Horeca Spanje bereidt zich voor op feestdagen zonder corona-maatregelen

Horeca Spanje bereidt zich voor op feestdagen zonder corona-maatregelen
Beeld: Canva

Horeca Spanje bereidt zich voor op feestdagen zonder corona-maatregelen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het leest vreemd maar tijdens de kerst feestdagen in 2021 en 2020 had Spanje nog te maken met corona-maatregelen waardoor in met name de horeca in het land niet normaal kerst gevierd kon worden. Die tijden zijn nu voorbij en de horeca bereidt zich dus voor op de eerste feestdagen in drie jaar tijd zonder maatregelen. Bijkomende probleem is nu natuurlijk de inflatie met hogere prijzen in de horeca en het personeelsgebrek.

De restaurants hebben nu al te maken met een stortvloed van reserveringen voor de feestdagen. Daarbij gaat het om de traditionele bedrijfsetentjes maar ook families en vrienden die de kerst in een restaurant willen vieren. De horecasector verwacht deze kerst de omzet van 3,3 miljard euro in het pre-covid jaar 2019 te overschrijden.

Uit meerdere enquêtes blijkt dat bijna 80% van de ondervraagden aangeeft buitenshuis te gaan eten deze kerst of dat ze daar in ieder geval plannen voor hebben. Zes van de tien ondervraagden geeft echter ook aan dat ze liever thuis de kerst maaltijd nuttigt.

Weliswaar zijn er geen corona-maatregelen meer en is de situatie teruggekeerd naar de pre-corona jaren maar dat wil niet zeggen dat er andere problemen zijn. Zo heeft de inflatie ervoor gezorgd dat alles duurder is geworden in Spanje en dat zal ook te merken zijn bij het kerstdiner. Daarnaast heeft de horeca te maken met een groot personeelstekort wat de service niet ten goede komt.

Ga naar de inhoud