Spaans tweede verblijf nog altijd ruim 30% goedkoper dan op piek

Costa del Solden: Spaans tweede verblijf nog altijd ruim 30% goedkoper dan op piek
Beeld: 123rf

ALICANTE – Een tweede verblijf in Spanje blijft een prima alternatief voor het spaarboekje. De prijzen zijn sinds het dieptepunt in de crisis wel al gestegen, maar uit de meeste recente cijfers van het Spaanse notariaat blijkt dat ze nog een pak onder de piekprijs liggen. Zo betaal je in de bij Belgen populairste regio Costa Blanca nog altijd 34 procent minder.

Tijdens het derde kwartaal van dit jaar bedroeg de gemiddelde prijs in Spanje 1.638 euro per bebouwde vierkante meter. Dat is nog een heel eind verwijderd van de 2.101 euro vlak voor het uitbreken van de crisis in 2007. Om precies te zijn: 22 procent. 

“In de belangrijkste regio voor tweede verblijven, de Costa Blanca met bekende steden zoals Alicante, Benidorm, Denia en Torrevieja, zijn de verschillen zelfs nog groter. Daar betaal je nu gemiddeld 1.524 euro, terwijl dat op het hoogtepunt 2.296 euro was. Je doet je dus nog altijd 34 procent profijt in vergelijking met dik tien jaar geleden”, vertelt Leen Vermeulen van Hip Estates, al bijna een kwarteeuw de toonaangevende Belgische makelaar in de regio.

Indrukwekkende cijfers

De aantrekkelijke prijzen verklaren waarom nog altijd massaal veel buitenlanders ervoor kiezen om in Spanje een tweede verblijf te kopen. “De Britten spannen de kroon, maar de Belgen vormen de vierde grootste groep en waren in het derde kwartaal van dit jaar met 944. Als je de cijfers over een langere termijn bekijkt, ogen ze nog indrukwekkender: in een periode van amper vijf jaar kochten zowat 15.000 landgenoten een stek onder de Spaanse zon.”

Beter dan ooit tevoren

Bij Hip Estates verwachten ze niet dat de aanhoudende populariteit de prijzen de hoogte injaagt. “Specialisten voorspellen de komende jaren maar een lichte stijging en zelfs een stabilisering wordt niet uitgesloten. Het is dus nog altijd een goed moment om te investeren. Veel alternatieven zijn er toch niet en Spanje is een erg stabiel land dat vlot en snel te bereiken is. Misschien doen kopers zelfs een betere zaak dan ooit tevoren.”

“De nieuwbouwprojecten zijn enorm geëvolueerd, want zowel qua kwaliteit als architectuur sluiten heel nauw aan bij wat wij Belgen verlangen. En er is voor elk wat wils: dicht bij het strand voor zonnekloppers, op een golfdomein voor sportievelingen en wat meer in het binnenland voor wie van de rust en het authentieke Spanje houdt.”

*In België bedroeg de prijs van een gewoon woonhuis in 2007 172.076 euro. In 2017 was dat al gestegen tot 234.317 euro. Dat is een toename met 36,2 procent. Bron: Statistics Belgium

Meer info: contacteer Steven Theunis (0475/20 48 40) of Leen Vermeulen (0478/238 173) van Hip Estates.

Over Hip Estates:

Hip Estates is een erkend Belgisch makelaarskantoor met ruim 25 jaar ervaring in Spanje en heeft het grootste aanbod aan appartementen en villa’s. Naast een vestiging in Schilde is er ook een kantoor in Spanje om er landgenoten in hun eigen taal bij te staan en om na-service (administratie, inrichting, verhuur …) aan te bieden.

Meer info: www.hipestates.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

9
Reageer op dit artikel

7 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
erasmo

Anoniem: Het ergste in Torrevieja bij verkoop huis is wel de plusvalia. Als je je huis 20 jaar hebt en verkoopt om van het geld van je oude dag te genieten, mag je wel 10.000 euro overleggen in Torrevieja. Op andere plaatsen is het veel minder, zo’n 1000 euro. Als je huis dan ook nog eens in waarde gestegen is dan mag je van de meerwaarde ook 21% betalen. Investeren nu in Spanje? Ik geloof dat ze allereerst de eigendoms wetten hard moeten veranderen. Op dit moment heeft Spanje 100.000 krakers en je krijgt ze er niet uit. Dus kan… Lees verder »

Anoniem

PRECIO DEL M² TORREVIEJA Precio medio por m² Nov 2019 3 Meses 1 Año Casa 2.073 EUR +9,5% +4,7% Casa (3 habitaciones) 2.161 EUR +16,4% +25,9% Casa (4 habitaciones) 2.130 EUR +19,6% – Piso 1.888 EUR +12,2% +13,1% Piso (1 habitación) 1.483 EUR +2,8% +13% Piso (2 habitaciones) 1.781 EUR +17,5% +28,8% Piso (3 habitaciones) 1.783 EUR +10,4% +24,4%

jup

Ik koop geen huis om te investeren, maar om leuk in te wonen en dat lukt mij aardig in Spanje.

skbeetje

Wij hebben een appartementje in Cap Salou. Heerlijk rustig aan zee. De vaste kosten vallen erg mee en de vereniging voor eigenaren vraagt maar 650 euro per jaar. Wij hebben een vast administratiekantoor in Cap Salou. Daar aken we elke maand 150 euro aan over. Wij genieten zelf zeker 6 tot 8 weken per jaar met onze vrienden van ons stekkie. Ook gaan onze kinderen er graag naartoe. 4 jaar geleden gekocht voor 40.000 euro Renovatie en nieuwe inrichting en kosten voor notaris en kosten koper voor plm 10.000. Nu laten taxeren en de waarde is 110.000 Euro Ik bedoel… Lees verder »

Ramon

Voor de brakke kwaliteit liggen de prijzen in mijn ogen nog te hoog.

Kris

Beste Ramon,ik denk niet dat je weet waarover je praat,ik heb zelf bijna 5 jaar geleden een appartement gekocht aan de Costa Blanca en de kwaliteit is zeer hoog! Het is niet meer zoals 50 jaar geleden he.

PeterH

Spaanse huizen zijn inderdaad van zeer slechte kwaliteit, zeer goedkoop gezet, en ik denk dat al die nieuwbouw witte legoblokjes nog erger zijn. Ook hebben spaanse huizen geen deftige isolatie en centrale verwarming, en ze zijn zeer klein, echte duivenhokjes. Hoezo goedkoop…..

Eric

Artikel spreekt zichzelf tegen want er wordt gesteld ”is goed moment om te investeren” terwijl notabene uit dezelfde zin valt op te maken dat dit nou juist niet bepaald zo zou zijn !

Anoniem

Oh ja…….kijk maar eens even op de immo sites wat er te koop en te huur staat ,hopelijk brengt hun eigendom wat op en als het enkel en alleen maar gekocht is om je vakantie,s door te brengen al helemaal niet want de vaste kosten moeten ook betaald worden het ganse jaar door!

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.