Inflatie in Spanje uitgelegd aan de hand van een traditionele ‘tortilla de patata’

Inflatie in Spanje uitgelegd aan de hand van een traditionele ‘tortilla de patata’
Beeld: Canva

Inflatie in Spanje uitgelegd aan de hand van een traditionele ‘tortilla de patata’

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Alles is in Spanje, net zoals andere landen, duurder geworden. Dat merk je met het betalen van de energierekening, bij het boodschappen doen en bij het vullen van je benzine/diesel tank. Vaak worden daarbij percentages gebruikt om de situatie uit te leggen, maar op het spaarplatform Raisin probeert men de inflatie in Spanje uit te leggen aan de hand van de zeer populaire ‘tortilla de patata’ ofwel de heerlijke aardappelomelet die in geen enkel huishouden ontbreekt.

Om een ‘tortilla de patata’ te maken heb je weinig ingrediënten nodig, al is het maken ervan nog niet zo makkelijk (maar dat is een ander verhaal). Om de inflatie en prijsstijging makkelijk uit te leggen heeft men de prijzen van de basisingrediënten voor de aardappelomelet van het afgelopen jaar en dit jaar vergeleken.

Uiteraard is het recept voor de ‘tortilla de patata’ voor iedereen anders, maar wat nooit ontbreekt zijn eieren, aardappelen en olijfolie en indien gewenst uien. Voor dit recept worden een half dozijn eieren (6 stuks dus), 750 gram aardappelen en een halve liter (2 glazen) olijfolie gebruikt.

Voor de inflatie in oktober-december 2021 kostte het maken van een aardappelomelet zonder uien in Spanje 3,54 euro. Maar na de inflatie in oktober-december 2022 kost het maken van diezelfde ‘tortilla de patata’ nu 5,57 euro. Met andere woorden het maken van een aardappelomelet thuis is 57% of 2,03 euro duurder geworden in één jaar tijd. 

En nu kijken we naar de ‘tortilla de patata con cebolla’ ofwel de aardappelomelet met uien. Dan zien we dat de aardappelomelet een jaar geleden nog 3,73 euro kostte, maar dat de prijs inmiddels is gestegen naar 5,85 euro, een prijsstijging van 2,12 euro in één jaar tijd.

Maar naast de ingrediënten is de elektriciteit en is het gas ook in prijs gestegen. Volgens het Spaanse statistiekbureau INE is het simpel frituren (in olijfolie) van aardappelen 1 euro duurder geworden, van 2,46 naar 3,49 euro. Als je daar de energiekosten bij optelt dan kost het maken van een ‘tortilla de patata’ of aardappelomelet in december 2022 in 9 euro terwijl dit in 2021 nog 6 euro was, een stijging van 3 euro dus. 

Hieronder in een tabel wat de prijzen voor de ‘tortilla de patata’ waren in oktober-december 2021 en wat deze zijn in oktober-december 2022. DIT is de link naar het originele Spaanse artikel bij Raisin.

ingrediënten20212022
Eieren (12 stuks)€ 1,88€ 2,65
Aardappelen (3 kilo)€ 3,99€ 6,99
Olijfolie (1 liter)€ 3,19€ 4,99
Uien (1 kilo)€ 0,99€ 1,39
Ga naar de inhoud