Search
menu
Search

Het wijntoerisme brengt 2,5 miljoen toeristen naar Spanje

Het wijntoerisme brengt 2,5 miljoen toeristen naar Spanje
Beeld: via canva.com

Het wijntoerisme brengt 2,5 miljoen toeristen naar Spanje

Het aantal toeristen dat de wijnmakerijen en wijnmusea bezocht, die geassocieerd zijn aan de ‘Rutas de Vino’, steeg in 2022 naar 2.487.255. Dit is een stijging van bijna 52% vergeleken met de 1.640.800 bezoekers die in 2021 werden geteld, zoals het rapport aangeeft. Gemiddeld geeft een wijntoerist per dag 201,80 euro uit, wat hoger is dan een normale toerist die naar Spanje komt voor een vakantie. Een wijntoerist verblijft gemiddeld 2,85 dagen op een bestemming, dat komt hoofdzakelijk omdat men langs verschillende bodega’s rijdt.

De stijging in het aantal bezoeken heeft ook geleid tot een grotere economische impact van het toerisme dat verband houdt met de wijnmakerijen en wijnmusea (‘enoturismo’ in het Spaans). Het economische effect van deze bezoeken is momenteel 75.481.646 euro, een toename van 39,04% in vergelijking met de inkomsten van 2021.

Uit de gegevens van het ‘Visitantes a Bodegas y Museos de Rutas del Vino de España’ rapport blijkt dat de lokale (Spaanse) bezoeker nog steeds domineert, goed voor meer dan 80% van de bezoeken. Echter, waar het vorige rapport de terugkeer van de internationale toerist aangaf, bevestigt het rapport van 2022 deze trend en toont het een stijging in het percentage van internationale wijntoeristen.

Het wijntoerisme in Spanje is populairder onder vrouwen dan onder mannen. In 2023 vertegenwoordigen vrouwen 54% van de bezoekers, terwijl mannen 46% vertegenwoordigen. Het percentage vrouwen is echter met 8% gedaald vergeleken met 2022. De gemiddelde wijntoerist in Spanje is 46 jaar oud. De leeftijdscategorie 18-25 jaar is echter in populariteit toegenomen.

Jongeren zijn steeds vaker in groepsverband op wijntoer in Spanje. Dit is met bijna 7% gestegen vergeleken met vorig jaar. Toch blijven reizen met een partner het populairst. Gezinnen met of zonder kinderen en individuele reizigers blijven stabiel. Steeds minder wijntoeristen in Spanje reizen met eigen vervoer. Het gebruik van openbaar vervoer, zoals de bus of de trein, neemt toe.

Hoeveel wijnhuizen

Spanje is een van de landen met het grootste aantal wijngaarden ter wereld. Het exacte aantal wijnhuizen of ‘bodegas’ kan variëren, omdat er voortdurend nieuwe bodegas worden geopend en andere weer sluiten. Maar als algemene schatting kan gesteld worden dat Spanje ongeveer 4.000 tot 5.000 bodega’s heeft.

Grootste wijngebieden

Wat betreft de grootste wijngebieden, zijn dit enkele van de belangrijkste DO’s (Denominaciones de Origen, ofwel herkomstbenamingen) in Spanje:

1. La Rioja: Dit is een van de bekendste wijnregio’s van Spanje, beroemd om zijn rode wijnen gemaakt van Tempranillo druiven.

2. Ribera del Duero: Deze regio staat bekend om haar krachtige rode wijnen, meestal gemaakt van de Tempranillo druif, lokaal bekend als Tinto Fino.

3. Penedès: Deze regio in Catalonië is vooral bekend om zijn Cava (Spaanse mousserende wijn), maar produceert ook een breed scala aan witte en rode wijnen.

4. Jerez: Gelegen in Andalusië, is Jerez de thuishaven van Sherry, een beroemde versterkte wijn.

5. Rías Baixas: Deze regio in Galicië staat bekend om zijn witte wijnen gemaakt van de Albariño druif.

6. Priorat: Deze Catalaanse regio produceert enkele van de meest gewaardeerde en duurste wijnen van Spanje.

Ga naar de inhoud