Search
menu
Search

Gletsjer Monte Perdido in de Spaanse Pyreneeën wordt steeds kleiner

Gletsjer Monte Perdido in de Spaanse Pyreneeën wordt steeds kleiner
Beeld: via canva.com

Gletsjer Monte Perdido in de Spaanse Pyreneeën wordt steeds kleiner

De zomers van 2022 en 2023 waren zeer slecht voor de gletsjers in de Pyreneeën. De hittegolven zorgden voor grote teruggangen, waardoor de gletsjers binnen één of twee decennia definitief zullen verdwijnen. Ze zullen dan geen gletsjers meer zijn, maar ijskappen.

De laatste resultaten van de gletsjer van Monte Perdido bevestigen deze trend. De ijsmassa in het Ordesa Nationaal Park in de Pyreneeën van de provincie Huesca (Aragón) is niet alleen kleiner geworden, maar is ook in tweeën gebroken. De gletsjer is nu versplinterd in drie stukken.

De gletsjer van Monte Perdido is een van de grootste gletsjers in de Pyreneeën en de grootste van Spanje. De gletsjer heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een sterke achteruitgang als gevolg van de klimaatverandering. De metingen van september 2023 hebben aangetoond dat de gletsjer sinds 2011 met ongeveer 20% is gekrompen.

In 2023 is de gletsjer van Monte Perdido gemiddeld 3,8 meter dunner geworden. Het oostelijke deel van de gletsjer is zelfs 8,1 meter dunner geworden. 2022 en 2023 zijn de jaren met de grootste verliezen sinds 2011.

De technologieën die de wetenschappers hebben gebruikt om de gletsjer te meten, zijn zeer nauwkeurig. De terrestrische laser scanner maakt een 3D-model van het oppervlak van de gletsjer. De fotogrammetrie met een drone maakt gebruik van foto’s om een ​​kaart van de gletsjer te maken.

De resultaten van de metingen zijn een alarmsignaal voor de staat van de gletsjers in de wereld. De klimaatverandering heeft een verwoestende impact op de gletsjers, en deze trend zal zich naar verwachting in de komende jaren voortzetten.

Gletsjers in Spanje

Er zijn ongeveer 25 gletsjers in Spanje. De meeste zijn te vinden in de Pyreneeën, in de provincies Huesca (Aragón) en Lleida (Catalonië). De gletsjers in Spanje smelten snel als gevolg van de klimaatverandering. Tussen 1980 en 2023 hebben de gletsjers in Spanje gemiddeld 40% van hun oppervlakte verloren. Dit zijn de drie grootste gletsjers van Spanje:

  • Monte Perdido-gletsjer: Deze gletsjer ligt in het Ordesa en Monte Perdido Nationaal Park in de Pyreneeën. Het is de grootste gletsjer in Spanje, met een oppervlakte van ongeveer 1,5 km².
  • Gletsjer van Aneto: Deze gletsjer ligt ook in het Ordesa en Monte Perdido Nationaal Park. Het is de op één na grootste gletsjer in Spanje, met een oppervlakte van ongeveer 1,2 km².
  • Maladeta-gletsjer: Deze gletsjer ligt in het Ordesa en Monte Perdido Nationaal Park. Het is de derde grootste gletsjer in Spanje, met een oppervlakte van ongeveer 1 km².

Er zijn ook enkele gletsjers te vinden in de Sierra Nevada, in het zuiden van Spanje. Deze gletsjers zijn echter veel kleiner dan de gletsjers in de Pyreneeën. De grootste gletsjer in de Sierra Nevada is de Mulhacén-gletsjer, met een oppervlakte van ongeveer 0,08 km². 

Ga naar de inhoud