Waarom is San Nicolás of Sinterklaas de beschermheilige van Alicante?

Waarom is San Nicolás of Sinterklaas de beschermheilige van Alicante?
Beeld: hermandadcristodelmar / web

Waarom is San Nicolás of Sinterklaas de beschermheilige van Alicante?

Sinterklaas wordt niet alleen gevierd in Nederland en België, maar ook in Alicante. San Nicolás, ook wel bekend als Sinterklaas, is namelijk de patroonheilige van Alicante. Elk jaar op 6 december wordt zijn feestdag gevierd en wordt hij geëerd door de inwoners van deze prachtige Spaanse stad. Maar waarom is San Nicolás juist de beschermheilige van Alicante? Wat maakt hem zo speciaal voor de inwoners?

San Nicolás, of Nicolaas van Myra, werd geboren in het jaar 270 in Patara, een stad in het huidige Turkije. Hij was een bisschop in de Grieks-orthodoxe kerk en staat bekend om zijn vrijgevigheid en goede daden. Zo zou hij onder andere drie jonge meisjes hebben gered van prostitutie door hen geld te geven voor hun bruidsschat. Ook wordt hij gezien als beschermheilige van kinderen en zeelieden.

De figuur van Sinterklaas zoals wij hem kennen, is gebaseerd op San Nicolás. Het verhaal gaat dat Sinterklaas elk jaar op 5 december cadeautjes brengt aan kinderen die lief zijn geweest. Dit gebruik is ontstaan uit de legende van San Nicolás die stiekem ’s nachts geld in de schoenen van arme kinderen gooide. Later is dit veranderd in cadeautjes en is de datum verschoven naar 6 december, de feestdag van San Nicolás.

Beschermheilige van Alicante

De relatie tussen San Nicolás en Alicante begint in het jaar 1244. Op deze dag, tijdens de viering van San Nicolás, overhandigden de moslims de stad aan Alfonso X el Sabio, de toenmalige prins van Castilië. Als dank voor deze overgave liet Alfonso een kerk bouwen ter ere van San Nicolás en plaatste hij de stad onder zijn bescherming.

Volgens historici vond de overdracht van de stad plaats op 6 december, de feestdag van San Nicolás. Dit was geen toeval, aangezien San Nicolás al bekend stond als beschermer van zeelieden en reizigers. Door de stad op deze dag over te dragen, hoopte Alfonso op bescherming van de heilige tijdens zijn reizen.

In 1248 kwamen de moslims in opstand tegen de christelijke overheersing en probeerden ze Alicante terug te veroveren. Alfonso riep de hulp in van zijn schoonvader, Jaime I El Conquistador, die uiteindelijk de stad weer in handen kreeg. Vanaf dat moment werd Alicante definitief een christelijke stad en werd de voormalige moskee omgedoopt tot de kathedraal van Santa María.

De oudste broederschap van Alicante

Na de overname van Alicante door de Kroon van Aragón in 1296, werd de Cofradía de San Nicolás opgericht. Dit was de eerste broederschap in Alicante en is nog steeds actief tot op de dag van vandaag. De broederschap organiseert elk jaar verschillende evenementen ter ere van San Nicolás, waaronder een processie op 6 december.

Sinds de overdracht van de stad in 1244, wordt San Nicolás vereerd als beschermheilige van Alicante. Elk jaar op 6 december komen duizenden mensen samen om zijn feestdag te vieren. Er worden processies gehouden, er worden cadeautjes uitgedeeld aan kinderen en er wordt volop genoten van traditionele gerechten en drankjes.

San Nicolás is niet alleen populair onder de inwoners van Alicante, maar ook onder toeristen. Zijn feestdag trekt elk jaar vele bezoekers naar de stad en ook de kathedraal van Santa María is een populaire bezienswaardigheid. Daarnaast zijn er in Alicante verschillende straten, pleinen en gebouwen vernoemd naar San Nicolás, waaronder het Plaza de San Nicolás en de Calle San Nicolás.

Ga naar de inhoud