skip to Main Content
Aantal Hoog Risicohonden bepaalde wijken Madrid flink gestegen
123rf

Aantal Hoog Risicohonden bepaalde wijken Madrid flink gestegen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De afgelopen drie jaar zijn er 34% meer Hoog Risicohonden ofwel potentieel gevaarlijke honden bijgekomen in bepaalde wijken van de stad Madrid. Met name in die wijken waar de lagere klasse inwoners woonachtig zijn zoals Puente de Vallecas of Carabanchel zijn er meer dan 1.000 “Perros Potencialmente Peligrosos” (PPP) bijgekomen.

Het komt regelmatig voor dat mensen worden aangevallen door honden en in veel gevallen gaat het om rassen die horen bij de zogenaamde “Perros Potencialmente Peligrosos” ofwel risicohonden. Voor bepaalde rassen gelden speciale regels en wetten maar niet iedereen houdt zich daaraan.

Recent werd nog een 81-jarige man door drie agressieve honden aangevallen waarbij de bejaarde man in het ziekenhuis belandde en waarschijnlijk beide armen moet missen (UPDATE: de man is uiteindelijk overleden). Dit is echter niet de eerste keer dat de laatste weken iemand is aangevallen door een of meerdere honden waarvan het vaak (maar niet altijd) gaat om potentieel gevaarlijke honden.

Volgens de krant El Diario is het aantal bij het Registro de Animales Potencialmente Peligrosos (RAPP) ofwel het register van hoge risicohonden van de gemeente Madrid 34% meer honden ingeschreven de afgelopen drie jaar. Het aantal PPP-honden steeg van 3.682 honden in 2016 naar 4.498 in 2017 en 4.875 eind 2018.

Deze honden worden met name geregistreerd in de armere wijken waar Madrilenen wonen met lage inkomsten zoals Carabanchel, Usera, Villaverde of Villa de Vallecas. In deze wijken waar de jaarsalarissen niet boven de 30.000 euro uitkomen zijn de afgelopen drie jaar meer dan 400 PPP-honden geregistreerd.

In de rijkere wijken zoals Chamartín, Moncloa, Salamanca en Retiro waar de inkomens hoger zijn dan 61.000 euro zijn er de afgelopen drie jaar slechts 58 PPP-honden bijgekomen volgens de registers.

Rassen

Volgens het RAPP-register staan er aan het begin van dit nieuwe jaar 1.621 American Staffordshire Terrier honden geregistreerd. Bij de Pitbull Terrier honden loopt dat aantal op naar 1.437 honden, bij de categorie “otros” (vaak gemengde rassen) 739 honden, Rottweiler 510 honden, Staffordshire Bull Terrier 374 honden, Dogo Argentino 83 honden, Akita Inu 28 honden en Fila Brasileiro 2 honden.

Aantal Hoog Risicohonden bepaalde wijken Madrid flink gestegen

Wikimedia

Spaanse regels

In Spanje zijn er strikte eisen voor het houden van potentieel gevaarlijke honden (tenzij het een geleidehond betreft of een hond om gehandicapten te begeleiden). Deze eisen zijn vastgelegd in de nationale Spaanse wet. De Spaanse wet classificeert de volgende honden als potentieel gevaarlijk.

De honden die (toe)behoren tot een van de volgende rassen en kruisingen: Pitbull Terrier, Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Rottweiler, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, Tosa Inu, Akita Inu.

De honden die alle of het merendeel van de volgende kenmerken vertonen kunnen ook gezien worden als Hoge Risicohonden:

 • Sterk gespierd, imposant voorkomen, robuust, atletische bouw, lenig, krachtig, hoge weerstand.
 • Uitgesproken karakter en van grote moed.
 • Kort haar.
 • Omtrek thorax tussen de 60 en 80 cm, hoogte van het kruis tussen de 50 en 70 cm en met een gewicht van meer dan 20 kg.
 • Grote kop, robuust, met een grote en brede schedel en gespierde, bolvormige wangen.
 • Grote en krachtige kaken, de robuuste bek is breed en diep. Brede en korte gespierde nek.
 • Gevulde borst, breed, groot en diep, gebogen ribben, korte en gespierde ribbenkast.
 • Parallelle voorpoten, recht en krachtig, achterpoten zeer gespierd, met relatief lange poten, licht gehoekt.

