Balearen geteisterd door storm Blas met 12 meter hoge golven en 100 km/uur windvlagen

Balearen geteisterd door storm Blas met 12 meter hoge golven en 100 km/uur windvlagen
Beeld: Cap Vermell / Twitter

Balearen geteisterd door storm Blas met 12 meter hoge golven en 100 km/uur windvlagen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

PALMA – De Balearen eilanden hebben te maken met de gevolgen van storm Blas die over de eilanden raast. Afgelopen donderdag hagelde het al op het eiland en waren de straten korte tijd witgekleurd, nu regent het heftig maar zorgt de wind met snelheden van 100 km/uur en de hoge golven tot wel 12 meter voor grote problemen op met name Mallorca en Menorca.

Storm Blas is de eerste storm dit stormweer-seizoen die met een eigen naam over delen van Spanje trekt. Dat gebeurt niet alleen op de Balearen eilanden maar ook in de Valencia regio waar men op vrijdagavond en zaterdagnacht te maken had met hevig onweer, veel regenval en hagel waardoor ook Denia, Alicante, Elche en Santa Pola ook witgekleurd waren vanwege de enorme hoeveelheid hagel. Ook de provincie Girona met de Costa Brava heeft slecht weer met een wilde zee en hoge golven.

Maar het zijn de Balearen eilanden en dan met name Mallorca en Menorca waar men te maken heeft met de gevolgen van storm Blas. Menorca is bijvoorbeeld over zee afgesloten van de rest van de eilanden vanwege de hoge golven waardoor boten niet kunnen uitvaren.

Op Mallorca waren op zaterdag veel problemen in de gemeenten Manacor, Son Servera en Alcúdia. De brandweer en hulpdiensten moesten daar op meerdere meldingen reageren, met name omgevallen bomen en afgebroken takken. Bij het strand van Pollença liep een zeilboot vast. 

Sommigen noemen storm Blas een ‘medicane’ of mediterrane orkaan vanwege de enorme windsnelheden en hoge golven maar de Spaanse weerdienst Aemet wil zo ver niet gaan want deze ‘borrasca’ heeft niet de vernietigende kracht als die van een orkaan.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.