Search
menu
Search

Politie vindt verstopte en zwaar beveiligde cryptofarm in een hotel in Cambrils

Oeps ... foto ontbreekt!

Politie vindt verstopte en zwaar beveiligde cryptofarm in een hotel in Cambrils

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – De lokale politie van Cambrils heeft in samenwerking met de Catalaanse politie in het recent gekochte en verbouwde Hotel Daurada Park aan de N-340 weg een zwaarbeveiligde zogenaamde cryptofarm gevonden waar op grote schaal aan bitcoin minen werd gedaan. De politie kwam erachter toen ze vanwege een bouwcontrole in de kelder tientallen computers vonden waar in bitcoins wordt gehandeld.

Het Hotel Daurada Park in de gemeente Cambrils, gelegen aan de N-340 kustweg tussen Cambrils en Mont-roig, is recent gekocht door een Russische zakenman en de gemeente had vermoedens dat er illegaal een bordeel werd gerund. De politie kreeg van de eigenaren geen toestemming om het hotel te onderzoeken en een gerechtelijk bevel bleek ook niet mogelijk te zijn waarop men bedacht dat ze een onderzoek konden uitvoeren vanwege de bouwvoorschriften. Zo werden er diverse grote led panelen geplaatst en een laserlamp op het dak welke volgens de gemeente niet mogen.

De politie vond echter in de kelder van het hotel een zogenaamde “granja de bitcoins” ofwel een bitcoin farm. In de kelder staan honderden computers opgesteld die 24 uur per dag en 7 dagen in de week software laten lopen om te handelen in de virtuele muntsoort bitcoin, het cryptogeld bedacht door de japanner Satoshi Nakamoto waarbij deze tegenwoordig tussen de 15.000 en 30.000 euro waard is, afhankelijk van de vraag en aanbod.

De cryptofarm werd ontdekt door een samenwerking van de Policía Local en Mossos d’Esquadra waarbij wordt aangegeven dat het de eerste keer is dat dit soort activiteiten in Catalonië wordt gevonden. Dit soort activiteiten is niet illegaal en de politie kan er niet veel aan doen maar men probeert wel te achterhalen of er illegale praktijken gebeuren in het hotel zoals het witwassen van grote sommen geld. Daarnaast wordt ook onderzocht wat het gebruik is van elektriciteit aangezien een cryptofarm veel stroom verbruikt en dat soms op illegale wijze gebeurt.

De politie is nog bezig met het onderzoek omdat men denkt dat er iets illegaals gebeurt. Zo werden er tientallen dozen met namaak geld gevonden waarop o.a. geboortedata staan van de kopers van bitcoins. Naast deze geschenken kregen kopers ook gratis overnachtingen en diverse andere “services” waarbij de politie denkt aan de services van een bordeel.

Wat is minen eigenlijk

Om het netwerk achter een cryptomunt als de bitcoin draaiende te houden, werken over de hele wereld computers samen. Deze computers verwerken alle transacties en voeren zware berekeningen uit. Dat kost een hoop elektriciteit. In ruil voor het werk en de investering krijgen de miners een stukje bitcoin. In de begindagen van de bitcoin kon je je normale desktop of laptop het werk laten doen. Maar de berekeningen zijn inmiddels zo zwaar geworden, dat het alleen nog rendabel is om met specifieke apparatuur, miners, te delven. Over het algemeen staan de zogenaamde bitcoin farms in landen waar de elektriciteit goedkoop is omdat het altijd laten werken van honderden computers veel stroom verbruiken.

Ga naar de inhoud