Search
menu
Search

Longartsen willen dat het roken duurder en moeilijker wordt in Spanje

Longartsen willen dat het roken duurder en moeilijker wordt in Spanje
Beeld: Freepik

Longartsen willen dat het roken duurder en moeilijker wordt in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het aan de Spaanse Vereniging voor Longchirurgie en Thoraxchirurgie ligt dan moeten niet alleen de sigaretten veel duurder worden maar moet er ook een verbod komen op het buiten roken zoals op terrassen, in parken en op stranden en moeten de verpakkingen ‘lelijker’ worden. Ook eisen de longartsen dat elektronische sigaretten als traditionele sigaretten behandeld worden met dezelfde verboden.

Op dit moment wordt een debat gevoerd over de verandering van de antirookwetgeving die door het Ministerie van Volksgezondheid wordt aangepast. De Spaanse Vereniging voor Longchirurgie en Thoraxchirurgie wil mee doen in dat debat en heeft enkele belangrijke maatregelen opgesomd die de gezondheid van de inwoners van Spanje verbeteren en jaarlijks tot wel 60.000 doden kan schelen.

De Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica heeft vier essentiële maatregelen’ om de tabaksconsumptie te verminderen: 

1. verhogen van de prijzen voor sigaretten, shag, waterpijpen en elektronische sigaretten.

2. een aanscherping van het rookverbod op openbare plaatsen zoals het verbieden van roken in buitenruimtes zoals terrassen. Ook moet er een rookverbod komen in de openbare ruimte dus overal buiten waar veel mensen bijeen zijn zoals in sportstadions, stranden, parken, stierenarena’s etc. Dat moet gepaard gaan met hoge boetes voor overtredingen.

3. de verpakkingen moeten lelijker en agressiever worden om zo het roken te ontmoedigen. Dit schijnt in Australië en Nieuw-Zeeland al te werken. Minder verkoop is minder roken.

4. stoppen met het creëren van rookunits of rookruimtes en stoppen met de financiering van de behandeling van personen die willen stoppen met roken.

Met deze maatregelen hoopt de Spaanse Vereniging voor Longchirurgie en Thoraxchirurgie het aantal rokers met 34% te verminderen in Spanje. Volgens de vereniging moet er een nieuwe wetgeving komen want er is een opleving van rokers sinds 2017.

Volgens het Spaanse Instituut voor de Statistieken (INE) is het aantal rokers sinds 2008 echter met 66% gedaald in Spanje en zijn de prijzen voor sigaretten de afgelopen 12 jaar met 32% gestegen. Op dit moment rookt 22% van het aantal inwoners van Spanje terwijl dat in 2009 nog 30% was. Het aantal 55-plussers dat nog roken is weer gestegen.

In 2008 werden er nog 55,9 miljard sigaretten gerookt in Spanje wat neerkomt op 1.226 sigaretten per persoon maar dat daalde naar 19,5 miljard sigaretten in 2020 wat 415 sigaretten per persoon is.

Ga naar de inhoud