Romeinse graftoren bij Tarragona wordt na blikseminslag gerestaureerd

Romeinse graftoren bij Tarragona wordt na blikseminslag gerestaureerd
Beeld: Google Streetview / screenshot

Romeinse graftoren bij Tarragona wordt na blikseminslag gerestaureerd

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Het is een van de emblemen van Tarraco, de Romeinse naam voor de huidige provinciestad Tarragona aan de Costa Dorada. De ‘Torre de los Escipiones’ staat enkele kilometers buiten het centrum van tarragona langs de N-340 kustweg richting Altafulla. Afgelopen april werd deze Romeinse toren tijdens een storm door bliksem geraakt wat voor schade heeft gezorgd. In 2023 zal de Romeinse toren gerestaureerd worden.

De ‘Torre de los Escipiones’ of in het Catalaans ‘Torre dels Escipions’ is een Romeinse graftoren gebouwd circa zes kilometer buiten de stad. Het werd gebouwd in het midden van de eerste eeuw lang de toenmalige Via Augusta, de Romeinse weg die het Iberisch schiereiland verbond van de Pyreneeën naar Gadir (Cádiz). Het is een van de belangrijkste grafmonumenten uit de Romeinse tijd die nog steeds op het Iberische schiereiland bewaard zijn gebleven. 

Maar deze belangrijke gaftoren raakte op 20 april 2022 beschadigd nadat een blikseminslag de toren raakte. Daarom moeten er restauratiewerkzaamheden worden uitgevoerd waarvoor op dit moment door het Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) en de Direcció General de Patrimoni Cultural de Catalunya een project klaar ligt.

Ondanks de blikseminslag is de toren in volle glorie te zien zoals die er eeuwen staat. Er is ook geen gevaar voor de bezoekers die een stop maken als ze op de N-340 kustweg rijden. De blikseminslag raakte de voorkant van de graftoren en zorgde voor een scheur die gerepareerd moet worden, precies op een plaats die enkele jaren geleden ook al gerestaureerd was.

De ‘Torre de los Escipiones’ is een turriform monument, met drie op elkaar aflopende verdiepingen. Het is gebouwd met rechthoekige hardstenen. In het tussenlichaam zijn er twee reliëfs die de god van Phrygia Attis vertegenwoordigen, goddelijkheid van dood en opstanding, zoon van Pessinunte en ook op hetzelfde niveau is er een grafkamer die het uitzet van de overledene beschutte. Het meet 4,40 x 4,70 m aan de basis. De naam komt van een fout in de identificatie van de twee reliëfs van de god Attis die jarenlang werden geïdentificeerd als die van de gebroeders Scipio. De ‘Torre de los Escipiones’ is een van de drie best bewaarde Romeinse graftorens op het Iberisch schiereiland, met de Torre Ciega (Cartagena) en de Toren van Hercules (Villajoyosa).

Ga naar de inhoud