hebben in plaats van de traditionele witte platen. Langzaamaan is in Spanje te zien dat men de blauwe kentekenplaat begint te plaatsen. De nummers en letters van de kentekenplaten zijn zowel voor alsook achter hetzelfde.

Nu is het in de meeste steden vrij makkelijk om een taxi te herkennen omdat deze dezelfde kleuren hebben zoals de bekende zwart-gele taxi’s in Barcelona of de witte met rode streep taxi’s in Madrid. Voor het einde van dit jaar moeten deze taxi’s dus blauwe kentekenplaten hebben.

Naast de reguliere taxi’s zijn er ook vaak elegante zwarte auto’s te zien die een blauwe kentekenplaat hebben. Het gaat in dit geval om chauffeurs van de zogenaamde VTC-voertuigen die onder andere ingezet worden voor Uber en Cabify.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.