Ook die dieren die agressieve neigingen in het verleden hebben vertoond of die eerder andere dieren of personen hebben aangevallen worden in Spanje gezien als PPP-honden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 19 reacties
 1. Naast alle opmerkingen over de honden en hun eigenaren…..
  Een arme wijk is een wijk met een inkomen tot EUR 30.000-???
  Dat is 2500 euries per maand, dan zijn er wel heeeeel veel arme wijken in Spanje denk ik.
  Dat halen de meeste mensen echt niet.

  1. Klopt, gemiddeld jaarsalaris in Spanje ligt rond de 23.000 euro. Wijken en steden met een gemiddelde boven de 30.000 zijn dus de rijke gemeenten. In die armere wijken wonen juist veel mensen die in de bijstand zitten, het ‘maandsalaris’ ligt dan tussen de 400 en de 800 in, voor diegenen die er recht op hebben.

 2. Ik ga eind april/begin mei de Camino Primitivo lopen met mijn hond. Ik heb een Rhodesian Ridgeback (Perro Crestado de Rhodesia) van twee jaar. Een schat van een hond. Hij slaapt bij me in een tentje, want in albergues en refugios, waar de meeste pelgrims overnachten, zal mijn hond niet welkom zijn. Ik ben niet bang voor de zwerfhonden en die paar wolven die in het berggebied van Asturië en Galicië rondstruinen; die blijven wel op afstand. Ik maak me wél zorgen om een perro potencialmente peligroso in de dorpjes waar ik doorheen moet!

 3. Ik denk arme wijken, vechthonden, hondengevechten. Daar kun je geld mee verdienen. Lekker makkelijk als je niet wil werken. Arme beesten, zij zijn de dupe.

 4. Helemaal mee eens de meeste honden in Spanje worden niet of nauwelijks opgevoed
  Dan krijg je een hond die niet te hanteren is en als het een grote hond is potienteel
  gevaarlijk is .Een hond heeft leiding nodig in een roedel moet hij de roedelleider gehoorzamen en anders word hij gebeten
  Maria

 5. Voor de tienduizendste keer,die honden zijn potentieele moordenaars.
  Degene die zegt dat ze ongevaarlijk zijn,lees t stukje over de man die misschien beide armen zal moeten missen.
  AFMAKEN,die beesten.

   1. gelijk heb je ,van elke hond kan je een moordenaar maken ,ik woon in antwerpen en pit-bull’s is ons lievelings ras ,het zijn schatten ,

  1. Volledig met je eens. Mijn buren hebben een Amerikaanse Stafford ( teefje ) en het is een watje. Vrienden een Rottweiler en eveneens zeer brave hond.
   Zoals jij aanhaalt zijn het de mensen die de honden agressief maken.

  2. Jessica, jouw argument gebruik ik om een algemene draagvergunning voor vuurwapens voor de gewone man te motiveren. Dan kunnen we ons verdedigen tegen gevaarlijke honden en/of hun asociale bezitters, maar ook tegen andere soorten gevaarlijk rotvolk.

  3. jessica niet met jou eens Pitbulls en Staffords en noem ze maar op zijn gefokt om te vechten en dat krijg je er niet zomaar uit het kan jaren goed gaan maar dan ineens slaat de knop om omdat het in de aard van het dier zit. Ik heb mijn hele leven al grote honden maar die gevaarlijke rassen loop ik zelf met een grote boog omheen. Ik snap nog steeds niet dat na zoveel aanvallen deze hondenrassen nog steeds over straat mogen want als het aan mij had gelegen waren deze hondenrassen gisteren al verboden. Het risico is gewoon te groot.

 6. De Spaanse wetten zijn uitstekend, maar men houdt zich er niet aan. De politie geschreven dat de honden zonder ketting loslopen en de eigenaren zich vijandig gedragen als je daar wat van zegt. Kortom, het blijft wel uitkijken hier.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken