Search
menu
Search

Speciale 2 euromunt als eerbetoon aan de Spaanse nationale politie

Speciale 2 euromunt als eerbetoon aan de Spaanse nationale politie
Beeld: Policía Nacional

Speciale 2 euromunt als eerbetoon aan de Spaanse nationale politie

De Spaanse nationale politie, ook wel bekend als Policía Nacional, bestaat in 2024 200 jaar en is een essentieel onderdeel van de Spaanse samenleving. Om het 200-jarig bestaan van deze belangrijke instelling te vieren, heeft Spanje besloten om een speciale munt uit te geven. Deze munt van twee euro zal in het eerste kwartaal van 2024 in omloop worden gebracht en zal het embleem van de Policía Nacional dragen.

Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Spaanse nationale politie heeft de regering besloten om een speciale munt uit te geven. Deze munt zal een eerbetoon zijn aan de inzet en toewijding van de Policía Nacional en zal ook dienen als herinnering aan hun belangrijke rol in de Spaanse samenleving.

De speciale munt van twee euro zal het embleem van de Policía Nacional dragen op de nationale zijde (achterkant). Dit embleem bestaat uit een schild met daarop een kroon en een adelaar, omringd door de woorden “Policía Nacional“. Boven het schild staat het jaartal 1824, het jaar waarin de instelling werd opgericht, en onder het schild staat het jaartal 2024, ter ere van het 200-jarig bestaan.

Daarnaast zal er rondom het embleem een cirkelvormige tekst staan met de woorden “Policía Nacional 1824-2024″ in hoofdletters. Onderaan de munt zal ook nog een cirkelvormige tekst te zien zijn met het woord “España” in hoofdletters, als symbool voor het land waar de Policía Nacional haar diensten verleent.

Het ontwerp van de speciale munt is zorgvuldig gekozen om de geschiedenis en de huidige rol van de Spaanse politie te weerspiegelen. Het embleem met de kroon en de adelaar symboliseert de koninklijke goedkeuring en de kracht van de instelling. De woorden “Policía Nacional” benadrukken nogmaals de belangrijke rol die deze instelling speelt in het handhaven van de openbare orde.

De cirkelvormige tekst met de jaartallen 1824 en 2024 herinnert ons aan het lange bestaan van de Policía Nacional en haar bijdrage aan de Spaanse samenleving. En tot slot staat het woord “España” voor de trots en het patriottisme van dit land en haar burgers.

De uitgifte van de speciale munt

De speciale munt ter ere van de Policía Nacional zal in het eerste kwartaal van 2024 in omloop worden gebracht. Dit betekent dat de munt vanaf januari 2024 gebruikt kan worden als wettig betaalmiddel in alle landen van de eurozone. Dit is mogelijk dankzij de overeenkomst tussen de Europese Unie en de lidstaten, waarin staat dat alle munten met een nominale waarde van twee euro in alle landen van de eurozone geldig zijn.

De munt zal ook beschikbaar zijn voor verzamelaars en kan worden aangeschaft bij banken en postkantoren in Spanje. Het is echter nog niet bekend of de munt ook in andere landen verkrijgbaar zal zijn.

200 jaar Policía Nacional

De Policía Nacional werd opgericht in januari 1824 door koning Ferdinand VII. Het doel van deze instelling was om de openbare orde te handhaven en de veiligheid van de burgers te waarborgen. In de loop der jaren heeft de Spaanse politie verschillende veranderingen ondergaan en heeft het zich aangepast aan de veranderende maatschappij en haar behoeften.

Tegenwoordig is de Policía Nacional verdeeld in verschillende eenheden, waaronder de nationale recherche, de verkeerspolitie en de immigratiedienst. Ze zijn verantwoordelijk voor het handhaven van de wet en het beschermen van de Spaanse burgers. De Spaanse politie heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de strijd tegen terrorisme en georganiseerde misdaad.

Ga naar de inhoud