Search
menu
Search

Ook in Spanje wacht de winter dus help je hond de kou te weerstaan

Ook in Spanje wacht de winter dus help je hond de kou te weerstaan
Beeld: Canva

Ook in Spanje wacht de winter dus help je hond de kou te weerstaan

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje is dan wel het land van zon en zomer; op sommige plaatsen wordt het ook stevig koud. Veel van onze lezers wonen het hele jaar door in Spanje. De krant El Correo de Andalucia waarschuwde haar lezers om ook hun hond niet te vergeten wanneer de temperaturen naar het nulpunt zakken.

In Andalusië duurt de winter nochtans niet zo lang. En toch zijn er plaatsen waar het stevig koud wordt, denk maar aan de hoogtes van de Sierra Nevada bijvoorbeeld. Wat kan jij nu doen zodat deze winter ook je trouwe viervoeter gelukkig en gezond blijft?

Het eerste wat El Correo aanraadt is te controleren of je hond zich in goede gezondheid bevindt. Een klein bezoekje aan de dierenarts kan nooit kwaad. Zo ben je er zeker van dat er geen onderliggende aandoeningen zijn die je hond al zwakker maken nog voor de kou begint. Zie je dat je hond zich anders gedraagt dan gewoonlijk? Is zijn snuit droog? Heeft het dier last van parasieten? De herfst en de winter zijn de meest risicovolle seizoenen, nu is het extra belangrijk je hond goed in de gaten te houden.

Verder is ook de vacht van je hond belangrijk. Dat is de thermostaat die de temperatuur regelt en dus extra belangrijk in de winter. De huid dient goed gehydrateerd te zijn en het haar regelmatig te worden gekamd. Het kammen helpt ook om de verdeling van het vet te regelen en de bloedsomloop te stimuleren.

Wanneer je met je hond gaat wandelen en het erg kou is kan je kiezen voor een truitje of zelfs een kleine regenjas. Dat houdt de vochtigheid tegen, wat het voor de hond eenvoudiger maakt op temperatuur te blijven. Zeker wanneer de hond weinig vacht heeft, is dat geen overbodige luxe. Bij het thuiskomen de hond even snel afdrogen is ook een goed idee.

Ook de poten van je hond zijn erg gevoelig en verzorg je best goed. Voor lange wandelingen over het ijs kan je altijd speciale hondenschoentjes aanschaffen. Misschien wat vergezocht voor sommige honden, maar best een goed idee voor oude of zwakke dieren.

Tot slot is het belangrijk dat je hond een goede plek heeft. Zeker wanneer die buiten blijft, is het best een tocht- en vochtvrij huisje te voorzien. Zorg voor een paar warmtebronnen zoals een deken of kussen. Als het echt heel koud wordt, kan je het dier natuurlijk best gewoon naar binnen brengen.

En tot slot, misschien wel het belangrijkste advies, raadt El Correo aan je hond gewoon heel veel liefde te geven. Prettige winter gewenst!

Ga naar de inhoud