Het grootste artificiële strand van Europa gaat binnenkort open

Het grootste artificiële strand van Europa gaat binnenkort open
Beeld: Archieffoto

Het grootste artificiële strand van Europa gaat binnenkort open

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GUADALAJARA- Het strand van Alovera, dat op een uurtje rijden van Madrid en op 300 kilometer van de Spaanse kust komt te liggen, gaat in 2023 eindelijk open. Het gaat om een kunstmatig meer van 25.000 vierkante meter waar inwoners van de hoofdstad de gedroomde zondag zullen kunnen beleven.

Het was al lang een van de belangrijkste vooruitzichten op vlak van vrije tijd voor de madrileños en madrileñas: het strand van Alovera. Een groot kunstmatig meer van 25.000 vierkante meter met een maximum diepte van 2,5 meter, en dat op amper een uurtje van de hoofdstad in de provincie Guadalajara. Rond het water komen restaurants en een paar openlucht gymnasia. 

Naast zwemmen zal je er ook heel wat andere activiteiten kunnen beoefenen. Gaande van windsurfen, waterplezier voor de allerkleinsten of bootje varen. Een kunstmatige versie van wat je bijvoorbeeld allemaal kan doen bij de embalse (stuwmeer) de Bolarque. Die embalse is momenteel de dichtste optie voor inwoners van Madrid die op zoek zijn naar iets wat aan het strand doet denken.

De bedrijven achter het project zijn Rayet Construcción en Crystal Lagoons. Die hebben ervaring met de bouw van kunstmatige meren over de hele wereld. In totaal werd voor het strand van Alovera 15,6 miljoen Euro op tafel gelegd. Volgens de krant La Razón verwacht men jaarlijks tussen de 250.000 en 400.000 bezoekers. Een toegangskaartje zal rond de 10 Euro kosten.

Als reactie op het debat over de overconsumptie van water schrijft de pers dat het “volume van water gelijk is aan het jaarlijkse gebruik van 80 woningen, met dat verschil dat de lagune maar een keer zal worden gevuld.”

Ga naar de inhoud