Search
menu
Search

Madrid wordt de nieuwe thuisbasis van de Formule 1 in Spanje

Madrid wordt de nieuwe thuisbasis van de Formule 1 in Spanje
Beeld: via canva.com

Madrid wordt de nieuwe thuisbasis van de Formule 1 in Spanje

De wereld van de Formule 1 staat op zijn kop met het recente nieuws dat de Gran Premio de España of Grote Prijs van Spanje, een van de meest prestigieuze races in de Formule 1-kalender, zal verhuizen van Barcelona (of Catalonië) naar Madrid. Na maanden van geheime onderhandelingen is er eindelijk een akkoord bereikt tussen de organisatoren en de stad Madrid. Vanaf 2026 zal de race niet meer plaatsvinden op het Circuit de Barcelona-Catalunya, maar op een semi-stedelijk circuit rondom Ifema en Valdebebas. Dit is een enorme overwinning voor de stad Madrid en een grote stap voorwaarts voor de Formule 1-wereld.

De Grote Prijs van Spanje is een van de oudste races in de Formule 1-kalender, met zijn eerste editie die teruggaat tot 1913. Sindsdien heeft de race verschillende locaties gehad, waaronder het beroemde Jarama-circuit in Madrid en het Circuit de Catalunya in Barcelona. Maar ondanks de veranderingen in locatie, is de race altijd een spektakel geweest voor zowel coureurs als fans.

In de afgelopen jaren heeft de race in Barcelona echter te maken gehad met kritiek vanwege de saaiheid van het circuit en de dalende toeschouwersaantallen. Dit was een van de belangrijkste redenen waarom de organisatoren op zoek gingen naar een nieuwe locatie voor de race. En dat is waar Madrid in beeld kwam.

Ifema, het beurzen- en congrescentrum van Madrid, zal volgens de krant El Mundo de nieuwe thuisbasis worden van de Formule 1-race vanaf 2026. Het complex ligt in de wijk Valdebebas, in het noorden van Madrid, en beslaat meer dan 200.000 vierkante meter. Het is een van de grootste beurslocaties van Europa en organiseert jaarlijks meer dan 80 beurzen en evenementen.

Het meest opvallende aspect van de nieuwe locatie voor de Grote Prijs van Spanje is dat het een semi-urbane baan zal zijn. Dit betekent dat de baan gedeeltelijk op de wegen rondom Ifema en Valdebebas zal worden gebouwd, terwijl andere delen zullen worden aangelegd op het terrein van het complex zelf. Dit is een uniek concept in de wereld van de Formule 1 en zal zorgen voor een spannende en uitdagende race voor de coureurs.

De baan zal naar verwachting ongeveer 4,5 kilometer lang zijn en zal enkele van de meest iconische bezienswaardigheden van Madrid passeren, zoals het Santiago Bernabéu-stadion en het Las Ventas-stierenvechters arena. Dit zal niet alleen zorgen voor een spectaculaire achtergrond voor de race, maar ook voor een geweldige ervaring voor de fans die de race bijwonen.

Een ander belangrijk aspect van de verhuizing van de Grote Prijs van Spanje naar Madrid is dat het een investering is in de toekomst van de Formule 1. De race zal worden gefinancierd door privé-investeerders, in tegenstelling tot de eerdere races in Barcelona die werden georganiseerd door de overheid. Dit zal ervoor zorgen dat de race financieel levensvatbaar blijft en niet afhankelijk is van subsidies of overheidssteun.

Bovendien zal de race in Madrid ook profiteren van de enorme economische impact die het met zich meebrengt. Het zal niet alleen zorgen voor een toename van het toerisme en de werkgelegenheid in de stad, maar ook voor de ontwikkeling van de infrastructuur en de promotie van Madrid als een belangrijke bestemming voor sportevenementen.

Ga naar de inhoud