Aantal Hoog Risicohonden bepaalde wijken Madrid flink gestegen

Oeps ... foto ontbreekt!

Aantal Hoog Risicohonden bepaalde wijken Madrid flink gestegen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De afgelopen drie jaar zijn er 34% meer Hoog Risicohonden ofwel potentieel gevaarlijke honden bijgekomen in bepaalde wijken van de stad Madrid. Met name in die wijken waar de lagere klasse inwoners woonachtig zijn zoals Puente de Vallecas of Carabanchel zijn er meer dan 1.000 “Perros Potencialmente Peligrosos” (PPP) bijgekomen.

Het komt regelmatig voor dat mensen worden aangevallen door honden en in veel gevallen gaat het om rassen die horen bij de zogenaamde “Perros Potencialmente Peligrosos” ofwel risicohonden. Voor bepaalde rassen gelden speciale regels en wetten maar niet iedereen houdt zich daaraan.

Recent werd nog een 81-jarige man door drie agressieve honden aangevallen waarbij de bejaarde man in het ziekenhuis belandde en waarschijnlijk beide armen moet missen (UPDATE: de man is uiteindelijk overleden). Dit is echter niet de eerste keer dat de laatste weken iemand is aangevallen door een of meerdere honden waarvan het vaak (maar niet altijd) gaat om potentieel gevaarlijke honden.

Volgens de krant El Diario is het aantal bij het Registro de Animales Potencialmente Peligrosos (RAPP) ofwel het register van hoge risicohonden van de gemeente Madrid 34% meer honden ingeschreven de afgelopen drie jaar. Het aantal PPP-honden steeg van 3.682 honden in 2016 naar 4.498 in 2017 en 4.875 eind 2018.

Deze honden worden met name geregistreerd in de armere wijken waar Madrilenen wonen met lage inkomsten zoals Carabanchel, Usera, Villaverde of Villa de Vallecas. In deze wijken waar de jaarsalarissen niet boven de 30.000 euro uitkomen zijn de afgelopen drie jaar meer dan 400 PPP-honden geregistreerd.

In de rijkere wijken zoals Chamartín, Moncloa, Salamanca en Retiro waar de inkomens hoger zijn dan 61.000 euro zijn er de afgelopen drie jaar slechts 58 PPP-honden bijgekomen volgens de registers.

Rassen

Volgens het RAPP-register staan er aan het begin van dit nieuwe jaar 1.621 American Staffordshire Terrier honden geregistreerd. Bij de Pitbull Terrier honden loopt dat aantal op naar 1.437 honden, bij de categorie “otros” (vaak gemengde rassen) 739 honden, Rottweiler 510 honden, Staffordshire Bull Terrier 374 honden, Dogo Argentino 83 honden, Akita Inu 28 honden en Fila Brasileiro 2 honden.

Aantal Hoog Risicohonden bepaalde wijken Madrid flink gestegen
Wikimedia

Spaanse regels

In Spanje zijn er strikte eisen voor het houden van potentieel gevaarlijke honden (tenzij het een geleidehond betreft of een hond om gehandicapten te begeleiden). Deze eisen zijn vastgelegd in de nationale Spaanse wet. De Spaanse wet classificeert de volgende honden als potentieel gevaarlijk.

De honden die (toe)behoren tot een van de volgende rassen en kruisingen: Pitbull Terrier, Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Rottweiler, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, Tosa Inu, Akita Inu.

De honden die alle of het merendeel van de volgende kenmerken vertonen kunnen ook gezien worden als Hoge Risicohonden:

  • Sterk gespierd, imposant voorkomen, robuust, atletische bouw, lenig, krachtig, hoge weerstand.
  • Uitgesproken karakter en van grote moed.
  • Kort haar.
  • Omtrek thorax tussen de 60 en 80 cm, hoogte van het kruis tussen de 50 en 70 cm en met een gewicht van meer dan 20 kg.
  • Grote kop, robuust, met een grote en brede schedel en gespierde, bolvormige wangen.
  • Grote en krachtige kaken, de robuuste bek is breed en diep. Brede en korte gespierde nek.
  • Gevulde borst, breed, groot en diep, gebogen ribben, korte en gespierde ribbenkast.
  • Parallelle voorpoten, recht en krachtig, achterpoten zeer gespierd, met relatief lange poten, licht gehoekt.

Ook die dieren die agressieve neigingen in het verleden hebben vertoond of die eerder andere dieren of personen hebben aangevallen worden in Spanje gezien als PPP-honden.

Ga naar de inhoud