Britse vrouw overleeft langste hartstilstand ooit in Catalaanse Pyreneeën

Britse vrouw overleefd langste hartstilstand ooit in Catalaanse Pyreneeën
Beeld: Twitter

GERONA – De 34-jarige Britse Audrey Mash heeft een hartstilstand van maar liefst zes uur overleefd. Volgens de doktoren van het Hospital Vall d’Hebron in Barcelona is dat de langste hartstilstand ooit ter wereld waarbij de persoon in kwestie dat overleefd. De reden van dit ‘medisch wonder’ is de staat van onderkoeling waarin ze verkeerde toen ze de hartstilstand kreeg in de Catalaanse Pyreneeën.

De hartstilstand van Audrey was te wijten aan een ernstige onderkoeling die de vrouw leed toen ze werd verrast door een zware sneeuwstorm tijdens een excursie die ze afgelopen dinsdag met haar man Rohan Schoeman ondernam op de route tussen de berghut (refugio) Coma de Vaca en Núria in de provincie Gerona.

De staat van onderkoeling waarin Audrey zich bevond toen ze met een temperatuur van slechts 20,2 graden het ziekenhuis binnen werd gebracht, heeft ervoor gezorgd dat de organen bewaard bleven omdat weinig bloed en zuurstof de organen konden bereiken.

Ze mag van geluk spreken en het is een medisch wonder want de hypothermie was bijna de dood van Audrey geworden maar tegelijkertijd heeft het haar ook gered van de dood omdat haar organisme en vooral haar hersenen niet achteruit gingen. De doktoren zeggen dat als de temperatuur van Audrey hetzelfde was gebleven ze de hartstilstand waarschijnlijk niet had overleefd.

Haar echtgenoot Rohan Schoeman bleef bij zijn vrouw totdat de reddingsploegen arriveerden, iets dat op zich ook al moeilijk was volgens de brandweer. Uiteindelijk werd het tweetal op 2.563 meter hoogte door middel van een helikopter gered waarna Audrey naar het ziekenhuis werd gebracht.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

3
Reageer op dit artikel

1 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Harm

Dus ze hadden een digitale meter voor die tijd geïnstalleerd en wisten dus precies wanneer het hart voor het laatst geklopt had . Bij dieren weten we het dat er toch een hartslag is in de winterslaap hoe minimaal dan ook omdat er apparatuur is aangesloten . Maar 6 uur is hier volgens mij een aanname zoals vele dingen in de wetenschap

Raptor

Haar hubby was toch bij haar? Misschien heeft hij medische kennis en zelfs een klokje.

martin-anoniem

Als het hart stopt, word je niet meer verwarmd. Het stoppen kun je berekenen aan onder meer de hand van de buitentemperatuur en de temp. van het lichaam.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Door op ‘Versturen’ te klikken ga je akkoord met onze privacyverklaring en geef je ons toestemming om dagelijks een nieuwsbrief met het actuele Spanje nieuws te sturen. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan de nieuwsbrief.